![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#191 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Ja się z tym nauczyłem żyćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiele osób owijało przewody w środku i "amortyzowało" je gąbkami itp. Czy ktos pomyslał o zaworze rozpreznym? Gdzie on się znajduje w mk4? Może ten zawór ma wade fabryczna i się przycina puszczając czynnik pulsacyjnie co powoduje własnie te dzwięki w kabinie?
|
|
|
|
|
|
#192 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2008
|
Zawór jest na ścianie grodziowej od strony silnika. Rurki od klimy są bezpośrednio do niego przykręcone.
|
|
|
|
|
|
#193 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Damian
Model: Transit Connect
Silnik: 1.5 eco blue
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK4 | Titanium X | 145KM
Silnik: 2.0 16V PB
|
Na jesień dobijałem czynnik i też zauważyłem, że było trochę lepiej. W zimie i wczesną wiosną tego problemu nie było bo na zewnątrz zimno i klima pracowała delikatnie z małą wydajnością. Natomiast nastały ciepłe dni i zaczęło się u mnie mocniejsze chrobolenie. A od czasu do czasu jakby metaliczny dźwięk, jakby coś w rezonans wpadało (tylko w środku auta i tylko przy włączonej klimie).
Dużo osób na forach pisało o tym zaworze rozprężnym i właśnie tym przejściu do kokpitu (generalnie wysokie ciśnienia i drgania). Czytałem, że ktoś miał to wymienić i po tym już się nie oddzywał więc można domniemywać że albo zostawił temat albo pomogło i też się nie odezwał. Zna się ktoś może, tak bardziej fachowo do czego służy zawór rozprężny i czy faktycznie to on może generować te dźwięki i modulować w zależności od obrotów ? |
|
|
|
|
|
#195 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Generalnie "wyrównuje" ciśnienie. Co innego w środku może wydawać takie dźwięki? Chyba tylko wentylator? Zawór po rurkach może przenosić bo jest przy grodzi w końcu?
W zaworze jest element ruchomy przecież? Może przy niskim ciśnieniu robią się jakieś "luzy" i dla tego zawór wydaje dźwięk jak brzęczyk w akwarium? Jeśli ludziska piszą w dodatku że "wyciszenie" gąbką itp rurek w kabinie pomaga to chyba nie ma innej opcji...Może taka wada fabryczna nie wpływająca na długość życia i cały układ poza wydawaniem dźwięków? |
|
|
|
|
|
#196 |
|
![]() Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG
|
Ja mam na podwórku drugiego forda focusa. Z ciekawości wziąłem stetoskop i sprawdzałem hałas jaki słychać na przewodach. Ogólnie sama sprężarka pracowała bardzo głośno w obu przypadkach, natomiast idąc w strone ściany grodziowej i zaworu rozprężnego w focusie hałas zanikał. Najlepsze jest to że focus przed samym zaworem rozprężnym na gumowy fragment przewodu, który według mnie działa jak tłumik drgań. W mondeo taki fragment jest tylko przy kompresorze. W sklepach znalazłem tylko jeden przewód, który sie sprzedaje do tych układów, pytanie dlaczego i czy może jest coś w nim poprawione. Druga kwestia, która mnie zaciekawiła, to to że sam kompresor też posiada wymienny zawór, który odpowiada za wydajność układu.
Zawór [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przewód sprawdzałem chyba w intercars |
|
|
|
|
|
#197 |
|
![]() Imię: Damian
Model: Transit Connect
Silnik: 1.5 eco blue
Rocznik: 2019
|
To chyba właściwy trop spójrzcie na ten link [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest tam mk7 Focus i komentarze konkretnie wskazują na przewód który serwis każe wymienić bo coś spaprali i dźwięki przenosi. Więc zapewne to jest rozwiązanie tylko trzeba uzyskać info w serwisie i schemat klimatyzacji. Kolego "macieklag" daj linka jaki ten przewód znalazłeś bo może już coś poprawili i w tym tkwi problem. Jak widać inne modele nawet 5 letnie też mają ż tym problem.
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
![]() Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG
|
W katalogu tylko ten przewód jest dostepny, więc pewnie tylko ten zamawiają. W przeciągu miesiąca postaram sierozwarzyć jego wymiane, bo tak jak kolega wyżej wspomniał i jedyna co miało by sens, biorąc pod uwage wcześniejsze posty. Tutaj link do katalogu
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#199 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010
|
U mnie nie ma "chrobolenia" jak w temacie, ale po włączeniu klimatyzacji jak i podczas pracy ( częściej niż raz na minutę) są słyszalne krótkie piski i towarzyszy temu takie "dygnięcie" mocy. Czy dobrze obstawiam, że może to być wina sprzęgła sprężarki?
|
|
|
|
|
|
#200 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Ondraszek
Model: Mondeo Kombi mk5 ST-Line manual / Fiesta mk7 Platinum X manual
Silnik: 2,0 TDCi DW10F 150KM/180KM / 1,0 Ecoboost 100KM
Rocznik: V 2017 / II 2014
|
Może się komuś to info przyda, gdy zawiodą inne rozwiązania.
W mk4 po lifcie, które jeszcze niedawno miałem, na działającej klimatyzacji spod maski dochodziło takie buczenie między mniej więcej 1700 a 2000 obr/min, że wstyd było tym jeździć a hałas w kabinie był bardzo dokuczliwy. Odgłos jak od zatartego łożyska. Oczywiście po wyłączeniu klimy cisza jak makiem zasiał. Klima wypompowana i nabita świeżym czynnikiem (nie było ubytków) - bez zmian, wymienione łożysko w sprzęgiełku sprężarki - bez zmian, regulacja szczeliny sprzęgiełka - bez zmian. Dopiero firma, która zęby zjadła na sprężarkach i klimatyzacjach samochodowych, podeszła ambitnie do tematu i zdemontowała sprężarkę, rozebrała ją i już jej nie składała, tylko wmontowała mi regenerowaną na gwarancji. I nastała cisza. Okazało się, że tłoczki w sprężarce dostały sporego luzu poprzecznego (pokazali mi moją rozebraną) i nie nadawała się już nawet do regeneracji. Mondek miał 230000km i był z 2010 roku (TDCi 163km).
|
![]() |
|
|
|