![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-06-2008
Model: Mondeo ST220
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2002
|
Mialem ostatnio historie ze wspomaganiem: aluminiowa rurka przetarla mi sie od obejmy na przewodzie od chlodnicy wody. wszystko byloby pieknie, gdyby nie to, ze jej drugi koniec jest przy maglownicy i trzeba wlazic pod auto. postanowilem zrobic to metoda chirurgiczna. zdjalem atrape, prawa lampe, porozpinalem wszelkie kostki ktore utrudnialy dostep, a jak to w fordzie z dostepem nie jest za milo. rurka jest przykrecona sruba na klucz 18 i dostep jest bardzo ciezki. musisz miec oczkowy z przerwa zeby go wsunac na przewod (ja wycialem przerwe ale okazalo sie ze nie wytrzymuje oporu chociarz narzedzia mam bardzo wysokiej klasy) albo plaski, tylko ze plaski musi byc krotki bo nie bedziesz mial pola manewru. ja po rozciecu oczkowego stwierdzilem, ze klucz i tak na straty spisany, wiec przecialem go na pol aby strona z plaskim koncem dala sie krecic. Aby ja obrocic uzywalem mlotka i rurki na przedluzke.Zawsze jest tez opcja zdjecia chlodnic i wtedy dostep duzo lepszyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. najlepiej zatrudnij do tej roboty silne dziecko z malymi dlonmi albo jakiegos azjate bo naprawde ciezko sie tam dostac ale da sie. po odkreceniu rurka daje sie podniesc do gory nad komore silnika i bez odkrecania przy maglu mozna ja pospawac. jesli nie bedziesz mogl zlokalizowac dziurki, wygrzej ja palnikiem (moze byc taki z obi za 99 zl z malutka butla, pozniej wklady za 29 zl wymieniasz a robi dobra robote). jako ze nie posiadam spawarki, dziurke wielkosci ok 1 mm zalutowalem palnikiem i cyna. miala byc prowizorka dopoki tej rurki gdzies nie kupie i nie wymienie ale jezdze juz drugi miesiac i dziala wszystko ok, plynu nie ubywa. Po poskladaniu i zalaniu pompa przez jakis czas wyla (ok 5 km jazdy), musiala sie odpowietrzyc, ale wszystko sie ulozylo i dziala ok. Pamietaj ze ten caly plyn jest zracy, a nie ma opcji zeby nie rozlal sie przy rozkrecaniu po przewodach od chlodnicy. ja po calym zabiegu pojechalem na samoobslugowa myjnie reczna ipotraktowalem caly rejon prac goraca woda z piana z karchera i wyplukalem na zimno. troche balem sie o kostki, ale nic sie nie stalo z pradami. a gdybym to zostawil, przewody szlag by trafil. przy odrobinie checi dasz rade, 2h i jest zrobione (mnie bez wiedzy zeszlo 4).a konstruktorow forda bedziesz chwalil pod niebiosy prz tej pracyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-07-2008
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 16V 85 kW
Rocznik: 1998
|
Odgrzewam. Nie cieknie Ci nic, kolego dex85? Mi cieknie z chłodnicy, poxilina nie pomaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|