Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-05-2018, 14:18   #191
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
Domyślnie Odp: "Chrobolenie" klimatyzacji

Ja się z tym nauczyłem żyćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiele osób owijało przewody w środku i "amortyzowało" je gąbkami itp. Czy ktos pomyslał o zaworze rozpreznym? Gdzie on się znajduje w mk4? Może ten zawór ma wade fabryczna i się przycina puszczając czynnik pulsacyjnie co powoduje własnie te dzwięki w kabinie?

peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2018, 12:14   #192
Rapir20
ford::average

Imię: Robert
Model: Mondeo
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2008

Zawór jest na ścianie grodziowej od strony silnika. Rurki od klimy są bezpośrednio do niego przykręcone.
Rapir20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2018, 19:13   #193
dmochu85
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Transit Connect
Silnik: 1.5 eco blue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Sebastian1515 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po wymianie chłodnicy bez zmianGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja też po wymianie i nabiciu efekt miałem ten sam dopiero po kolejnym ściągnięciu czynnika i nabiciu jest dobrze ( dlaczego? odpowiedzi do dziś niemam A Pan z serwisu mówi że to cud). Ale nie do końca ponieważ teraz już chwilę jeżdżę i jest tak że generalnie cisza jak obroty nie schodzą zbyt nisko czyli np. zatrzymanie się lub wrzucenie na luz czyli korki. wtedy po ruszeniu po 10 s. zaczynam lekko słyszeć to chrobolenie ale delikatnie bo muszę wylaczac radio i po kilku sekundach dźwięk znika i póki jadę nieważne jakie obroty kompletna cisza aż do kolejnego zatrzymania. I znowu po kilku sekundach przy ruszaniu pojawia sie dzwiek na chwilę. Świadczy to o związku z ciśnieniem ponieważ obroty spadają i jakby ciężej pracowała i wtedy nagle dźwięk się pojawia. To nie ma związku z rolkami powód jest inny bo dlaczego po wymianie chłodnicy dalej chrobolila cały czas dopiero wymiana czynnika zmieniła sytuację. Temat bardzo ciekawy bo jeszcze nikt nie znalazł konkretnej odpowiedzi. Ford chyba lubi nam właścicielom takie niespodzianki szykować. Pozdrawiam
dmochu85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2018, 22:59   #194
marekpb

Imię: Marek
Model: Mondeo MK4 | Titanium X | 145KM
Silnik: 2.0 16V PB

Na jesień dobijałem czynnik i też zauważyłem, że było trochę lepiej. W zimie i wczesną wiosną tego problemu nie było bo na zewnątrz zimno i klima pracowała delikatnie z małą wydajnością. Natomiast nastały ciepłe dni i zaczęło się u mnie mocniejsze chrobolenie. A od czasu do czasu jakby metaliczny dźwięk, jakby coś w rezonans wpadało (tylko w środku auta i tylko przy włączonej klimie).

Dużo osób na forach pisało o tym zaworze rozprężnym i właśnie tym przejściu do kokpitu (generalnie wysokie ciśnienia i drgania). Czytałem, że ktoś miał to wymienić i po tym już się nie oddzywał więc można domniemywać że albo zostawił temat albo pomogło i też się nie odezwał. Zna się ktoś może, tak bardziej fachowo do czego służy zawór rozprężny i czy faktycznie to on może generować te dźwięki i modulować w zależności od obrotów ?
marekpb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2018, 18:46   #195
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Generalnie "wyrównuje" ciśnienie. Co innego w środku może wydawać takie dźwięki? Chyba tylko wentylator? Zawór po rurkach może przenosić bo jest przy grodzi w końcu?
W zaworze jest element ruchomy przecież? Może przy niskim ciśnieniu robią się jakieś "luzy" i dla tego zawór wydaje dźwięk jak brzęczyk w akwarium? Jeśli ludziska piszą w dodatku że "wyciszenie" gąbką itp rurek w kabinie pomaga to chyba nie ma innej opcji...Może taka wada fabryczna nie wpływająca na długość życia i cały układ poza wydawaniem dźwięków?
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2018, 19:36   #196
macieklag

Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG

Ja mam na podwórku drugiego forda focusa. Z ciekawości wziąłem stetoskop i sprawdzałem hałas jaki słychać na przewodach. Ogólnie sama sprężarka pracowała bardzo głośno w obu przypadkach, natomiast idąc w strone ściany grodziowej i zaworu rozprężnego w focusie hałas zanikał. Najlepsze jest to że focus przed samym zaworem rozprężnym na gumowy fragment przewodu, który według mnie działa jak tłumik drgań. W mondeo taki fragment jest tylko przy kompresorze. W sklepach znalazłem tylko jeden przewód, który sie sprzedaje do tych układów, pytanie dlaczego i czy może jest coś w nim poprawione. Druga kwestia, która mnie zaciekawiła, to to że sam kompresor też posiada wymienny zawór, który odpowiada za wydajność układu.

Zawór [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przewód sprawdzałem chyba w intercars
macieklag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2018, 11:12   #197
dmochu85

Imię: Damian
Model: Transit Connect
Silnik: 1.5 eco blue
Rocznik: 2019

To chyba właściwy trop spójrzcie na ten link [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest tam mk7 Focus i komentarze konkretnie wskazują na przewód który serwis każe wymienić bo coś spaprali i dźwięki przenosi. Więc zapewne to jest rozwiązanie tylko trzeba uzyskać info w serwisie i schemat klimatyzacji. Kolego "macieklag" daj linka jaki ten przewód znalazłeś bo może już coś poprawili i w tym tkwi problem. Jak widać inne modele nawet 5 letnie też mają ż tym problem.
dmochu85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2018, 20:18   #198
macieklag

Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG

W katalogu tylko ten przewód jest dostepny, więc pewnie tylko ten zamawiają. W przeciągu miesiąca postaram sierozwarzyć jego wymiane, bo tak jak kolega wyżej wspomniał i jedyna co miało by sens, biorąc pod uwage wcześniejsze posty. Tutaj link do katalogu
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
macieklag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2018, 13:49   #199
Artur7674
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010

U mnie nie ma "chrobolenia" jak w temacie, ale po włączeniu klimatyzacji jak i podczas pracy ( częściej niż raz na minutę) są słyszalne krótkie piski i towarzyszy temu takie "dygnięcie" mocy. Czy dobrze obstawiam, że może to być wina sprzęgła sprężarki?
Artur7674 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2018, 17:15   #200
oslowek
ford::advanced

Imię: Ondraszek
Model: Mondeo Kombi mk5 ST-Line manual / Fiesta mk7 Platinum X manual
Silnik: 2,0 TDCi DW10F 150KM/180KM / 1,0 Ecoboost 100KM
Rocznik: V 2017 / II 2014

Może się komuś to info przyda, gdy zawiodą inne rozwiązania.
W mk4 po lifcie, które jeszcze niedawno miałem, na działającej klimatyzacji spod maski dochodziło takie buczenie między mniej więcej 1700 a 2000 obr/min, że wstyd było tym jeździć a hałas w kabinie był bardzo dokuczliwy. Odgłos jak od zatartego łożyska. Oczywiście po wyłączeniu klimy cisza jak makiem zasiał.
Klima wypompowana i nabita świeżym czynnikiem (nie było ubytków) - bez zmian, wymienione łożysko w sprzęgiełku sprężarki - bez zmian, regulacja szczeliny sprzęgiełka - bez zmian. Dopiero firma, która zęby zjadła na sprężarkach i klimatyzacjach samochodowych, podeszła ambitnie do tematu i zdemontowała sprężarkę, rozebrała ją i już jej nie składała, tylko wmontowała mi regenerowaną na gwarancji. I nastała cisza.
Okazało się, że tłoczki w sprężarce dostały sporego luzu poprzecznego (pokazali mi moją rozebraną) i nie nadawała się już nawet do regeneracji.
Mondek miał 230000km i był z 2010 roku (TDCi 163km).

Zasady postowania