Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-08-2014, 20:05   #2001
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST/Focus Active
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
Domyślnie

Jak masz moduł bt/vc/usb z gniazdem miniUSB to potrzebujesz przedłużacz USB skąd bierzemy część żeńską oraz janek miniUSB... Kolory przewodow najczęściej się pokrywają więc wystarczy połączyć... Jak się dobrze poszuka to te kable można znaleźć w domu... Przedłużacz USB dają czasami do pendrive lub mp3 playera, a kabel mini usb też powinien się znaleźć. Zakup w sklepie również możliwy w kwocie 10zl za całość... Ale oczywiście trzeba mieć lutownicę i trochę chęci..:-)

skrobnięte na ONE X

Stary 06-08-2014, 20:35   #2002
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Niektórzy lubią mieć w oryginale i nie można im mieć tego za złe.
Z tego co pamiętam jak ja szukałem do siebie, to są tam właśnie dwa kable, które razem stanowią całość.

Ja w końcu podmieniłem moduł na taki, który ma miniUSB gniazdo (wcześniejszy miał to fordowe coś podobne do USB trochę, ale żadne nie pasowało) i popełniłem kabel w wersji DIY, gniazdo ze śledzia komputerowego. Może to i dobrze, bo gniazda USB użyłem z dwa razy. Teraz wszystko idzie przez BT streaming z telefonu - wygodniej.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2014, 20:38   #2003
Jim
ford::average

Imię: Jakub
Model: Był S-Max 2.0 TDCi teraz jest XC90 :)
Silnik: 4.4 V8 315 KM
Rocznik: 2011

tombalt, z Twojego opisu wnioskuje, że mówisz o zrobieniu kabla do schowka z kabelka z wytykiem miniusb (do modułu) a z drugiej strony z kabla z gniazdem USB typu A (czyli np połowy przedłużacza USB typu A).
Ale jak spojrzysz na fotki i chyba jasno to napisałem (przynajmniej się starałem) taki kabel właśnie mam zakupiony i podpiety do modułu 112 z miniusb (oryginalny z ASO).
Problem w tym że chcę mieć w ściance schowka gniazdo (to fordowskie) i podłączyć do tegoż kabelka od modułu zakupionego w również w ASO, ale kabelek na drugim końcu (nie tym wpinanym w moduł -miniusb) ma właśnie gniazdo typu A czyli takie jak w przedłużaczu i pewnie mógłby sam być wyjęty gdzieś w schowku luzem i wystarczyło by podpiąć pendrive i po sprawie.
Z tym że ja chce założyć to cholerne gniazdko USB Forda, w ściance ale kabelek od modułu z tym gniazdkiem "ściankowym" mają niekompatybilne złącza.
Co do chęci i lutownicy to nie takie rzeczy się robiło, włącznie z małymi naprawami płyt głównych czy zasilaczy PCetów i lutowaniem SMD, więc nie sądź na wyrost. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączam zdjęcie całego kabelka (pasującego do zakupionego modułu bt/vc -patrz poprzednie zdjęcia), może coś rozjaśni.
Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Cały kabelek USB 1692627.jpg (95.7 KB, 199 wyświetleń)
Jim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2014, 21:38   #2004
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Ale to jest kabel pasujący do fordowskiej obudowy "łezkowej" do zamontowania w schowku. Kupuje się dwa elementy: właściwą obudowę "łezkową" oraz dodatkową obudowę na końcówkę tego kabla, pasująca w otwór tej "łezki". Chyba ze 2 razy już podawałem FINISy takiego kompletu, ale nie mam ich teraz pod ręką. Trzeba poszukać na forum.
Po krótkim searchu: FINIS obudowy gniazda to 1717183 a FINIS "łezki" to 1550778. Te co podałem powinny pasować. Jeśli Ci nie pasuje, to masz po prostu inny (nieprawidłowy) wariant obudowy.
Stary 06-08-2014, 23:46   #2005
Jim

Tedi, czyli wychodzi na to że ramkę (łezkową) do gniazda zamówiłem dobrą. Tylko te gniazdo USB cos niekompatybilne z tym kablem. Co ciekawe pasuje do ramki.
Jutro zadzwonię do ASO i zapytam o to gniazdo co podałeś.
Dzięki za odpowiedź.
Stary 09-08-2014, 03:40   #2006
Jim

No i jest. Zamówiłem tą obudowę na kabelek i wszystko pięknie pasi, dzięki Tedi.
To osobne gniazdo co nie pasowało, udało mi się wymienić w ASO na samą obudowę, bez żadnego kłopotu. Miałem po prostu zduplikowane gniazdo USB bo kabel też jest takowym zakończony.

Tak dla potomności: Jeśli ktoś potrzebuje dołożyć gniazdo USB w schowku w SMAXie i chce to zrobić na oryginalnych częściach z modułem BT/VC który ma gniazdo miniUSB oraz bez zabawy w lutowanie kabelków to części jakie musi zakupić np. w ASO (pomijam moduł BT/VC bo to mocno nieopłacalne w ASO), to:
  1. Kabel zakończony miniUSB do modułu BT /VC i z drugiej strony z gotowym gniazdem USB typu A (zwykłe duże) -FINIS 1692627- cena ok.50zł
  2. chromowana plastikowa obudowa/ramka gniazda USB jakim jest zakończony kabel z poz1. - FINIS 1717183 - cena ok.12 zł
  3. ramka gniazdka (łezkowa) montowana w ściance bocznej schowka -FINIS 1550778 - cena 40 zł.

S1910024.jpg

Połączyć części, czyli wetknąć 2 w 3 i następnie w tą całość wetknąć gniazdo USB kabla poz. 1. Drugi koniec kabla (miniUSB) wetknąć w gniazdo modułu BT/VC.

S1910029.jpg S1910033.jpg S1910037.jpg

Nie zamawiajcie przypadkiem gniazda FINIS 1543450 bo ono potrzebuje innego kabla zakończonego nie gniazdem USB a jakimś złączem fordowskim podobnym do USB. Generalnie nie pasuje do podanego wyżej kabla miniUSB.
S1910007.jpg

Ostatnio edytowane przez Jim ; 10-08-2014 o 02:52 Powód: Dodanie zdjęć
Stary 09-08-2014, 12:06   #2007
Jim

Lightbulb Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Zamontowałem zestaw i ...bangla !!
Poszło szybko, bo u mnie był już pajączek 22 pin.
20140808_231851.jpg 20140808_231903.jpg
Auto z 09.2008 z fabrycznie zamontowanym NXem i BT/VC w wersji 488 i gniazdem jack audio w schowku.
Wymieniłem moduł na 112-AR, podpiąłem zamówiony zestaw kablek-gniazdo USB, wyciąłem otwór w ściance schowka na ramkę łezkową.
20140808_232428.jpg 20140808_232526.jpg
Po włączeniu stacyjki zarówno na NX'ie jak i Convers+ pokazały się oprócz Line-in dwie dodatkowe opcje: USB i iPad.
Brakuje tylko BT streamingu. Ale z tym powalczę później. Zacznę od aktualizacji firmware modułu. Potem ewentualnie ELMconfig.
Dopisze coś jak będzie po.
Z wstępnych testów wynika że BT działa poprawnie (rozmowa telefoniczna i wybieranie jak przed wymianą), USB działa -NX i Convers odtwarza MP3 i nawiguje po katalogach (również z kierownicy). Także wygląda to jak na razie dobrze.
Jedyna różnica to komunikat głosowy o parowaniu telefonu, w poprzednim module nic nie było gadane tylko pojawiał się pin na NX'ie.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.

EDIT:
tak jak obiecałem dopisuję część odnośnie aktualizacji softu.
Aktualizacja firmware modułu BT/VC nic nie zmieniła a przynajmniej nie w zauważalny sposób. Trwało to stosunkowo długo i na początku trochę się wystarszyłem bo po aktualizacji nie działało USB, tzn. widoczny był pendrive i pliki ale nie startowały.
Podobnie z telefonem łączył się BT z telefonem ale nie startowała rozmowa (niby wybierał numer ale nic się nie działo).
Wyłączenie stacyjki nie pomogło. Nie odłączałem akumulatora bo wyjechałem na zakupy z rodziną. I co się okazało, po powrocie do auta po ponad godzinie wszystko działało jak należy.
W nocy zabrałem się za ELMconfig, ale jak na złość nowy laptop odmawia współpracy z moim ELM327 v1.5. Więc użyłem OBDlinka SX (STN1110) ver 3.3.0 z którym dogaduje się wyśmienicie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odczytałem CCD BCM i zapisałem dane do pliku. Następnie zmieniłem na 5 stronie ustawienia BT na "BT/VC High + BT Audio +USB (For navigation only)" i uruchomiłem zapis do BCM.
Sektory poszły ale na usuwaniu CCD wywaliło błędem i tu się nogi pode mną ugięły bo samochód zrobił się martwy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgasły zegary i nie reagował na kluczyk. Już mi przed oczami stanęła laweta i worki $ za naprawę w ASO. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale gdy już wróciło mi krążenie, spróbowałem jeszcze raz wgrać zapisaną konfigurację z pliku i ... zmarchwiwstał. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc zacząłem kombinować i stwierdziłem że nie pasuje mu to ustawienie BT, więc tym razem spróbowałem
"BT/VC High + BT Audio +USB +Navigation" i ......poszło !!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W NX i Conversie+ pojawiło się BT Audio i działa. Tel, USB i reszta też.Po tej przygodzie będę się musiał chyba udać "do wód" na leczenie nerwów. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrowki

PS. Oryginalnie auto miało "BT/VC Low", co o tyle jest ciekawe, że przecież po zmianie modułu na 112 z gniazdem, USB na tym ustawieniu działało zarówno w Conversie jak i NX.

Ostatnio edytowane przez Jim ; 10-08-2014 o 13:31 Powód: korekta błędów
Stary 20-08-2014, 00:20   #2008
amsr1970
ford::amateur

Model: cmax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008

Witaj. Portugalskim i jestem właścicielem 2008 Ford Cmax mam Turystyczna FX oryginalne radio i moduł Nokia z języka niemieckiego chcesz zmienić na angielski. Wymieniłem moduł i tym razem Mogę korzystać tylko z telefonu bez dostępu do kontaktów, a czasami po naciśnięciu przycisku pojawia się wyciszyć telefon. V2C nie działa. Jak mam trudności tłumaczenia polskiego, ktoś mi pomóc i powiedzieć mi,Bezpośrednio, czy moduł nie będzie zgodne lub jeśli muszę wziąć samochód w salonie i czy może on rozwiązać ten problem? Mój oryginalny moduł jest nokia i jest to bluethooth Novero. Dziękuję i przepraszam za to pomocną ... :-)
André
amsr1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2014, 08:46   #2009
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Andre,
I don't speak Portuguese, so try to write description of your problem in English if possible. OK?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2014, 22:58   #2010
amsr1970
ford::amateur

Model: cmax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Andre,
I don't speak Portuguese, so try to write description of your problem in English if possible. OK?
Sorry. Tried to use google translator but should had miss something.

I am Portuguese and i won a 2008 titanium cmax with blaupunkt fx radio with gps. I have v2c in german and changed a 7 nokia model for a novero 8 model bluetooth unit.

It does not work as another sucesseful change made on a friend smax with sony 6cd that i have done before.

When connecting bluetooth for the first time i now have a english voice promt to enter the pin code and do not use 0000 anymore. The phone seams to conect well and the name apears on the screen but no phonebook transfer is made.
Also when cheking for the active units, nothingh is show and the phone name disapears forever...

But the 'new' phone icon on the top left of the screen continues to be there.

Trying to use the phone but i have some static noise and people do not listen to me.

Also v2c does not work and nothingh apears on the radio screen as with the nokia module used to be.

I wold like to know if it will be advisible to pay for a software upgrade on the audio unit or do you just think that the bluetooth module is completely incompatible and is better to start thinkingh on put the car dashboard back again....

For what i think i understood on this forum about this i probabli have a cable problem and as an incompatible revision of the novero module...

If someone could help it would be appreciated.
Regards \ Pozdrawiam

André
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg image.jpg (89.9 KB, 114 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20140819_195607.jpg (89.9 KB, 107 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20140819_200743.jpg (92.0 KB, 124 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20140819_195351.jpg (96.8 KB, 102 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20140819_195617.jpg (92.1 KB, 112 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez amsr1970 ; 20-08-2014 o 23:33
amsr1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania