![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-11-2008
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
|
![]()
Mam pytanko. Mam podobny przypadek. Pojechałem do serwisu badali, badali i nic nie wybadali. Węże całe, wspomnieli coś o zaworze EGR ale jak dla mnie to ewidentnie jakby ciągnął lewe powietrze. Mam prośbę gdzie zazwyczaj występują pęknięcia tej rury bo sam musze to chyba zbadac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-04-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2002
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-04-2009
Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
|
![]()
Wedlug tego watku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
nie powino byc zadnego świstu, zatem kazdy kto go ma to cos nie tak nawet jezli mocy nie traci?? Ostatnio edytowane przez speedyy ; 18-08-2009 o 12:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ford::amateur
![]() Imię: krzysiek
Silnik: 2,1 TDCI
Rocznik: 2005
|
![]()
Witam,
Przeglądam różne wątki, na podobny temat i natknąłem się na ren temat. Miałem podobnie, z tym że początek był taki, że czułem szaprania przy przyspieszaniu na różnych biegach. Dałem do mechanik, sprawdził dolot egr przeczyścił i stwierdził, że powinno być ok bo EGR był strasznie zabrudzony, kazał mi się przejechać i dać mu w palnik, miało pomóc. Akurat jechałem z GDA do WAW - autostradą 160 prawie non stop, fajnie szedł. Jednak jak dojechałem do warszawy zaczął znowu szaprać. Następnego dnia wracałem do GDA i na autostradzie zaczął mocniej szarpać + doszedł cały nowy objaw świst + brak mocy. Zjechałem z autostrady, zadzwoniłem do mechanika, pyta czy dymi na biało czy czarno, było już ciemno ale jak na stacji dałem w gaz to z rury leciała sadza czarna, więc mechanik stwierdził, że prawdopodobnie padła albo zaraz padnie turbina, ale żebym spróbował dojechać ile się da i sprawdzał co 100 km olej. tak zrobiłem, jechał 300km mega wolno (60km/h) dojechalem, samochod do mechanika i diagnoza - turbina do regeneracji , zaplacilem kupe kasy za to (1,8k) i znowu to samo szarpanie, dalem na gwarancje bo niby mam rok na turbine, mechanik twierdzi ze to nie zwiazane z turbina, samochod ma juz tydz. i twierdzi ze sie poddaje bo nie moze znalezc przyczyny, generalnie czuje ze mnie zrobil w wala;/ Podobno komputer nie wywala zadnych bledow Co o tym sądzicie? Generalnie jestem kompletnie zielony jezeli chodzi o samochody, ale mam przeczucie ze mnie zrobiono w konia. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
![]()
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
podejrzewam nieszczelny dolot powietrza. Sprawdź gumowe węże od turbiny po kolektor dolotowy z uwzględnieniem szczelności węży intercoolera. Zaznaczony na fotce najczęściej pęka- EGR/Intercooler.
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 19-11-2018 o 09:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ford::amateur
![]() Imię: krzysiek
Silnik: 2,1 TDCI
Rocznik: 2005
|
![]()
Dzięki. Dziś zadzwonił mechanik, stwierdził, że po zatkaniu egr wszystkie objawy zniknęły, ale nie wiem czy to jest rozwiązanie problemu. Spytam go dziś czy sprawdzał te rury, choć kojarzy mi się że za pierwszym razem wspominał, że przejrzał cały układ dolotowy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
![]()
Sprawdź dokładnie w komorze silnika, zwłaszcza po lewej stronie (stojąc przodem do auta) w okolicy nadkola i intercoolera, czy nie ma zabrudzonych/zaolejonych miejsc mgiełką olejową. Pęknięcie węża widoczne jest dopiero po odpaleniu silnika i przygazówce. Razem z powietrzem przez nieszczelność wydobywa się olej w formie mgiełki.