Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-10-2009, 12:33   #11
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Rozrusznik 1,8D

Wymontowałem cały rozrusznik, wyczyściłem dokładnie cały środek totalnie wszystko , przeczyściłem styki (wszystko co idzie od akumulatora poprzez rozrusznik do alternatora) totalnie wszystko, wymieniłem kabel który był poszarpany ale przez nieuwagę zagrzałem dwukrotnie świece co powoduje odpalenie bez żadnych problemów. Choć wydaje mi się że teraz rozrusznik kręci bardzo luźno :] . To nie wiedziałem że jest jakiś regulator kąta wtrysku myślałem że jest stały kąt. A gdyby alternator nie działał to po pewnym czasie zapewne bym wcale nie odpalił samochodu ??Mam taki pomysł zeby go też otworzyć i przeczyścić .

Stary 04-10-2009, 13:02   #12
FrostiGMR
ford::average

Imię: Grzesiek
Model: Volvo V40
Silnik: 1.9 DI
Rocznik: 1999

Tak, bo jeśli alternator ładuje mało, ale kontrolka gaśnie, to nie doładuje akumulatora do koca. To samo się dzieje w przypadku krótkich jazd, gdzie często się odpala i gasi auto. Wtedy świece i rozrusznik pożerają prąd z aku i po pewnym czasie braknie prądu do rozruchu, altek nie nadąży go uzupełniać. Nie musisz rozkręcać alternatora, wystarczy wykręcić regulator ze szczotkami i wymienić na nowy, wtedy ładowanie będzie na odpowiednim poziomie. Tak na marginesie, to akumulator i inne części Boscha to nie najlepszy wybór... To już tylko nazwa i duża cena, jakość pozostawia wiele do życzenia, wiadomo - koszty - chińska produkcja. Polecam ZAP Piastów, mi służy 72 Ah już 6 latek, odpala zawsze.
FrostiGMR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2009, 22:06   #13
skola

Właśnie prestiż firmy skłonił mnie do zakupu. Po przeczyszczeniu rozrusznika jest o wiele lepiej ale to nie jest ideał :/ Jeśli sa często krótkie trasy to jedyne wyjscie to doładowywanie prostownikiem ??Masz jakąś fotorelacje jak wyciągnąć regulator ze szczotkami ?? Ogólnie wyciągnięcie całego było by nielada wyzwaniem bo jego lokalizacja oraz miejsce śrub jest skrajnie niewykonywalna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No Już kupiłem aku więc nie będę go zmieniał ogólnie ma 12,67 V walne go do prostownika i zobacze co to da . w porzednim aku miałem tak że gdy wyciągałem z ładowania to odpalał z pierwszego więc moze byc tak że ten prad jest mały. Więc tez chce wykluczyć alternator. Bo puki co mam wykluczone świece, poniekąd akumulator, styki i rozrusznik.Jak sprawdzić czy alternator dobrze ładuje ??Tak samo mam pytanie : Co powiesz na temat zaślepienia zaworu ERG ??

Ostatnio edytowane przez skola ; 04-10-2009 o 23:11
skola jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2009, 07:35   #14
FrostiGMR

Nie mam fotek, poszukaj po forum, albo po zdjęciach na aukcjach. Ogólnie z tyłu alternatora masz taką kostkę aluminiową, to jest regulator, razem ze szczotkami wewnątrz. Będą tam pewnie 2 kabelki do odłączenia (wzbudzenie i ładowanie). Są 3 rodzaje alternatorów: Magneti-marelli, Mitsubischi, Bosch. Każdy ma inną budowę regulatora. EGR to już zaślep, to obowiązekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tylko nie blaszką z puszki po piwie, bo się przepali. Ładowanie sprawdzisz multimetrem, nawet najtańszym za 15 złotych. Sprawdzasz napięcie na słupkach aku. Swobodnie powinno być około 12-13 V. Podczas pracy silnika to już ok. 14-14,5 V, niezależnie od ilości włączonuych odbiorników.

Ostatnio edytowane przez FrostiGMR ; 05-10-2009 o 07:37
Stary 05-10-2009, 17:29   #15
skola

Sprawdziłem alternator jest firmy Magneti-marelli. Aby wymienić szczotki należy zdjąć tylną obudowę(tam gdzie kable) czy cały alternator odkręcić ??Z tym zaślepianiem ERG to mam problem :/ poczytałem na forum

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ale opisywany na zdjęciach zawór ERG jest inny niż mój ja mam jakiś czujnik na górze(jakieś kable dochodzą a na zdjęciach innych tego nie ma , wydaje mi sie że to dlatego że opisywany silnik to 1,8 diesel a u mnie pisze endura de) i nie wiem gdzie mam przewód podciśnieniowy. Czy jeśli mam jakiś czujnik to zaślepienie nie narobi jakiś szkód ??I pytanie dotyczące samej blaszki , wiadomo że cięta na wymiar ale czy uszczelka z dwóch stron czy tylko z jednej ?? i z której od komory silnika czy od komory erg.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC01064.jpg (95.1 KB, 16 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC01065.jpg (89.8 KB, 14 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC01066.jpg (97.7 KB, 15 wyświetleń)
Stary 05-10-2009, 19:21   #16
FrostiGMR

Możesz mieć 2 rodzaje alternatora Magneti-Marelli: A 127/55, lub A 127/70. Różnią się max prądem ładowania. W przypadku pierwszego chyba nie obejdzie się bez rozbierania altka. W drugim są 2 śrubki M5 na wkrętak, lub klucz 8m. Często przykryte to jest czarną kratką plastikową - osłoną. Odkręcasz te 2 śrubki i wyciągasz ostrożnie cały regulator ze szczotkami. O ile pamiętam, nie ma przy nim kabli. Co do tego EGR to nie widziałem takiego ustrojstwa jak na zdjęciach. Nie widać na nich rury doprowadzającej spaliny od kolektora wydechowego, byłaby taka harmonijka stalowa. W turbo to jest na lewym skraju głowicy ten zawór (patrząc na silnik). Blaszkę ok 0,5-1 mm grubą dajesz od strony zaworu, czyli: zawór, uszczelka, blacha, uszczelka, kolektor ssący. Jak nie masz uszczelki, to blacha i kolektor wystarczy.
Stary 05-10-2009, 19:33   #17
skola

Ten alternator wygląda mniej wiecej tak jak na zdjęciach. I tak jak opisujesz mam taką plastikową osłonę z tyłu wiec może to ten prostszy model :] Ale zobacz sam. Co do tego zaworu jest on z tego co widziałem na dwóch śrubach imbusowych chyba 6 mm i patrząc z góry na silnik jest taki grzybek z lewej strony. Dochodzi do niego jakiś wężyk ale co to jest to ja nie wiem . Może dam te zdjęcie na forum jako nowy temat i zapytam reszty dlaczego mam co innego ??
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC01069.jpg (93.0 KB, 13 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC01067.jpg (95.8 KB, 9 wyświetleń)
Stary 05-10-2009, 19:51   #18
FrostiGMR

Okręcasz tą osłonę, kable, i pod tym jest regulator. Może być 3 kable, ładowanie, wzbudzenie i obrotomierz, nie zamień kolejności. Te kable na EGR(?) to może jakaś elektronika dla ochrony środowiska jest, sterowanie czegoś tam bliżej niepotrzebnego. Tu masz jak zaślepić EGR: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez FrostiGMR ; 05-10-2009 o 19:56
Stary 05-10-2009, 20:00   #19
skola

Czyli potwierdzasz ze ten model na zdjęciach to ten A 127/70 ?? I nie powinno być problemu z demontażem i wyciągnięciem szczotek bez odkręcania całego alternatora ?? Tak dokładnie tak jak mówisz jest jeden gruby kabel i to jest zapewne ładowanie po łączy sie z rozrusznikiem i aku (b+) jeden mały i na ostatnim pisze W. Co do tego wyjścia W to oznacza że mogę mieć obrotomierz ?? bo ogólnie teraz nie mam. Z tym erg popytam na forum moze ktoś coś takiego miał :d
Stary 05-10-2009, 20:06   #20
FrostiGMR

Tak, B+ to ładowanie, gruby kabel, W to wyjście na obrotomierz, cienki niebieski to wzbudzenie(D+). Z wyglądu to jest ten 70. Trochę kombinacji i regulator wyjdzie bez problemu, bo mało miejsca na ręce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Przy okazji sprawdź palcem w otworze po regulatorze czy pierścienie ślizgowe na wirniku nie mają głębokich rowów po szczotkach, Jeśli są, to już ich wymiana czeka.
Odpowiedz

Zasady postowania