Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2025, 10:33   #11
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Zakup Mondeo MK5 Kombi Titanium

A to już zależy jak ciężka masz nogę i w jakich warunkach używasz samochodu. Jak bawisz się w eko driving to i V8 pali w granicach 8-9L.

Mondeo ma pewne bardzo duże zalety względem konkurencji, ale większość z nich wraz z liftingiem została zniwelowana. Jesli chodzi o benzynę w tym segmencie i budżecie to tylko 2.0tsi. Wszystkie 1.5 w mojej opinii beda za słabe, zresztą i 2.0 słabsze w mojej opinii są nie wystarczające. Dwie rzeczy dla konkurencji są niedoścignione w Mondeo-jest to pozycja za kierownicą i prowadzenie. Fotele natomiast są dość mocno specyficzne i nie każdemu będzie odpowiadać długość siedziska, jednak nie jest to dla mnie absolutnie problemem-regularnie robię trasy 800km w 1 stronę. Jesli chodzi o polifty MK5, B8 czy superba-to VAGi mocno odjechały, ale musisz jeszcze trafić na odpowiedni egzemplarz. Przy MK5 absolutnie nie pchać się w połączenie Ecoblue+A8. B8 czy Superb miały problemy z elektroniką. Jesli chodzi o ewentualne dokładnie wyposażenia to Ford wydaje się łatwiejszy, natomiast na wszelkiego rodzaju chipy to VAG ma dużo większy potencjał, przy w zasadzie zerowym potencjale silnika Ecoblue (tutaj chyba nadal nie udało się ograć sterownika).

Sam gdybym miał teraz zmieniać miałbym ogromny problem. Nie pasuje mi pozycja za kierownicą w VAGach, nie pasuje mi zawieszenie w nich, natomiast w mk5FL nie pasują mi jednostki napędowe. 2.0ecoblue ma dość spore problemy z wtryskiwaczami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2025, 18:57   #12
czort#
ford::amateur

Imię: Rysio
Model: MK5
Silnik: YMCC
Rocznik: 2019

Możesz podać argumenty? B8 jest całkiem okej, ale moim zdaniem MK5 to dużo ładniejszy samochód.

I jak jest Panowie z tym Ecoblue? Rozmawiałem z moim mechanikiem i mówi, żeby brać i się nie przejmować.
czort# jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2025, 19:29   #13
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

To jak pytać dentystę czy można jeść dużo słodyczy.
Oczywiście że odpowie, "jeść i się nie przejmować".
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2025, 21:04   #14
czort#

To taki bardzo zaufany dentysta, który raczej kiwa palcem, niż daje cukierka i zapisuje na kolejną wizytę. ;)
Stary 02-12-2025, 23:44   #15
wojciech.k

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008

Szkoda, chciałem zostać przy fordach, ale aktualnie w ich ofercie nie ma nic ciekawego. Chyba złe czasy dla mnie, bo rynek jest zalany suvami, a kombi coraz mniej. Nigdy nie byłem jakoś przekonany do VAG, ale chyba będę musiał się popytać ludzi czym się warto zainteresować.
wojciech.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 12:00   #16
menen2

Jak zależy Ci na czymś co ma max 5 lat to... Ford nie ma kombi segmentu D godnego polecenia. Nie chcąc iść w BMW 3/C klase zostaje w zasadzie tylko VAG. A4 bym odrzucił na starcie, B8FL/Superb 3... Podpaliłbym oba przez pozycje za kierownicą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedyną zaletą takiej pozycji jest łatwość mycia przedniej szyby od wewnątrz. Przymierz się, zobacz czy Ci będą pasować. Arteon w tych pieniądzach co B8 czy Superb może być poza zasięgiem. Pamiętaj tylko, że golas/full wyposażenie to często kompletnie 2 różne samochody.

Natomiast jeśli wiek samochodu nie jest jedynym kryterium to szukaj Mondeo z DW10F, które nie ma AdBlue i potencjalnie odchodzą duże koszty serwisu tego ustrojstwa. Z 2019 nawet jak dłużej poszukasz to znajdziesz międzylifta z nowymi światłami z tyłu, ale ze starym silnikiem. Po zdjęciach można łatwo poznać co tam siedzi jeśli samochód ma ASB. Dźwignia-DW10F, pokrętło-A8. Automat w DW10F jest bardzo dobry, czego najlepszym przykładem tu na forum jest mój egzemplarz.
Stary 03-12-2025, 16:25   #17
czort#

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
które nie ma AdBlue i potencjalnie odchodzą duże koszty serwisu tego ustrojstwa.
Jak duża jest skala problemu? Jakie potencjalne koszty? Czy to tylko takie "wsiowe gadanie" bo ktoś słyszał, że ktoś miał?

Panowie, da się coś zrobić z tym syfem reklamowym na forum? Przecież tutaj nie da się normlanie zagladać bo jest tyle ścieku
Stary 03-12-2025, 18:37   #18
menen2

A czy problemy z filtrami cząstek stałych to "wsiowe gadanie" czy rzecz raczej spodziewana? Tak samo jest z AdBlue. Raczej nie "czy" a "kiedy". Co do kosztów, poszukaj sobie ile kosztuje katalizator SCR czy czujniki do niego.

Co do reklam-u mnie brak jakichkolwiek. Problem musi być po twojej stronie.
Stary 03-12-2025, 19:33   #19
czort#

O widzisz, dziękuję Ci za pokazanie palcem czego szukać. Koszty są na poziomie do przyjęcia. Mam dwa Subaru i koszty serwisu nie są mi obce i nie przerażają aż tak.

Nie mniej, gdyby ktoś miał taki silnik i mógł podzielić się swoimi spostrzeżeniami to bardzo bym prosił o pw.
Stary 03-12-2025, 20:47   #20
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Dokładnie, najlepszą opcją jak ma byc najnowszy i mondeo to międzylift koniec 2018/początek 2019 z dw10F i PS.

Ecoblue statystycznie starcza na krócej, wtryski sa jedne z najpopularniejszych w sprzedaży na allegro, sporo osób zgłaszało problem z adblue/dpfem przy 120-150tkm+, pasek rozrządu potrafi się rozpuścić od złego/niezmienianego oleju lub jego zanieczyszczeniu ropą w wyniku problemów z dpfem. Skrzynia też A8 statystycznie bardziej awaryjna a spora część usterek skrzyni PS z dw10f to wynik złej diagnozy (zazwyczaj jest problem z EGR, turbo lub wtryskami a pierwszy sypie błąd skrzyni i jej tryb awaryjny). Skrzynia a8 też jest zdecydowanie mniej dynamiczna od PS II gen. w mk5 (gdzie wyeliminowano praktycznie wszystkie problemy sławnej 1 generacji - brak felernego tłumika w oleju).

Oczywiście DW10F też nie jest bez wad (chłodniczka egr, pompa wody, termostaty) ale są one nieporównywalnie mniejsze do tych z ecoblue + a8 oraz można je poniekąd zminimalizować stosunkowo małym kosztem (zalozyć pompe wody hepu z metalowym wirnikiem podczas wymiany rozrządu lub oryginał Ford/PSA, egr zmienić profilaktycznie z chłodniczką oraz termostat razem koło 2k + robota). Też DW10F ma całkiem fajną charakterystyke pracy jak na diesla, nie siada mocno górą (szczególnie po programie).

Tak samo DPF w mk5 raczej większych problemów nie sprawia o ile silnik jest sprawny, jedynie jest dosyć restrykcyjny i przydusza silnik (no ale w którym euro6+ nie przydusza). Wypadałoby go wyczyścić z popiołu co 100-150tkm. Przy większych nalotach potrafi się pojawiać błąd wydajnosci nox ale jest bezobjawowy a nie jak w ecoblue od razu tryb awaryjny bo dpf np. sobie pękł.

Co do Superba czy B8 to moim zdaniem każde z nich ma wady i zalety, mondeo się fajniej prowadzi, VAGi mają trochę fajniejsze napędy ale ogólnie jak dla mnie nie ma żadnego uzasadnienia dla tak sporej różnicy w cenie między porównywalnymi rocznikami B8/Superb a Mondeo, na pewno nie oferują one 30+% więcej niż Mondeo. Z elektroniki w Mondeo to może navi na zegarach by się przydała ale tak to też wystarczająco z sync3 chyba że ktoś jest fanem tabletów i dużych ekranów.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 03-12-2025 o 20:58
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk5

Zasady postowania