Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-12-2025, 21:03   #11
Dantheo
ford::beginner

Imię: Daniel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Długie światła się nie "blokują"

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przełącz światła na mijania (nie na AUTO) i wtedy sprawdź

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
Wydaje mi się że sprawdzałem w trybie manualnym, ale dzięki za sugestię - sprawdzę jeszcze raz.

Bump:
Cytat:
Napisał gruniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawia mnie: czy masz funkcję automatycznych długich świateł? Ja u siebie to wyłączyłem,
Jak do tej pory nigdy mi się nie aktywował ten system - mimo że mam funkcję świateł automatycznych, to działały tylko w trybie przełączania świateł mijania i dziennych. Widziałem co prawda w instrukcji informację o automatycznych drogowych, ale u mnie to nie działało - światła drogowe działały "ręcznie" - pociągnięcie dźwigni kierunkowskazów uruchamiało światła drogowe. Nie sprawdzałem czemu tak jest - ręczne sterowanie drogowymi wydawało mi się wygodniejsze.

Dantheo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2025, 13:19   #12
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Wszystko jest w instrukcji obsługi:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem. Słowo klucz: "kamera".

Ostatnio edytowane przez Parch ; 12-12-2025 o 19:01
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 08:37   #13
Dantheo

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego)

Zapewniam Cię że przeczytałem instrukcję, wystarczyło przeczytać wątek ze zrozumieniem. Mój problem nie jest spowodowany funkcją automatycznych świateł drogowych, ponieważ ta funkcja w moim aucie nie działała odkąd go posiadam (czyli od 8 lat). Światła drogowe uruchamiałem do tej pory ręcznie, ale przestało to działać.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 15-12-2025 o 11:19
Stary 13-12-2025, 09:27   #14
Parch

Odpowiedz proszę na jedno proste pytanie, czy po ustawieniu pokrętła świateł w tryb świateł mijania (ustawienie pokrętła następne "w lewo" za trybem "auto") i po włączeniu świateł "drogowych" (manetką przełącznika zespolonego) w tryb "trwały", świecą cały czas światła "drogowe"?
Stary 13-12-2025, 13:51   #15
Dantheo

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego)

Nie, nie świecą się - sprawdzałem to już wcześniej, ale dla pewności sprawdziłem to przed chwilą jeszcze raz. Gdy światła są w trybie manual (jedna pozycja w lewo od auto), to pociągnięcie dźwigni wywołuje jedynie "miganie" długimi. Nie da się na stałe włączyć świateł długich.
Wcześniej (zanim zauważyłem że coś jest nie tak) - pociągnięcie dźwigni do siebie, uruchamiało na stałe światła drogowe, nawet w trybie auto.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 15-12-2025 o 11:20
Stary 13-12-2025, 14:22   #16
Parch

Jeżeli przy świecących światłach mijania nie da się na trwale włączyć świateł drogowych, to do sprawdzenia jest w pierwszej kolejności przełącznik zespolony. A w następnej kolejności BCMi.
BTW: automat świateł drogowych (którego nie posiadasz) jest związany z obecnością kamery, która jest również częścią układu LA/LDW.

Temat wyczerpany.
Odpowiedz

Zasady postowania