![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Patryk
Model: Ford Fiesta Mk7
Silnik: 1242, 82 km
Rocznik: 09/2013
|
Cytat:
SKąd kolega ma to zdjęcie.. ? |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Patryk
Model: Ford Fiesta Mk7
Silnik: 1242, 82 km
Rocznik: 09/2013
|
Hehe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo mnie to zainteresowało.., bo to jest 1.3 69km 8v z tego co widzę na zdjęciu.. Zastanawiam się nad wymianą łańcucha..., jednakże dzwoniłem do FORDA i powiedzieli, że nie zaleca się wymiany.. jest on bezobsługowy.. chodzi caly czas o to rzezenie od 1 do 2 tys obrotow..., nie moge tego problemu rozwikłać heh. ( ile napinaczy ma ten łańcuch ? jeden zewn i wewn czy tylko jeden ) ?
Ostatnio edytowane przez MrMocny ; 05-09-2017 o 17:20 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
|
Witam.
Od dwóch tygodni posiadam Fiestę MK6 2006 rok silnik 1299cm 51kW-69PS przebieg 154000 km. Silnik kiedy jest zimny bardzo ładnie pracuje. Kiedy złapie temperaturę zaczyna delikatnie "klekotać" w przedziale obrotów od 800 do około 1300, potem klekot zanika. Dźwięk ten jest najbardziej słychać we wnętrzu auta. Jeden mechanik uważa, że to któryś popychacz zaworowy daje o sobie znać. Drugi stawia na łańcuch rozrządu. Trudno zza klawiatury wróżyć ale mimo to zapytam, czy ktoś z posiadaczy takiego modelu borykał się z takim objawem (doszedł do usterki, wyeliminował ją, itd). Drugie pytanie dotyczy wymiany łańcucha rozrządu a mianowicie czy ktoś posiada instrukcję wymiany lub potrafi podać kolejne czynności przy jego wymianie. Na co dzień użytkuję Mercedesa W124 300D i szklanki hałasowały mi tylko na zimnym silniku, na ciepłym pracowały cicho. Sam łańcuch był rozciągnięty o 5 stopni i nie hałasował ale na zimnym silniku czuć było, że trochę nim trzęsie. Po wymianie szklanek i łańcucha chodzi prawie jak nowy. Doświadczenie z Mercedesem każe mi powątpiewać w usterkę popychaczy i skłania mnie do zastanowienia się nad wymianą łańcucha. Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe podpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jacek
Model: Fiesta MK7 FL
Silnik: 1.25
Rocznik: 2017
|
Czy udało Ci się rozwiązać problem. U siebie podejrzewam też łańcuch, problem mam taki, że po uruchomieniu trzesię silnikiem i pojawia się błąd wypadania zapłonu cylindra pierwszego. Po rozgrzaniu jakieś 5 minut, silnik zaczyna pracować normalnie i błąd już się nie pojawia, silnik pacuje bardzo ładnie.
Wymieniona była cewka, przewody, zamieniane wtryskiwacze, ciepły podłączony do komputera wszystkie parametry OK, przepustniaca, zawór bocznikowy sprawdzone - pracują dobrze. Oleju nie bierze, płyn chłodzący nic nie ubywa, czyściutki. Jeżeli błąd się pojawi to przy 3,4 ruchomieniu w ciągu dnia znika. Jeżeli jest od razu skasowany więcej w ciągu dnia się nie pojawi. Żadnych negatywnych objawów nie ma, przyśpieszenie i moc bez zmian, nic nie przerwywa nie dławi się. Przebieg to 200tyś km, z czego 150 na gazie, ale czy pracuje na gazie czy na benzynie sprawa wygląda tak samo. Czy mogą to być pierwsze objawy rozciągającego się łańcucha, na razie nie słychać go. |
|
|
|