![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
A to już zależy jak ciężka masz nogę i w jakich warunkach używasz samochodu. Jak bawisz się w eko driving to i V8 pali w granicach 8-9L.
Mondeo ma pewne bardzo duże zalety względem konkurencji, ale większość z nich wraz z liftingiem została zniwelowana. Jesli chodzi o benzynę w tym segmencie i budżecie to tylko 2.0tsi. Wszystkie 1.5 w mojej opinii beda za słabe, zresztą i 2.0 słabsze w mojej opinii są nie wystarczające. Dwie rzeczy dla konkurencji są niedoścignione w Mondeo-jest to pozycja za kierownicą i prowadzenie. Fotele natomiast są dość mocno specyficzne i nie każdemu będzie odpowiadać długość siedziska, jednak nie jest to dla mnie absolutnie problemem-regularnie robię trasy 800km w 1 stronę. Jesli chodzi o polifty MK5, B8 czy superba-to VAGi mocno odjechały, ale musisz jeszcze trafić na odpowiedni egzemplarz. Przy MK5 absolutnie nie pchać się w połączenie Ecoblue+A8. B8 czy Superb miały problemy z elektroniką. Jesli chodzi o ewentualne dokładnie wyposażenia to Ford wydaje się łatwiejszy, natomiast na wszelkiego rodzaju chipy to VAG ma dużo większy potencjał, przy w zasadzie zerowym potencjale silnika Ecoblue (tutaj chyba nadal nie udało się ograć sterownika). Sam gdybym miał teraz zmieniać miałbym ogromny problem. Nie pasuje mi pozycja za kierownicą w VAGach, nie pasuje mi zawieszenie w nich, natomiast w mk5FL nie pasują mi jednostki napędowe. 2.0ecoblue ma dość spore problemy z wtryskiwaczami. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rysio
Model: MK5
Silnik: YMCC
Rocznik: 2019
|
Możesz podać argumenty? B8 jest całkiem okej, ale moim zdaniem MK5 to dużo ładniejszy samochód.
I jak jest Panowie z tym Ecoblue? Rozmawiałem z moim mechanikiem i mówi, żeby brać i się nie przejmować. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
To jak pytać dentystę czy można jeść dużo słodyczy.
Oczywiście że odpowie, "jeść i się nie przejmować". |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
To taki bardzo zaufany dentysta, który raczej kiwa palcem, niż daje cukierka i zapisuje na kolejną wizytę. ;)
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
|
Szkoda, chciałem zostać przy fordach, ale aktualnie w ich ofercie nie ma nic ciekawego. Chyba złe czasy dla mnie, bo rynek jest zalany suvami, a kombi coraz mniej. Nigdy nie byłem jakoś przekonany do VAG, ale chyba będę musiał się popytać ludzi czym się warto zainteresować.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Jak zależy Ci na czymś co ma max 5 lat to... Ford nie ma kombi segmentu D godnego polecenia. Nie chcąc iść w BMW 3/C klase zostaje w zasadzie tylko VAG. A4 bym odrzucił na starcie, B8FL/Superb 3... Podpaliłbym oba przez pozycje za kierownicą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedyną zaletą takiej pozycji jest łatwość mycia przedniej szyby od wewnątrz. Przymierz się, zobacz czy Ci będą pasować. Arteon w tych pieniądzach co B8 czy Superb może być poza zasięgiem. Pamiętaj tylko, że golas/full wyposażenie to często kompletnie 2 różne samochody.
Natomiast jeśli wiek samochodu nie jest jedynym kryterium to szukaj Mondeo z DW10F, które nie ma AdBlue i potencjalnie odchodzą duże koszty serwisu tego ustrojstwa. Z 2019 nawet jak dłużej poszukasz to znajdziesz międzylifta z nowymi światłami z tyłu, ale ze starym silnikiem. Po zdjęciach można łatwo poznać co tam siedzi jeśli samochód ma ASB. Dźwignia-DW10F, pokrętło-A8. Automat w DW10F jest bardzo dobry, czego najlepszym przykładem tu na forum jest mój egzemplarz. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
Panowie, da się coś zrobić z tym syfem reklamowym na forum? Przecież tutaj nie da się normlanie zagladać bo jest tyle ścieku |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
A czy problemy z filtrami cząstek stałych to "wsiowe gadanie" czy rzecz raczej spodziewana? Tak samo jest z AdBlue. Raczej nie "czy" a "kiedy". Co do kosztów, poszukaj sobie ile kosztuje katalizator SCR czy czujniki do niego.
Co do reklam-u mnie brak jakichkolwiek. Problem musi być po twojej stronie. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
O widzisz, dziękuję Ci za pokazanie palcem czego szukać. Koszty są na poziomie do przyjęcia. Mam dwa Subaru i koszty serwisu nie są mi obce i nie przerażają aż tak.
Nie mniej, gdyby ktoś miał taki silnik i mógł podzielić się swoimi spostrzeżeniami to bardzo bym prosił o pw. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Dokładnie, najlepszą opcją jak ma byc najnowszy i mondeo to międzylift koniec 2018/początek 2019 z dw10F i PS.
Ecoblue statystycznie starcza na krócej, wtryski sa jedne z najpopularniejszych w sprzedaży na allegro, sporo osób zgłaszało problem z adblue/dpfem przy 120-150tkm+, pasek rozrządu potrafi się rozpuścić od złego/niezmienianego oleju lub jego zanieczyszczeniu ropą w wyniku problemów z dpfem. Skrzynia też A8 statystycznie bardziej awaryjna a spora część usterek skrzyni PS z dw10f to wynik złej diagnozy (zazwyczaj jest problem z EGR, turbo lub wtryskami a pierwszy sypie błąd skrzyni i jej tryb awaryjny). Skrzynia a8 też jest zdecydowanie mniej dynamiczna od PS II gen. w mk5 (gdzie wyeliminowano praktycznie wszystkie problemy sławnej 1 generacji - brak felernego tłumika w oleju). Oczywiście DW10F też nie jest bez wad (chłodniczka egr, pompa wody, termostaty) ale są one nieporównywalnie mniejsze do tych z ecoblue + a8 oraz można je poniekąd zminimalizować stosunkowo małym kosztem (zalozyć pompe wody hepu z metalowym wirnikiem podczas wymiany rozrządu lub oryginał Ford/PSA, egr zmienić profilaktycznie z chłodniczką oraz termostat razem koło 2k + robota). Też DW10F ma całkiem fajną charakterystyke pracy jak na diesla, nie siada mocno górą (szczególnie po programie). Tak samo DPF w mk5 raczej większych problemów nie sprawia o ile silnik jest sprawny, jedynie jest dosyć restrykcyjny i przydusza silnik (no ale w którym euro6+ nie przydusza). Wypadałoby go wyczyścić z popiołu co 100-150tkm. Przy większych nalotach potrafi się pojawiać błąd wydajnosci nox ale jest bezobjawowy a nie jak w ecoblue od razu tryb awaryjny bo dpf np. sobie pękł. Co do Superba czy B8 to moim zdaniem każde z nich ma wady i zalety, mondeo się fajniej prowadzi, VAGi mają trochę fajniejsze napędy ale ogólnie jak dla mnie nie ma żadnego uzasadnienia dla tak sporej różnicy w cenie między porównywalnymi rocznikami B8/Superb a Mondeo, na pewno nie oferują one 30+% więcej niż Mondeo. Z elektroniki w Mondeo to może navi na zegarach by się przydała ale tak to też wystarczająco z sync3 chyba że ktoś jest fanem tabletów i dużych ekranów. Ostatnio edytowane przez klocolus ; 03-12-2025 o 20:58 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| mondeo mk5 |
|
|