Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-11-2009, 11:11   #11
Blackwhite
ford::average

Model: BMW E60
Silnik: 2.0D
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Analiza nagrzewania się TDCI a termostaty

No dobra a po ilu powinna byc wymieniona pompa wodna - moze tak czy inaczej powinienem ja zmienic, samochod ma 170k km.?

Blackwhite jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2009, 11:51   #12
andy71
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003

Polarny: robiłeś taki test? Nie wiem ile on by musiał trwać przy obecnych temperaturach za oknem... Nie wiem jak u Ciebie, ale ja jadąc bardzo spokojnie - niskie obroty, nie używam turbo, to w korkach dojeżdżam do pracy 11km, 25 minut i jeszcze nie jest na 90. No chyba, że ja tez mam coś nie tak.

Blackwhite: nie wiem po ilu, ale w mondeo ponoć najczęstszą awarią pompy wody jest ukręcenie się wałka, który ją napędza. U mnie przy 135k to się stało. Diagnoza przez telefon - trafna.
andy71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2009, 13:04   #13
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

andy71 - 11 km i nadal masz zimnego? To masz raczej coś nie tak. Ja po przejechaniu takiego dystansu mam wskazówkę na 90*C.

Zauważyłem jednak, że dobrym sposobem na szybsze nagrzanie autka jest zminimalizowanie nadmuchu, tak by nagrzewnica nie oziębiała autka. Wtedy o niebo szybciej dochodzi. Ponadto ja widzę jak w pewnym momencie otwiera mi się duży obieg, ponieważ nagle wskazówka opada w dół i potem pomału wraca.
Polarny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2009, 21:15   #14
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM

Zrobiłem test - a raczej jego fragment. Niestety faktycznie masakrycznie długo nagrzewa się auto gdy stoi w miejscu. Próbowałem startując przy temperaturze 15*C. Po 20 minutach miałem dopiero lekko drgniętą wskazówkę. Tak więc może i test byłby całkiem niezły, bo pewnie przy sprawnym termostacie osiągałbym temperaturę po powiedmzy 40 mintach, a przy wadliwym po 2 godzinach. Tak więc mój pomysł wyrzucam do kosza.
Polarny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 13:06   #15
Marelius
ford::amateur

Model: MK3
Silnik: 1,8
Rocznik: 2003

Witam wszystkich, mam taki problem pod wpływem ciśnienia nagromadzającego się w układzie chłodzenia wypycha mi płyn przez zbiorniczek wyrównawczy, nawet na zimnym silniku można zauważyc w zbiorniczku przelewający się płyn czy to normalne?silnik nagrzewa sie prawidłowo wszystko jest ok. poza ubytkiem płynu.Czy miał ktoś podobny problem?
Zastanawiam się nad zrobieniem badania na zawartośc Co2 w układzie chłodzenia co by wyeliminowało uszczelkę pod głowicą, a może to termostat który nie powinien przepuszczac płynu na duży obieg przy zimnym silniku.?

pozdrawiam
dziękuję za ewentualne podpowiedzi.
Marelius jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 13:24   #16
Dawid849
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: S-Max
Silnik: TDCI 2.0 140km Power Shift
Rocznik: 2012

mi jedyne co przychodzi na myśl to może być stary płyn który lekko zamarza i dlatego go wypycha z układu
Stary 12-01-2010, 13:52   #17
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Zawsze wąż prowadzący od dużego termostatu do chłodnicy będzie się trochę nagrzewała po stronie "zimnej" bo w termostacie jest niewielki otwór przez który będą się mieszały płyny o różnych temperaturach.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2011, 12:31   #18
AKuba

Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał szpiotr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Analiza nagrzewania
Ja potwierdzam Twoją analizę, ale mam pytania:
a) jaką funkcję pełni krótki ok 5-10 cm wężyk wychodzący z obudowy termostatu i wchodzący w głowicę silnika?
b) co to jest element zakolorowany na pomarańczowo na rysunku:
c)jaki jest kierunek krążenia płynu w części zasilnikowej czyli w pętli nagrzewnicy ?

Może teraz link zadziała:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez AKuba ; 09-02-2011 o 13:48
AKuba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2011, 20:08   #19
chasm

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003

Cytat:
Napisał AKuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
b) co to jest element zakolorowany na pomarańczowo na rysunku:
http://img3.imageshack.us/i/ukadwychodzenia.jpg/ ?
Fotka nie działa.
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2011, 20:44   #20
horm
ford::average

Model: mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI

Zauważyłem sporą zależność pomiędzy działaniem wentylacji oraz ewentualnie pompy klimatyzacji a prędkością nagrzewania. Ponieważ miałem walnięty panel klimatyzacji i pompa cały czas się załączala, drastycznie wydłużył się czas dogrzewania silnika. Po naprawie wróciło do normy. Myślę że tak naprawdę sprawność termostatów widać właśnie po nagłym spadku temperatury po osiągnięciu prawie 90 oC i powolnym jej wzrastaniu. Także prędkość obrotowa silnikama znaczenie. Jak kręcimy w dolnych prędkościach grzeje się wolniej. Mnie generalnie osiąga 90 po przejechaniu między 5 a 8 km.
horm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania