![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: slawek
Model: Galaxy
Silnik: TDI 110KM
Rocznik: 1997
|
Cytat:
ja szukałem własnie tam gdzie mówiłeś ale nic tam nie było ani pod radiem ani nad radiemi mysle ze nie kazdy galaktyk ma wzmacniacz u mnie sygnał z radia wychodzi prosto na głośniki przykład:mam spalony lewy tylny głośnik i na radiu tez jest spalone wyjscie właśnie na lewy tylny wziołem miernik i sprawdziłem przejscie kabelków (jeden był przerwany i zrobił zwarcie z innym i dlatego spalił sie głośnik i w radiu tez coś poszło) naprawiłem i sprawdziłem przejscie było OK gdyby był wzmacniacz to raczej on by sie spalił a nie radio(tak myśle) ____________________________________ Najpierw był: Ford 1.6 D Peugeot 309 1.8 D Toyota Corolla 1.8 D Opel Kadett 1.4 B+LPG VW Vento 1.8 B+LPG Ford Galaxy 1.9 TDI obecnie. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 09-09-2008
|
witam
cenna uwaga, ja rowniez nie mam tam wzmacniacza, chcialemzrobic taki sam test miernikiem ale widze ze sprawa jest przesadzona, to akurat jest mi na reke Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ze nie musze omijac dodatkowo wzmacniacza. Ktos pomoże co do reszty pytan?
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Sharan, był Ford Galaxy
Silnik: TDI AUY był AHU @110KM
Rocznik: VW 2000 był Ford 1997
|
tweetery wyłażą same, wystarczy podważyć od zewnętrznej. Oczywiście zakupione przezemnie tweetery z zestawu nie pasowały ale pokleiłem klejem z laski / na ciepło / i jakoś się trzyma. Tylko trzeba uważać, aby na membranę nie kapnęło. A wzmacniacza nie musiałem omijać, po prostu go wywaliłem. Teraz mam tam polutowane gniazdo ISO i każde radyjko podepnę. Tylko nie wiem dlaczego, jak odpalam auto to mi radio się na chwilę wyłącza. Jak był oryginał to tak nie było, albo nie ten kabel zasilający podpiąłem, albo fabryczne ma lepsze zabezpieczenia przed spadkami napięcia w momencie kręcenia rozrusznikiem. Może ktoś podpowie?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
U mnie sie czesciowo sprawa wyjasnila,
otoz uzbrojony w kostki iso, lutownice koszulki temokurczliwe itd poszedlem montowac połączenie iso w swoim galaxiorku. Nie mowiac nic dziewczynie wzialem tez dwa widelce, ktore po odgieciu po jednym zebie idealnie nadają się do wyciągania radia :fcp4 Cięzkie zdzwienie mnie ogarnęło gdy okazało się że moje radio ma FABRYCZNĄ KOSTKĘ ISO (model 2006 bez zmieniarki keycode) :fcp2 Kostka głośnikowa jest oczywiscie taka sama jak w standardzie ISO, natomiast pinout zasilającej jest jużinny, posiada obsadzone niektore piny ktore wg standardu sa puste. Jezeli kots bedzie chcial rozwinac temat to zrobie fotki i sie podziele spostrzezeniami, na pierwszy rzut oka studio24.prv.pl nie ma takiego pinoutu.
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-08-2008
Model: STYLE
Silnik: 1,9 TDI 90 KM
Rocznik: 1999
|
Pytanie do feo.
Jak zagrało Ci inne radyjko na fabrycznych głośnikach? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Na razie mam radio przejsciowe sprawdzonego pionka na cd.
Roznica no oczywiscie jest, natomiast na starym kaseciaku sluchalem radia a tu CD, wiec to malo obiektywna opinia. Jest lepiej tez sluchajac radia, natomiast nie podchodzilbym do tego z przesadnym optymizmem. Radia Blaupunkta sa naprawde niezle i modele JVC czy sony z nizszej pólki sporo odstaja. Ja swoje wymienialem bo potrzebuje CD a jak znajde cos ciekawego to MP3. Jezeli chcesz poprawic jakosc brzmienia a funkcjonalnosc radia ktore masz jest OK, to najtanszym i jednoczesnie najbardziej efektywnym rozwiazaniem jest dokupienie tweeterow (takich z polki cenowej powyzej 50PLN, neodymowe, zadnych piezo-wynalazkow) oraz glosnikow w drzwi, te ostatnie bez wzmacniacza to albo markowe, a jak nie to takie z lekka membrana (powlekany papier). Jak kupisz plastiki to dzwiek bedzie sztuczny strasznie a i dynamika pozostawi duzo do zyczenia. Natomiast najwiekszy efekt daje wytlumienie drzwi. Polega to na zdjeciu tapicerki usunieciu folii i zamiast folli przyklejasz maty tlumiace - efekt niewiarygodny. A trick zeby to zrobic tanio to papa(!) nie zartuje, na cieplo przyklejana sprawuje sie wysmienicie a sklad bardzo zblizony do mat z nizszej polki. Trzeba tylko upolowac taka bez kamyczkow. Wiem ze ktos moze dopisac ze jak glosniki to tweetery JBL z jedwabna kopulka itd. Ja mowie o tanim i EFEKTYWNYM wykorzystaniu tego co da sie zrobic tanio. Jedni wola boshmana inni standardowe naglosnienie inni Alpine, a jeszcze inni Morela. Natomiast uwazam ze nie ma tanszej metody na zrobienie w miare porzadnego dzwieku w samochodzie. A pakowanie Hertz'a w niewytlumione drzwi i clariona na seryjnych glosnikach to nieporozumienie.
|
|
|
#17 |
|
|
Koledzy mam pytanie. Wyjąłem dzisiaj moje radio fabryczne i okazało się, że jest zam typowe złącze ISO (również fabryczne). Podpiąłem pożyczone od kolegi radio cd Blaupunkt Casablanka MP 54, ponieważ chciałem wypróbować czy bez modernizacji głośników uzyskam lepszy efekt. Po włączeniu go na wyświetlaczu pojawił się napis "TEL/NAVI" i nie było możliwości uruchomić czegokolwiek innego z funkcji radia. Po włożeniu płyty również to samo. Radio jest na 100% sprawne. Zastanawia mnie czy kolejność przewodów w listwie zasilania tej ISO jest ta sama co w standardowych ISO. Proszę o odpowiedzi jeżeli ktoś wie co jest grane.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Sharan, był Ford Galaxy
Silnik: TDI AUY był AHU @110KM
Rocznik: VW 2000 był Ford 1997
|
jeden z przewodów przełącza radio w ten tryb. Jest on w kostce zasilania. Wystarczy go wypiąć. Jak znajdę który to napiszę a zawsze możesz zostawić tylko masę i zasilanie, resztę wyjąć chociaż na chwilę. Malutki płaski śrubokręt wystarczy do odblokowania pinów i wysunięcia ich z kostki ISO. Potrzebne do pracy radia przewody to czarny, czerwony i żółty.
mam [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Devaluator, dzięki za rzeczowe podpowiedzi. Myślę, że w/w link załatwi problem, znalazłem tam opis ISO właśnie dla blaupunkta, którego zamierzam podłączyć. Też jestem zdania, że radio "widzi" telefon lub nawigację przez podany mu +12V którymś złączem. Stawiam przy Blaupukkt Cassablanca MP 54 na złącze A PIN nr 2 (patrz odpowiedni rysunek). Jak przekonam się czy na pewno, dam znać.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Potwierdzam poprzednią informację, trzeba było wypiąć pin nr 2 w złączu zasilania tj. A i radyjko gra. Chciałem również dodać, że efekt jest bardzo dobry. Radio fabryczne (kaseciak) grało o wiele gorzej niż Blaupunkt Cassablanka - to, bez jakiejkolwiek ingerencji w głośniki.
|
|
|
|