![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: Mondeo Kombi
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997
|
![]()
kolego tak jak napisałeś, tylko tak możesz go regulować.A jak falowani i dymek ustało czy lipaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
![]()
przemek patrzylem ale w miejscie gwintu gdzie wkrecam srubki to nie moge nim ruszyc, bo jak z mienie polozenie potencjonometru to nie wkrece go w dzwignie przyspieszenia.. cos nie tak jest chyba
|
![]() |
![]() |
#13 |
Zablokowany
Imię: Przemek
Model: 2 X Focus i 4 X Mondeo
Silnik: 2 X 1.8TDDI(75KM i 90KM) 3 X Mondeo(115KM) i Mondeo(130KM)
|
![]()
niestety, essi dalej kopci, i nierówno chodzi, jednak przeciek, znikanie oleju było pośrednio związane z nieszczelnością pompy Vacum, wiec ja wyjąłem, roznitowałem i skręciłem na śrubki, teraz jest ok bo będę mógł sprawdzić czy i ile silnik faktycznie pali oleju, a co do kolegi wyżej, to na potencjometrze powinny być wzdłużne rowki na śrubki, nie masz takich? niej masz poglądowe zdjęcie z neta zassane, widać wyraźne rowki przy śrubkach:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
![]()
widze te rowki, mam te rowki lecz nie moge przesunac ani do przodu ani bok.. chyba ze cos blokuje
|
![]() |
![]() |
#15 |
Zablokowany
|
![]()
zakładam ze popuściłeś te śrubki? a jak dalej nie idzie, to weź sobie zaznacz aktualne położenie i zdejmij ten potencjometr całkiem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zablokowany
|
![]()
witam dziś wymieniłem te membrany wraz z oringami no i jestem trochę zawieszony, owszem, jak na razie nie "skaczą" obroty , ale silnik kopci na niebiesko..., co to mogłoby być?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zablokowany
|
![]()
a wiec, po pierwszym przejechaniu na nowych membranach wydawało mi się ze jest ok, jednak po dłuższej jeździe silnik dalej tak samo na wysokie obroty, to ja dzwonie do znajomego pompiarza i on mówi Egr, ja do niego że już wymieniłem, on do mnie ze turbosprężarka, to ja polecialem wywaliłem interccoler a on cały od oleju w środku, na dodatek jeszcze patrze ze z turbosprężarki idzie olej, diagnoza: zniszczona turbosprężarka.... jestem załamany
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
![]()
Podpinam się pod temat , również mój essi nierówno pracuje ale tylko na wolnych obrotach i na ciepłym silniku, dymek normalny. Na zimnym pracuje idealnie i ma podniesione obroty do 1000 i teraz pytanie pompa czy kompresja zaznaczę że w zeszłym roku robiłem pomiary i 3 cylindry 30 jeden 27 czy to może być przyczyną nierównej pracy ?Oleju nie bierze no może 100 lub dwie między wymianami.Potencjometr sprawdziłem ma płynny opór , korektor też pewnie działa bo na zimnym jak odłączę przewód zasilania to inaczej silnik słychać i jeszcze jedno pytanie czy wymiana pierścionków pomoże a jeśli tak to na jak długo
Ostatnio edytowane przez ee811 ; 26-04-2010 o 20:32 |
![]() |
![]() |
#19 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: Mondeo Kombi
Silnik: 1.8 TD
|
![]()
przemek4971 sprawdź czy olej do turbo nie idzie z odmy, może turbo jest ok
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zablokowany
|
![]()
odma to ten waz co idzie od pokrywy zaworów do turbo?, miałem go odłączone, podłożone pojemnik, i nic nie leciało stamtąd, a turbina "pluła" olejem, także to nie tam przyczyna, tutaj jest raczej winne turbo..., czy się mylę?
|
![]() |
![]() |