Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-04-2010, 09:29   #11
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Tuleje tylnej belki kombi sa czy nie?

sprawdź wydech bo może się gdzieś obija o zbiornik paliwa a może to być spowodowane kończącym się łącznikiem elastycznym. jeśli nie wydech to niestety trzeba dokładnie obejrzeć tuleje zawieszenia i linki hamulca ręcznego. pomijam oczywiście to co wozisz w bagażniku (np. niedokręcone koło zapasowe albo lewarek).
jak wygląda pochylenie tylnych kół. l l czy / \ ? patrząc od tyłu oczywiście. jeśli ewidentnie widać (w porównaniu do przednich kół), że koła z tyłu są pochylone do środka to zawieszenie jest do robienia.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 22-04-2010 o 09:33
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2010, 16:45   #12
pawel2910
ford::average

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2008r

Podobną sytuację mam u siebie, mam głuche odgłosy stukania na wybojach, nie wiedziałem co to, pojechałem do mechanika posprawdzał i mówi, że łącznik stabilizatora lekko puka, to wymieniłem i dalej to samo. Tydzień temu przeczytałem w internecie, że przy zmianie felg na inne niż oryginalne trzeba zdjąć blaszki przytrzymujące tarcze na piastach, zrobiłem to i po przykręceniu koła lekko szarpnąłem czy dobrze się trzyma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Koło trzymało się dobrze ale luz na kole był konkretny, ruszając wydawało z siebie identyczny dźwięk z którym miałem problem. O dziwo łożysko prawie w ogóle nie huczało, albo nie zwracałem na to uwagi, teraz już słyszę jak zaczyna szumieć.
pawel2910 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2010, 21:34   #13
niku 27
ford::beginner

Imię: krzysiek
Model: mondeo kombi
Silnik: 2l tdci 115hp
Rocznik: 2006
Smile Odp: Tuleje tylnej belki kombi sa czy nie?

Miałem problem ze stukami z tyłu w kombi ( jakby plastik o coś ocierał ), wymieniłem łączniki stabilizatora, chociaż stare nie miały luzów, sprawdziłem linki ręcznego jednak stukanie pozostało. Dopiero później przypomniałem sobie, że te stuki się pojawiły po założeniu haka jak odkręcałem tylne lampy. Przy myciu zauważyłem otarcia od brzegu klapy na prawym świetle. Po prostu przykręcając tylną lampę nie była w linii z nadwoziem, tylko odstawała jakieś 2-3mm i o nią chrobotała klapa na nierównościach. 2 nim roboty teraz jest cisza.
niku 27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2010, 08:47   #14
marko79
ford::amateur

Wczoraj byłem u mechanika, posprawdzał jeszcze raz tył. Wszystko ok. Ale na wszelki wypadek odkręcił amorki i to one nie trzymają na krótkich skokach czy jakoś tak. Podjadę na stacje po wydruk sprawności amorków i będę myślał o wymianie. Które lepsze kayaby czy bilstein?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
marko79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania