Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2022, 21:31   #191
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał ziomeczek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zainteresowanie nowym Focusem jest mizerne, właśnie ze względu na silniki.
Tu jest chyba pies pogrzebany. Nie ma co o Focusa walczyć jak o cnotę bo jej nie ma. Darząc wielkim sentymentem Forda , gdybym szukał czegoś nowego z tego segmentu ,padłoby chyba na coś z Korei z silnikiem R4 .

Stary 07-02-2022, 21:35   #192
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

Skąd przekonanie, że zainteresowanie jest mizerne? @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a czy porównywałeś te koreańskie R4 do 1.0 EcoBoosta?

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 07-02-2022 o 21:40
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2022, 22:00   #193
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a czy porównywałeś te koreańskie R4 do 1.0 EcoBoosta
No ale co jest do porównywania ? 1.6 T-GDI 204KM 265 NM , kontra 1.0 EB 125 KM i 170 NM . Trzeba postarać się żeby różnicy nie widzieć.
Szczęśliwie każdy może wybierać portfelem i nic mi do wyboru innych.

Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 07-02-2022 o 22:12
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2022, 22:24   #194
mskgs

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Tych dwóch silników nie można porównać, masz rację.
Za to porównać można 1.0 EB 155 KM do 1.4 T-GDi 140 KM i 1.5 T-GDI 160 KM, bo tylko te motory są porównywalne. Jeździłem wszystkimi i uważam, że jedyną przewagą tych T-GDI jest brak wibracji na niskich obrotach. Dla niektórych zaletą może być dźwięk silnika, ale nic poza tym. W dodatku skrzynie DCT w Kii/Hyundaiu są zmulone, w przeciwieństwie do PowerShifta. Żeby było śmieszniej, to nawet 1.0 EB 125 KM / 170 Nm potrafi lepiej się rozbujać na autostradzie od 1.4 T-GDI 140 KM / 240 NM. I tu jest pies pogrzebany. Bez obrazy, wysywam po prostu wniosek, ale Ty i wiele osób tutaj wyrażacie opinie na podstawie cyferek i katalogów w internecie, podczas gdy nie zawsze ma to takie przełożenie na rzeczywistość, jak nam się wydaje. Pomijam już tragiczne wyciszenie koreańskich samochodów. Oczywiście Focus nie jest ideałem, ma swoje bolączki, jak każdy samochód i po FL pewnie tak zostanie. Nie ma ideałów. Ale naprawdę polecam pojeździć i rozeznać się w silnikach , zamiast teoretyzować. Przekonacie się, że ta wasza konkurencja R4 i „ostatnie prawdziwe silniki” nie są takie świetne. Kończę, bo już nie mam siły. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 07-02-2022 o 22:55
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2022, 23:02   #195
potraff

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB

Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytając Wasze negatywne komentarze dotyczące Focusa po FL, odnoszę wrażenie, że przemawia przez Was zazdrość
Mnie się przód nie podoba, ale najbardziej mnie odrzuca ten duży tablet, obecny jest idealny.
Nie ukrywam, że po Mondeo mkIV 1,8tdci, w sumie miało nie być Forda (zaczął mnie na końcu wkurzać awariami drobnymi) i Focus mkIV wygrał z innymi autami w sumie sporym wnętrzem i dość dobrym wyciszeniem.
Dziś gdybym miał wybierać auto, kompakta obejrzałbym nowe C4, jest chwalone. Może Focusa sedana? W sumie to takie gdybanie, bo musiałbym się rozejrzeć, ale oglądałem ostatnio test Proceeda po lifcie i kurcze...jakość materiałów wyglądała na podobną (np boczki tylnych drzwi), choć nie skrzypi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O może bym się nad Proceed, albo i30 fastbackiem zastanowił, ale znów spojrzenie na cenę i...w tej cenie może spojrzeć na coś innego, np bardzo mi się nowy DS4 podoba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale i tak by zdecydowała jazda próbna, właśnie po niej, Focus mk4 wygrał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2022, 23:05   #196
Pilatus
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Focus ST
Silnik: 2,3
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ale co jest do porównywania ? 1.6 T-GDI 204KM 265 NM , kontra 1.0 EB 125 KM i 170 NM . Trzeba postarać się żeby różnicy nie widzieć.
Dokładnie Ford z 1,0 nie ma startu do Kia ProCeed czy nawet Hyundai-a i30 N-line. To samo w stosunku do Mazda 3 2,0 z motorem 150KM.
Pilatus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2022, 08:02   #197
_Semtex_

Model: KIA CEED GT
Silnik: 1.6 T-GDI 204 KM DCT
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam, ale uprawiacie demagogię, żeby nie powiedzieć gorzej...

1.6 T-GDI 204 KM ląduje w KIA Ceed GT, to jest najmocniejsza KIA Ceed (Proceed), wiec może lepiej zestawić jej piec z 2.3 EB 280 KM z Focusa ST, co?

Tak jak napisał mskgs, jeśli już to 1.0 EB należy zestawić w wersji 155 KM z wersją 1.5 T-GDI, która ma 160 KM.

Cytat:
Napisał Pilatus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie Ford z 1,0 nie ma startu do Kia ProCeed czy nawet Hyundai-a i30 N-line. To samo w stosunku do Mazda 3 2,0 z motorem 150KM.
Znalazłem dość sensowne porównanie kilku kompaktów z końcówki zeszłego roku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Możecie sobie sprawdzić - osiągi wszystkich tych aut są na bardzo podobnym poziomie.
Silnik Mazdy 2.0 bez turbiny jest najgorszy w całym zestawieniu.

A tutaj jeszcze jedna ciekawostka - jak myślicie ile wypluwa Nm i KM silnik 1.0 155 KM mHEV?

Dużo więcej niż moglibyście przypuszczać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zwłaszcza Nm.

Ostatnio edytowane przez _Semtex_ ; 08-02-2022 o 08:05
_Semtex_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2022, 08:09   #198
Tomasz76

Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023

Plusem tego forum jest to, że coś się na nim dzieje. Na wielu innych forach samochodowych jest martwa cisza. Duży ruch na forum świadczy też o tym, że forumowicze mają Fordy, lub planują kupić samochód tej marki. Natomiast minusem jest poziom dyskusji i wiedza o samochodach. Oceniacie wygląd samochodu, piszecie, że silniki są do dupy, że lifting nic nie zmienił, że Ford beznadziejnie się sprzedaje, że najlepiej kupić inną markę byle tylko nie Focusa po FL. Dlaczego nic nie piszecie o zaletach tego samochodu np. o tym, że Focus jest samochodem, który prowadzi się najlepiej w swojej klasie, że wyciszenie wnętrza jest bardzo dobre, że można zamówić do Focusa bardzo wygodne fotele AGR, że silnik 1.0 ecoboost przez wiele lat z rzędu otrzymywał nagrodę za najlepszy silnik roku i łącznie zdobył kilkanaście nagród w różnych kategoriach, że ręczne skrzynie biegów Forda są uznawane za jedne z najlepszych, że skrzynia PowerShift w połaczeniu z miękką hybrydą nie ma lagów. A uwierzcie mi, że w innych markach jest z tym ogromny problem i lagi psują przyjemność z jazdy. Pamiętam, jaki hejt wylał się na nowego Golfa. Ja jednak zaryzykowałem i go kupiłem. Po przejechaniu 12tys/km uważam, że jest to świetny samochód. Jedyny samochód który, gdy jedziemy na aktywnym tempomacie potrafi utrzymać się idealnie pomiędzy namalowanymi liniami. Nie odbija się od linii do linii, jak inne samochody. Co 15 sekund musimy tylko dotknąć kierownicę i mamy namiastkę autonomicznej jazdy. Ciekawy jestem w jaki sposób Focus będzie się utrzymywał pomiędzy pasami?

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 08-02-2022 o 09:36
Tomasz76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2022, 09:52   #199
kedzior87

Model: Focus Active Kombi MK4 FL
Silnik: 1.0 Eccobost MHEV 155KM
Rocznik: 2022

Odnośnie FL. zamówiłem w grudniu - w styczniu zmieniliśmy umowę z rezerwacyjnej na umowę sprzedaży - z terminem do końca kwietnia.( 155KM M6 KOMBI Active)
Wysłałem zapytanie do dilera kiedy będą mieć coś na stanie by oglądać na żywo. Dobrze , że w końcu pojawiły się ogłoszenia z prawdziwymi zdjęciami a nie tylko prasowe
Kombi active chrome blue prezentuje się na prawdziwych zdjęciach nawet lepiej niż na prasówce.
Ciągle pytanie - czy ktoś z forumowiczów ma przypisany VIN do nowego auta ?
kedzior87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2022, 10:22   #200
potraff

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB

Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oceniacie wygląd samochodu, piszecie, że silniki są do dupy, że lifting nic nie zmienił, że Ford beznadziejnie się sprzedaje, że najlepiej kupić inną markę byle tylko nie Focusa po FL.
Każdy może ocenić wygląd samochodu. Bo każdy ma swój gust. A forum jest tu idealnym miejsce, szczególnie wątek o facelifcie.
W dziele Focusa, jest wątek o wrażeniach z jazdy
i tam sporo było, różnych opinii o jeździe Focusem. Zresztą, ja wyżej napisałem (post #195 ), że Focusa mk4 wybrałem, za obszerną kabinę, dodam, że trzy lata temu gdy sprawdzałem konkurencję (Cactus, C3A, Astra J/K, i30/Ceed/Elantra/Corolla XI, Rapid, Octavia III, C-Max i C4ST, a nawet chwila zastanowienia się nad Rio, C3, Fabia), Focus wygrał właśnie przestronnością kabiny (no poza Octavią - ale ta mnie odrzuciła wyglądem środka i min tym, że po Mondeo mkIV miało być mniejsze auto, owszem Octavia jest mniejsza, ale za duża), wygrał wygodniejszą tylną kanapą (żona z początku jeszcze jeździła z córką, ta zaś w foteliku, stąd szukanie auta z odpowiednią ilością miejsca za przednimi fotelami), w porównaniu do Cactusa, I30 wygrał też prowadzeniem, które to przeważyło, że w ogóle nie myśląc o Fordzie, jego kupiłem.
Starczy? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zresztą to w skrócie wyżej napisałem.
Silnik mam 1,0 EB, który też mnie bardzo pozytywnie zaskoczył (jak i 1,2 PT z PSA, choć min wychodzące wtedy problemy i ich sposób załatwienia przez PSA z zapychającym się ssakiem i odpowiedzią, że najlepiej wymieniać rozrząd co 50-60, mnie od Citroena odrzuciło, przez co nie sprawdziłem w jeździe C4ST).
Do tego, mnie w Focusie bardzo się środek podobał, w przeciwieństwie do wszem wtedy zachwalanego Ceeda, który po prostu był dla mnie brzydszy. A i sam Focus z zewnątrz mi się bardzo podobał, choć to był taki bonus.
I mimo, że nie zamierzam sprzedawać/kupować auta (Focus ma dopiero 38tys km), to z ciekawością oglądałem informacje o lifcie. I dziś patrząc na niego, na jego wnętrze, oraz na nowsze auta, które się pojawiły na rynku, na pewno sprawdziłbym C4, Elantrę (zapomniałem o niej, a nowa mi się bardzo podoba, gdyby, nie to, że rok przede mną teściu kupił Corollę XI, to sedany wtedy były u mnie na ostatnim miejscu, przy braniu ich pod zakup, a właśnie Elantra mi się bardzo podobała), i30 Facbacka, Proceeda, może i Xceeda (i30 fcb i Xceeda nie było wtedy możliwości obejrzenia, i30 fcb wchodził dopiero do produkcji, jednak nie było ich możliwości obejrzenia, przejechania się, a Xceed był planowany, a Proceed był sporo nad budżetem, dziś jednak by pewnie wszedł w górne granice), bo Focus po lifcie po prostu mi się mniej podoba.

Bump:
Cytat:
Ciekawy jestem w jaki sposób Focus będzie się utrzymywał pomiędzy pasami?
Kurcze nie potrafię odnaleźć testu, ale ktoś robił dokładnie to samo już w przedlifcie z automatem, tzn jechał przez miasto i tylko co chwila ręce na kierownicę musiał dokładać, a auto jechało dokładnie do pasie.
Sam mogę potwierdzić, że nawet przed lift, spokojnie się w środku pasa utrzymywał, nie jeździł od krawędzi, do krawędzi, a wiem, bo i na jeździe próbnej to testowałem, jak i chwilę po zakupie to znajomym pokazywałem.
o mam:
od 6,40 mniej więcej

Ostatnio edytowane przez potraff ; 08-02-2022 o 10:43
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania