Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-11-2010, 22:43   #11
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Psujący się zamek do klapy silnika

Cytat:
Napisał labiol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem z Poznania. Po odwiedzieniu serwisu Forda z podobnym problemem załamałem się. Naprawa to min. 400 zł. Na szczęście spróbowałem podjechać do majstra od zamków na Składową w Przeźmierowie. Facet majsterkując przy zamku w kilkadziesiąt sekund otworzył klapę. Nie wiem jak to zrobił, przesuwał kluczyk, coś podważał i zrobił to czego ja nie mogłem przez kilka godzin. Skasował mnie 30 zł i szczęśliwy wróciłem do domu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dla wszystkich zdołowanych po wizycie w serwisie, polecam odwiedzić specjalistę od zamków.

Pozdrawiam
Mogę potwierdzić, że przy odpowiednim pomanipulownaiu zakiem da się w niektórych przypadkach go otworzć. Ja kupując samochód miałem sprawny (pierwsze oględziny), jak się umówiłem na wizytę w ASO, to jak na złość się ... zaciął, także oględziny silnika od góry musieliśmy sobie w ASO odpuścić. Sprzedawca naprawił zamek zanim go odebrałem, w ASO chcieli za to jakieś 500 złotych, zrobili fachmani za 50. Za jakiś rok znowu mi się ciepło zrobiło, jak nie chciał zaskoczyć zamek. Ten sam objaw co poprzednio. Docisnąłem całego grilla i wtedy spróbowałem przekręcić kluczyk i za drugim razem po mocniejszym dociśnięciu grilla zaskoczył. Od tamtej pory działa znowu normalnie, bez dociskania i na szczęście bez dopłacania.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2010, 22:52   #12
korben78
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2004

Maskę otwieramy: wkładamy kluczyk (diabelski pomysłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), leko naciskamy maskę kluczyk przekręcamy w pozycję 1 ( w lewo), potem kluczyk na pozycję 2 ( w prawo) maska lekko się otwiera.... Jeśli zrobimy to bez naciśnięcia maski - zerwiemy cięgno. I jest problem.... Co wtedy? kupujemy kompletny zamek maski, bo musimy nabyć złamane plastikowe cięgno, które sprzedają tylko w zestawie z zamkiem (koszt: 166złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Dalej.... trzeba jakoś podnieść maskę, by te ścięgno wymienić.... Przez górne(środkowe) otwory kratki trafiamy w zamek dłuuuugą brechą, przekręcamy tak jak kluczykiem ( raz w lewo, raz w prawo) i maska się otwiera. Potem to już z górki.... Pozdrowienia dla projektantów Forda.....
korben78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2013, 11:26   #13
koyote
ford::amateur

Imię: konrad
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2003

Jestem świeżo po rozwiązaniu problemu nieotwierającej się klapy. Czyściłem WD, nic nie dawało. Za sprawą rady na forum oraz mechanika miałem już rozwiercać zamek, ale pomyślałem, że jeszcze dam szanse fachowcom od auto kluczyków. Podjechałem, 10 minut i sprawa załatwiona koszt 70 zł, użytkownicy fordów to częsty klientGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Byłem na 99% pewny że to wina brudnego wkładu ale problemem okazał się wyrobiony kluczyk. Stacyjka i drzwi będą działały ale maski nie otworzysz (przy otwieraniu maski te krawędzie w kluczyku są ważne). Ważne, żeby dorobiony kluczyk był przycinany do wzorca, a nie przycinany według zużytego kluczyka. Jeśli jesteś z Wrocławia to polecam Autoklucze na ul Karmelkowa 29. Podobny warsztat możesz znaleźć na Kurkowej tam mi powiedzieli 150 zł.
koyote jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania