Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-10-2009, 21:22   #11
WilkuNS
ford::beginner

Model: FocuS
Silnik: 1,6 16V 100KM
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Problem z regulacją nawiewu focusie 99r

Cięgno Bowdena to może być to mnie też chodził ciężko przełącznik i pewnym momencie coś strzeliło ale na szczęście zostało w pozycji na szybę i sprawdziłem rozebrałem konsole i była zerwana linka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam

WilkuNS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2012, 13:17   #12
rasi
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 16V 125KM
Rocznik: 2006

Mam podobny problem jak założyciel tego wątku. Regulacja chodziła ciężko, coraz ciężej, wreszcie coś chrupnęło i stanęła na dobre. Sprawdziłem - zerwała się linka w cięgnie Bowdena. Wymieniłem je na nowa ale... problem pozostał. Zablokowało się coś głębiej a przy próbie przekręcenia musiałem zerwać linkę.
I Tu pytanie do Was: co się mogło zablokować?

Cytat:
Napisał Madaw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź czy nie obluzowało się cięgno Bowdena, ewentualnie jest coś nie tak z klapką przełączającą wewnątrz.
Co to za klapka, jak się do niej dostać i czy jestem w stanie naprawić ją samodzielnie czy lepiej oddać do naprawy?

Ostatnio edytowane przez rasi ; 15-06-2012 o 13:20
rasi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2012, 13:20   #13
kunte
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2010

Kolego rasi problem stanowi jedna z dwóch klapek która znajdują się w zespole nagrzewnicy. Ta problemowe klapka zakończona jest taką gumową uszczelką, która po jakimś czasie ma konsystencje plasteliny, albo smoły i klei się od wewnętrznych ścianek. Jedyny sposób, to wymontować klapkę i wyczyścić. Sam walczę z tym problemem.

Poczytaj tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
i tu :[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 16-01-2013, 15:53   #14
ForFoc

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Poprzestawiane regulacje nawiewów na szybę i nogi.

Chciałem się w końcu zabrać za wymianę cięgna nawiewu /Focus I/ i nie wiem czy opis z konkurencyjnego forum [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dotyczący wymiany w Focus II może być odpowiedni. Macie może jakieś sugestie. Serwis oczywiście chce ok. 500 zł za całą naprawę ... Da się jakoś manualnie i doraźnie przestawić nawiew z dołu na szybę ?
W moim egzemplarzu linka pękła drugi raz i pewnie muszę się też dostać do klapki ze sparciałą uszczelką. Co za badziewie ...
ForFoc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2013, 18:14   #15
berbel

Imię: Maciej
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał ForFoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałem się w końcu zabrać za wymianę cięgna nawiewu /Focus I/ i nie wiem czy opis z konkurencyjnego forum . Da się jakoś manualnie i doraźnie przestawić nawiew z dołu na szybę ?
W moim egzemplarzu linka pękła drugi raz i pewnie muszę się też dostać do klapki ze sparciałą uszczelką. Co za badziewie ...
co do wymiany cięgna to nie jest to trudne, odkręcasz pokrywę pod kierownica i na prawej stronie masz cały mechanizm, cięgno jest na wcisk założone, następnie wyciągasz radio ,pokrętło sterowania nawiewem i odkręcasz cały panel , odpinasz od panela sterowania nawiewem, wszystko jest na wciski zakładane, powoli i ostrożnie a na pewno wyciągniesz.
Mam podobny problem, znajomy mechanik ustawił mi nawiew na szybę(był tylko nogi), aby tego dokonać trzeba ustawić w 2 miejscach jednocześnie,
ciężko to wytłumaczyć ale spróbuje.

Na samej górze mechanizmu masz ruchome małe ramie i w części środkowej(prowadniczka i bolec) musisz jednocześnie je przekręcać i patrzeć gdzie wieje, jak pokombinujesz to się uda, ja sobie połamałem bolec od sterowania i teraz mam lipe, nic na siłe;p
berbel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2013, 14:19   #16
ForFoc

Dzięki kolego berbel za odzew. Pewnie wymienię niebawem cięgno. Bardziej zastanawia mnie procedura dojścia do przyczyny czyli blokującej klapy czy też jej zepsutej, klejącej uszczelki. Będę się nad tym doktoryzował.Nie bardzo kumam cały opis.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No ta .... Dzisiaj wymienione cięgno. Po wyjeździe z garażu trzask, przekręcone i ułamane samo pokrętło środkowe. Nawet nie użyłem jakiejś dużej siły. Przełączało się ze trzy razy. No cóż panowie mimo, że zmienili w przyzwoitej cenie i trwało to 30 minut to nie chcieli słuchać o klejącej klapie pod konsolą nie bardzo wiedzieli o czym mówię. Pojutrze jadę na demontaż i zostawiam info jak dostanę się do blokujacej klejącej uszczelki.

cytat kol. Kunte

1. Demontaż radia bez panela środkowego
2. Demontaż dwóch środkowych nawiewników - nie trzeba wyciągać samych kratek - wychodzą w całości
3. Demontaż plastiku, który kieruje powietrze do środkowych nawiewników, jest on zakładany na wcisk
4. Sprawdzenie w jakim stanie są uszczelki i ewentualne smarowanie silikonem

Można na pewno posmarować dokładnie smarem silikonowym do uszczelek.
Nie wiem jednak czy wystarczy to na długo. Przemyślę też chociaż częściową likwidację tej uszczelki. Wklejam link z oryginalnym wpisem aby wszystko było w jednym miejscu dla zainteresowanych. Jest tu również fotka.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
wpis na stronie 16 /wybór klawiszem \/ next

c.d.
Po posmarowaniu raczej spryskaniu silikonem do uszczelek górnych klap w różnych pozycjach wydawało się, że pomogło. Uważam jednak, że nie tylko w tym miejscu jest problem. Uszczelki w całkiem dobrym stanie bez śladów jakichś tendencji co sklejania. Klapy w tym miejscu pracują jednak na sucho trąc jedna o drugą krawędziami.
Musiałem również przesmarować wszystkie prowadnice i dźwignie pod prawą stroną konsoli. Bez takiego smarowania można tylko urwać kolejne cięgno lub pokrętło. Jest poprawa ale nie na 100 %. Dalej się to kleszczy w skrajnych położeniach /nogi/szyby/. Miałem kilka aut ale takiej sytuacji z tak źle zaprojektowanym przełączaniem nawiewu nie było w żadnym. Jest to zwyczajnie niedopracowanie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ciegna dzwignie.jpg (75.0 KB, 585 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez ForFoc ; 24-01-2013 o 22:46
Stary 26-01-2013, 13:36   #17
ForFoc

Ciekawe czy ktoś z forumowiczów doszedł do faktycznej przyczyny blokującego się przełączania kierunku nawiewu.
U mnie mimo wymiany: cięgna, pokrętła, smarowania klap nawiewu koło nagrzewnicy i smarowania ruchomych elementów na dole konsoli dalej się to blokuje. Jak wiemy blokada dotyczy skrajnych ustawień. Domyślam się, że wyrobiony jest któryś element przekładni. Pytanie tylko który. Jeśli ktoś to skutecznie naprawił b. proszę o odzew. Ja powoli nie mam pomysłów. Za tę konstrukcję panowie z Forda powinni dostać medal ... Co ciekawe blokuje mi się to ostatnio na "ciepło". Na "zimnym" nawiewie wszystko działa poprawnie. Chyba zeszlifuję jakoś uszczelkę dolnej klapy papierem ściernym albo ją wytnę jakimś skalpelem... Niedoróba przemieszczania tych klap względem siebie jest porażająca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

wklejam jeszcze dosyć ciekawy opis naprawy

cytat z tomaj261

Witam,przedstawię wam prosty sposób na naprawę zacinającej się klapy od zmiany kierunku nadmuchu,często zdarza się ze przez opór jaki stawia klapka zrywa się linka(cięgno bowdena) na zerwaną linkę też jest sposób,ale o tym później,czytałem na forum o różnych próbach dostania się do tych klap,ktoś próbował przez górny otwór nawiewu,ktoś pisał o wymontowaniu całej konsoli,ja wybrałem inną drogę,trochę inwazyjną,ale na pewno,dużo szybszą i pewniejszą.Zdejmujemy osłonę pod kierownicą(5 śrub na śrubokręt krzyżakowy) następnie wykręcamy mechanizm nawiewu(4 śruby na śrubokręt krzyżakowy) zdejmujemy czarny plastik znajdujący się pod mechanizmem,który wykręciliśmy,nie wiem jak fachowo się to nazywa i teraz w zależności od tego co ciężko pracowało,lub nie dało się przełączyć:regulacja ciepło-zimno szare pokrętło na samym dole po prawej stronie, regulacja kierunku nawiewu:z lewej strony u góry,czarne pokrętło,i troszkę niżej na środku drugie czarne pokrętło,sprawdzamy obracając,w jedną i w drugą stronę,która klapa się blokuje.Wycinamy w obudowie dziurę takiej wielkości żeby klapa wyszła na zewnątrz,po wyjęciu usuwamy całą uszczelkę( u mnie była cała zlasowana jak jakiś klej,czy guma i przez to blokowała się)wyczyszczoną klapę montujemy w swoje miejsce,wyciętą obudowę wklejamy na jakiś klej,najlepiej dwu składnikowy,po wyschnięciu składamy wszystko do kupy i cieszymy się,że wszystko działa
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Ford Focus - mechanizm nawiewu - bok.jpg (79.8 KB, 868 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Ford Focus - mechanizm nawiewu - bok02.jpg (89.6 KB, 809 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez ForFoc ; 27-01-2013 o 16:17
Stary 22-03-2016, 15:30   #18
Czarek88
ford::average

Imię: Czarek
Model: Focus mk1 lift
Silnik: 1.8 tdci 115km
Rocznik: 2003

Gdzie tu jest miejsce wycięcia struktury bo ja nie widzę
Czarek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2016, 17:33   #19
smigly8701

Imię: Paweł
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8 TDCi

A wiecie moze jak naprawic ta linke? U Mnie sprawa wygląda tak, że nie mogę przełączyć na skrajne położenia jakby lina byla za luźna w srodku.
smigly8701 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 23:44   #20
rebi90

Imię: Jacek
Model: Mondeo mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1994

Witam, u mnie problem tkwi w samym mechanizmie. Oczywiście klapki też chodziło ciężko , ale udało się wyczyścić bez wyciągania i teraz chodzą płynnie. Lecz sam mechanizm nie chodzi płynnie zacina się w dwóch punktach na łuku plastikowej prowadnicy. Macie jakies pomysły na to? szlifowałem oraz lekko powiekszyłem prześwit w tej prowadnicy aby ten ''cypelek'' luźniej siedział. Nie pomogło dołączył bym fotke w ktorym miejscu sie to dzieje lecz nie mam pojecią jak ją tu wrzucić. Proszę o jakieś rady
rebi90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania