Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-08-2008, 22:35   #11
artumer
ford::beginner

Model: Mondeo Mk3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Re: MKIII ząbkowanie opon

Pytanie, czy ktoś z Was jeździł już Mondkiem MK3 na zimówkach Michellin Primacy PA3? Zastanawiam się nad zakupem, ale obawiam się o ząbkowanie. Podobnież ten typ samochodu ( zawieszenia) tak ma i nie każdej oponie służy. Tak mówią niektórzy oponiarze.
Dzięki

artumer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2008, 22:50   #12
JAREK73
ford::average

Model: FORD MONDEO KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI automat
Rocznik: 2008

to też się pochwalę.....mam goodyery exellency (przepraszam ża ew. błąd w nazwie) i nie mam żadnego ząbkowania... do TWI zostało mi jakieś 5mm...opony zużywają się równomiernie (no może lekko przód bardziej), gorzej z felgami te to chyba Ford zrobił z tektury, dykty i plasteliny...co za szajs...gną się na byle dziurzynie..
JAREK73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2008, 07:16   #13
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał artumer
Pytanie, czy ktoś z Was jeździł już Mondkiem MK3 na zimówkach Michellin Primacy PA3? Zastanawiam się nad zakupem, ale obawiam się o ząbkowanie. Podobnież ten typ samochodu ( zawieszenia) tak ma i nie każdej oponie służy. Tak mówią niektórzy oponiarze.
Dzięki
Spoko zakładaj Micheliny nie będą ci ząbkować

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2008, 07:34   #14
Slawko

mariuszchm, Czy wy naprawde nie potraficie czytać ze zrozumieniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
viewtopic.php?f=10&t=47440 taki tekst napisany duzymi literami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
prosze poprawic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2008, 22:50   #15
artumer
ford::beginner

Model: Mondeo Mk3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005

Dzięki jvc !!!
artumer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2008, 20:53   #16
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

ja po wymainie amorów założyłem spowrotem "kierunkowe" - teraz test długo dystansowy pt. "czy to prawda ze mondeo ząbkuje opony kierunkowe" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

relacja później :fcp26
Stary 23-09-2008, 07:18   #17
ace2.1
ford::advanced

Domyślnie Re: [Mk3] ząbkowanie opon

Temat tego watku jest niewlasciwy. Zdarcie opon od srodka wskazuje na zle cisnienie opon a nie geometrie, no chyba ze jest tak zla ze wygina wrecz obrecze ale to juz by wizualnie bylo widac.

Ktos napisal ze Micheliny nie zabkuja, jest w bledzie. mam model Primency czy jakos tak i sa wyzabkowane po 3 sezonach ze ach strach. W Mondeo generalnie chyba wszystko zabkuje bo to wina konstrukcji zawieszenia. A podobno w MKIV (jak mi mowil wlasciciel duzego zakladu oponiarskiego) ten problem narasta i on nie chce juz udzielac gwarancji na opony bo niezaleznie od gumy jaka zalozy to srednio po 5tys jest juz reklamacja.
Stary 23-09-2008, 08:29   #18
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał ace2.1
Temat tego watku jest niewlasciwy. Zdarcie opon od srodka wskazuje na zle cisnienie opon a nie geometrie, no chyba ze jest tak zla ze wygina wrecz obrecze ale to juz by wizualnie bylo widac.

Ktos napisal ze Micheliny nie zabkuja, jest w bledzie. mam model Primency czy jakos tak i sa wyzabkowane po 3 sezonach ze ach strach. W Mondeo generalnie chyba wszystko zabkuje bo to wina konstrukcji zawieszenia. A podobno w MKIV (jak mi mowil wlasciciel duzego zakladu oponiarskiego) ten problem narasta i on nie chce juz udzielac gwarancji na opony bo niezaleznie od gumy jaka zalozy to srednio po 5tys jest juz reklamacja.
Kolega mówi o michelinie letnim czy zimowym bo to zasadnicza różnica jest. W zimowym Michelinie ząbkowania nie stwierdziłem na żadnym samochodzie a co do MKIV bez urazy ale to są bzdury moim zdaniem. Po pierwsze mało kto zmieniał już opony w nowym mondeo na inne niż fabryczne bo przez rok ciężko raczej je zużyć , po drugie jeżeli fabryczne to reklamacja u producenta samochodu a nie w warsztacie wulkanizacyjnym, i po trzecie żaden z kolegów na forum nie narzekał jak na razie na ząbkowanie w nowym mondeo, ja również po 20 tyś na oponach Goodyear exellence ,które lubią ząbkowac nie stwierdzam żeby było coś nie tak

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2008, 08:43   #19
bastek_m

Model: Mondeo kombi
Silnik: 2.0TDDI 147KM
Rocznik: 2001

Z tymi właścicielami zakładów oponiarskich to różnie bywa. Mnie ostatnio facet wcisnął oponki prawie nówki (prawie robi wielką różnicę) okazała się jedna nieźle poząbkowana. Na szczęście bez problemu zgodził się na wymianę więc dopłaciłem i śmigam teraz spokojnie na nowych michelin-kach :fcp4
Stary 23-09-2008, 08:45   #20
ace2.1

O Michelinach mowilem letnich. Co do MKIV to tylko powiedzialem co uslyszalem i nie twierdze ze tak jest. Auto o ktorym mowil dwa razy w serwisie bylo i geometria niby ok a opony niszczy i bylo w serwisie wlasnie w celu zmiany fabrycznych zjechanych po krotkim przebiegu opon na nowe, ktore tez nie wytrzymaly a byly to Conti ale nie wiem ktory model bo nie pytalem.
Odpowiedz

Zasady postowania