![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#191 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sławek
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 DURATEC
Rocznik: 2005
|
Witam!
Mam problem z podgrzewaniem przedniej szyby. Kupowałem Mondeo Mk3 latem wiec nie było jak sprawdzic zapewnień właściciela o działaniu podgrzewania. Teraz pierwszy szron i niestety okazuje sie ze szyba nie grzeje. Objawy są następujące: 1. po wciśnięciu guziczka w kabinie, zapala się na nim dioda. 2. słychać tyknięcie, jakby od przekaźnika 3. nie przygasa żadne podświetlenie w chwili włączenia, ani wyłączenia, 4. po upływie kilku minut grzanie przedniej szyby samo się wyłącza, tzn. dioda na przycisku gaśnie. 5. Bezpieczniki są dobre - oba. 6. brak zmian napięcia na akumulatorze w chwili włączenia/wyłączenia podgrzewania - sprawdziłem miernikiem. 7. uruchamiam podgrzewanie na włączonym silniku. 8. podgrzewanie tylnej szyby i lusterek działa. Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny? Ostatnio edytowane przez shrekov ; 25-11-2013 o 17:21 |
|
|
|
|
|
#192 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Po pierwsze- sprawdzić, czy masz grzaną szybę (może poprzedni właściciel po pęknięciu wymienił na szybę bez ogrzewania). Jak się przypatrzysz to widać wtopione drobniutkie druciki w deseń zygzaka.
Po drugie- (jeśli grzana) sprawdzić na podszybiu prawidłowość połączeń typu wsuwka po obydwu stronach podszybia. W tym miejscu lubi wdać się korozja i elektroliza pod wpływem przepływającego prądu o dość dużych wartościach. Mógł upalić się przewód, skorodować wtyczka (brak styku). Po trzecie- to, że słychać przekaźnik o niczym jeszcze nie świadczy. On może nie podawać napięcia na przewody do szyby. Może być w nim spalony/wypalony styk wysokoprądowy. Należy zatem sprawdzić, czy po obydwu stronach podszybia dochodzi napięcie +12V względem masy. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Grzana szyba podzielona jest w pionie na dwa niezależne obwody załączane jednym wyłącznikiem i podającym napięcie przez dwa bezpieczniki na dwie połówki szyby. Dla pewności rozpiska bezpieczników: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 25-11-2013 o 19:30 |
|
|
|
|
|
#193 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 27-11-2013
Model: C max II
Silnik: diesel
Rocznik: 2010
|
Czy tutaj mogę zadać pytanie odnośnie ogrzewanej przedniej szyby w Focusie MK1? Pytam, bo temat zasadniczo dotyczy Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
|
Jotka01 możesz, pewnie. Tak samo możesz tutaj:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#195 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
|
Jak w temacie ma około 1.5 roku koszt ponad 1000zl w tamta zimę było ok obecnie nie działa cała tylko środkowy szeroki pas od pasażera tez mały pasek i tyle.
Nie widać na szybie rys ani pęknięć, bo wiem, że zaraz napiszcie o mikropekniecia i ze szyba jest napewno uszkodzona dlatego zakładam nowy temat. Guzik się świeci nie słyszę tykniecia jak robi przekaźnik tylnej podgrzewane szyby ale zegary się w momencie wcisniecia guzika przyciemniane. Myślałem o bezpiecznikach nawet pisałem o tym na forum, ale mowa była, że wtedy napewno pól szyby by musiało niegrzac a mi grzeje środek i trochę od strony pasażera.... Co myślicie o tym. |
|
|
|
|
|
#196 |
|
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 18-12-2013 o 16:33 |
|
|
|
|
|
#197 |
|
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
|
Ale ja widziałem czytałem ten temat i rozwiązania tylko obrazu zepsuta szyba. To tak jak z mechanikami idziesz mówisz, że coś jest ze sprzeglem to oni obrazu dwumas tak samo kopci to wtryski... Doradźcie czy w moim przypadku mogą to być te styki w podszybiu czy bezpieczniki jak pisałem szyba jak nowa i Grzala ok.
|
|
|
|
|
|
#199 |
|
|
kpkp1985, jak już wiesz grzana szyba podzielona jest na dwie połówki i grzeją one niezależnie. Ich wspólnym elementem jest jedynie przycisk. Skoro część grzeje w danej połówce, to ewidentnie ta połówka szyby jest uszkodzona. Gdyby nie grzała cała połówka, to można by szukać przyczyny- bezpiecznik, przekaźnik, styki itp. W tym wypadku ewidentnie uszkodzona szyba.
|
|
|
#200 |
|
|
To masakra szyba niecałe 2 lata i co wszystko było ok i nagle tu tam u sam nie grzeje przecieżto nawet nie realne nie uważacie? Środek grzeje potem druga jakąś część odpasazera i potem nic...
|
|
|
|
![]() |
|
|
|