![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Ale tam jest sprzęgiełko jednokierunkowe - czy przypadkiem w razie jego awarii rolka nie przesuwa się na wałku?
Jest firma Bendiks - jeden z największych "regeneratorów" i sprzedawców osprzętu elektrycznego silników w Polsce, może spróbuj tam zadzwonić i spytać co jest grane w takiej sytuacji... "Bendiks" A. Zajkowska M. Adamiec Sp.J. Kolejowa 117 05-092 Łomianki, Poland 22 768 72 00 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-10-2009
Model: Scorpio, Scorpio, Scorpio, Transit
Silnik: 2.3 16v, 2.9 24v, 2.0 8v, 2.4 TDDI
Rocznik: '98, '96, '95, '00
|
Rolka nie porusza się na wałku nawet na milimetr. Zresztą - przed zerwaniem paska alternator był OK.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Nie wydaje mi się, że to jest normalne - koła powinny być w jednej płaszczyźnie, coś jest nie halo... Albo koło na alternatorze, albo koło pasowe silnika - nie ma innej opcji.
Czy koło pasowe silnika w twoim modelu jest kołem dwumasowym? Jeżeli tak, może gumowy wkład się rozwulkanizował i zewnętrzny pierścień się przesunął?
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-10-2009
Model: Scorpio, Scorpio, Scorpio, Transit
Silnik: 2.3 16v, 2.9 24v, 2.0 8v, 2.4 TDDI
Rocznik: '98, '96, '95, '00
|
Pierwsze słyszę o dwumasowym kole pasowym, myślałem że dwumas dotyka co najwyżej koło zamachowe...
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Wojtek może mieć rację sprawdź koło pasowe czy się nie rozwulkanizowało.Nie pamiętam dokładnie ale czy między napinaczem a blokiem silnika nie ma jakiś podkładek?Może zapomniałeś o jakiejś?Albo napinacz jakaś podróbka i nie trzyma parametrów?
|
|
|
|
#16 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
W modelach z przednim napędem bywały silniki ze zwykłym kołem pasowym i z kołem pasowym dwumasowym. Dlatego pytałem, czy masz dwumasowe koło pasowe, bo może w silnikach 2,4 też są zwykłe koła...
Co więcej - koła pasowe dwumasowe lubią być wymieniane, tak jak zamachowe...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tu jest link do nowego koła pasowego dwumasowego dla silnika 2,4l: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-02-2010 o 09:40 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Silnik: 2,0
Rocznik: 2005
|
Witam Panowie, podepnę się pod temat.
Auto Transit rocznik 2005 silnik 2.0 125 KM - bez klimy Wczoraj w trakcie jazdy usłyszałem dziwny pisk - dosłownie 20 sekund który skończył się tym, że przestało mi działać wspomaganie - wracałem z trasy i byłem z 40 km od domu. Delikatnie wkurzony tym, że coś się stało z pompą wspomagania (nie wiedząc, że to wszystko jest połączone jednym paskiem) postanowiłem kontynuować jazdę bez wspomagania (wiem, głupota ale o 22 to już do domu ciągnie). Przystosowany do kręcenia bez wspomagania z jazdy wcześniejszym autem kontynuowałem trasę - byle do domu. Dosłownie minutę później auto zgasło - wtedy też zauważyłem, że temperatura silnika mocno przekroczyła normę. Zajrzałem pod maskę i wtedy zauważyłem że pasek na kole jest zerwany. Odczekałem chwilę i doczołgałem się delikatnie do najbliższego bezpiecznego miejsca postoju - później laweta i do domu. Dziś zastanawiam się jaki mam kupić pasek, bo jak dzwoniłem do sklepów to wszyscy mi mówią o jakimś elastycznym pasku co to się sam napina i że w moim silniku nie ma rolki napinacza (którą ewidentnie widzę i jest nowa! co oznacza, że wcześniejszy właściciel zmienił rolkę a paska nie :/ ) Możecie mi podpowiedzieć jaki pasek możliwe, że pasuje? Czy dam radę go sam założyć? Dzięki z góry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Trochę się zakręciłeś z tym paskiem - może dlatego, że wątek dotyczy silnika 2,4.
Same silniki 2,0 i 2,4 konstrukcyjnie są prawie identyczne, ale ze względu na usytuowanie w komorze (2,0 poprzecznie, 2,4 wzdłużnie) mają zupełnie inaczej rozwiązany napęd osprzętu. Silnik 2,0 (twój) ma dwa paski klinowe. Jeden, osadzony na kole pasowym na wale silnika, napędza alternator i klimę (jeżeli jest). Tu faktycznie: w wersji bez klimy nie ma napinacza, stary pasek - jeżeli jest do wymiany - po prostu się przecina, nowy zakłada poniekąd... siłowo. Natomiast w tym silniku pompa serwa kierownicy i pompa wodna - będące na wspólnej osi - napędzane są od koła pasowego osadzonego z drugiej strony silnika, na "ssącym" wałku rozrządu. Jest napinacz. Na drugim wałku osadzona jest pompa vacu. U ciebie zablokowała się pompa serwa ("usłyszałem dziwny pisk"), stanęła więc też pompa wodna, nie było chłodzenia, silnik w trybie ochrony przed przegrzaniem - wyłączył się. Ale mogło być odwrotnie - zablokowała się pompa wodna, więc stanęła też pompa serwa - w sumie dopiero po zdjęciu pompy serwa z pompy wodnej okaże się, która padła. Więc: musisz zmienić pompę serwa lub wodną, nowy pasek (zdecydowanie polecam oryginał Motorcrafta) i kółko napinacza. I wymienić... Z tytułu przegrzania silnika można mieć duże kłopoty - mam nadzieję, że cię ominą. Cytat:
Trzeba wymienić pompę, układ serwa zalać nowym, odpowiednim płynem (karminowy), zmienić rolkę, dostęp nie jest najlepszy. W sumie jest to do zrobienia na ulicy - ale przez kumatego mechanika. Może się mylę...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-04-2014 o 15:34 |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Silnik: 2,0
Rocznik: 2005
|
Ok, nie obrażam się nie jestem mechanikiem nie znam się dokładnie na osprzęcie silnika.
Wiem, że otwierając do komory silnika po lewej stronie mam pod plastikową osłoną *taką od góry* koło którym bez problemu idzie kręcić gdzie nie zerwany ale taki rozciągnięty pasek się znajduje a jego strzępy wiszą. Pisk to był zapewne pisk paska klinowego bo taki już słyszałem w innym aucie - Auto dziś bez problemu odpaliło - też mam nadzieję, że nic się nie stało (okaże się jak zostanie uruchomione i pojedzie w trasę). Może i na silnikach się nie znam ale lewy też nie jestem i tylko zastanawiałem się czy sam dam radę po zakupie założyć ten pasek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli tutaj pasek jest ten samo naciągający się? |
|
|
|
|
|
#20 | |||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Drugi - z nim masz problem - napędza pompę serwa i wodną, ma typowy napinacz z rolką. Żaden z tych dwóch pasków nie jest samonapinający się, to są normalne wielorowkowe paski, tyle że ten od alternatora zakłada się trochę na siłę - ale to teraz nie ma znaczenia. Masz problem z tym drugim oraz (chyba) z jedną z pomp. Ten pasek zakłada się luzując napinacz. Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-04-2014 o 16:45 |
|||
|
|
|