![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: focus mk1
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
![]()
Witam ponownie.
Niestety u mnie cykliczny dźwięk "charczenia" jest dość głośny. występuje w sumie tylko przy zdjęciu nogi z gazu i jeździe po płaskim szczególnie na 1-szym i 2-gim biegu. Zauważyłem też dziwną prawidłowość: przy jeździe bez gazu pod górę dźwięk nasila się ale jest ciągły. (czy dlatego pompa stara się stale podawać trochę więcej paliwa bo wyczuwa ciągle obciążenie?). Podobnie irytujące jest np hamowanie silnikiem np.przed światłami. hamuje bez wysprzęglania i kiedy obroty spadną do obrotów jałowych znów pojawia się 2 sek głośne "charczenie" i potem cisza. Co do poduszek po silnikiem i skrzynią to jak najłatwiej zdiagnozować która padła? (wiem że od strony kierowcy bo wibracje "idą" szczególnie na kierownice, pedały kokpit i na lewe lusterko a wcześniej wymieniałem lewy przegub wew. dodatkowo słychać hałas podczas gaszenia silnika, szczególnie jeśli nie mam wciśniętego sprzęgła) P.S. to mój pierwszy diesel stąd tyle pytań za raz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (dodatkowo samochód kupiony zbyt szybko i nie sprawdzony dokładnie a teraz wychodzą "kwiatki") |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ford::beginner
![]() Imię: Cezary
Model: focus
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 2004
|
![]()
Koledzy
Czy już poradziliście sobie z tym "pocharkiwaniem" w czasie jazdy na 1, 2 biegu bez gazu np. w korku? Miałem podobny problem w swojej foczce, w moim przypadku winne było sprzęgło, które i tak podejrzewałem że ma pękniętą sprężynę w docisku i dlatego grzechocze jak jadę wolno, wymieniłem tarczę, docisk i łożysko. Tarcza było już mocno zużyta i popękana , docisk jeszcze w miarę i nie miał pękniętych sprężyn co mnie zdziwiło, a łożysko było głównym winowajcą bo syf który z tarczy się ścierał mocno je oblepił i zatarło się. Tak mi wytłumaczył mechanik, wymienione elementy chciał mi oddać " na zupe bo on to na złom je wywali", no i powiedziałem żeby wywalił.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziwne dźwięki już mnie nie niepokoją za cenę 840zł części, 300zł wymiana. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
![]()
tak jak kolega pisze wyzej, najprawdopodobniej to wina sprzegla , sprezyn tlumiacych w tarczy lub docisku co powoduje te dzwieki.
|
![]() |
![]() |