![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#2061 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-12-2015
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
|
Cytat:
W mondeo jest przestrzeń, ale z przodu. Z tyłu szału nie ma, w mk4 było mi wygodniej z tyłu. Nowa octavia też ma więcej miejsca na nogi, nie mówiąc o superbie. W mondeo jest przytulniej niz w focusie i odczuwalnie więcej miejsca. Jednak w focusie w fotelu kierowcy też całkiem nieźle mi się siedziało. W salonie najpierw siadałem do focusa, żeby nie mieć odczucia z mk5, dopiero później mondek i wtedy było to wrażenie przestrzeni i swobody za kierownicą. Bez porównywania do mondeo, focus to też ergonomiczny samochód, choć z pewnością nie tak przestronny. Dzieci jeszcze nie mam, więc głównie będę jeździł sam lub z żoną, mimo wszystko z tyłu musi być wygodnie na wypadek gdybym tam kiedyś trafiłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nawet jeśli w śpiewającym nastroju... I nienawidzę podsuwać swojego fotela do przodu żeby pasażer za mną miał miejsce na nogi. Wrr! A nie jestem cham, żeby kazać komuś siedzieć w kucki z kolanami pod brodą. Nie jeździłem jeszcze ani mk5 ani focusem, poczekam aż będą miał fakty w ręku, za 2-3 tygodnie może poznam dokładny budżet na auto. Cytat:
W taką pogodę każde światła wydają się słabe, ale nawet wtedy jak miałem jeszcze peugeota to w takich warunkach jadący za mną nowy mondeo albo passat (w lusterku nocą są baaardzo podobne) świecił tak mocno, że moje auto robiło cień w jego światłach i miałem wrażenie, że jadę bez świateł. On jadąc za mną mocniej oświetlał pobocze 50m przede mną, niż ja drogę na wprost. Zaobserwowałem to kilka razy. Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 22-02-2016 o 23:13 |
||
|
|
|
|
|
#2062 | |
|
|
Cytat:
Co do ilości miejsca z tyłu to na długość jest go więcej niż w Mondeo. Zwróć jednak uwagę na tunel środkowy. Piąta osoba w Octavii ma już problem co zrobić z nogami, w Mondeo tunel jest o wiele niższy. Superb ilość miejsca z tyłu ma rekordową, ale tunel też ogromny. Niestety, taka cecha płyty MQB - czy Superb, czy Passat, czy Octavia czy Golf - wszędzie to samo. |
|
|
|
|
#2063 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
|
Ostatnio jeżdżąc po wioskach byłej jugosławii moje mk5 "nie zauważało" przed sobą tylnych świateł pojazdów takich jak YUGO KORAL czy ZASTAWA 750 i walił im z długich aż się podsufitki kurczyły.
|
|
|
|
|
|
#2064 | |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979
|
Cytat:
ale generalnie jak oceniasz octavię ? jaką latałeś ? |
|
|
|
|
|
|
#2065 |
|
|
Jutro gdzieś w okolicach Żor będę miał na liczniku 50kkm chyba z tej okazji sobie kupię zapach nowego auta albo poszukam książki "Ford Mondeo Mk5 Sam naprawiam".
Ostatnio edytowane przez pedroso ; 22-02-2016 o 23:40 |
|
|
|
|
|
#2066 | |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#2067 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-12-2015
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#2068 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#2069 | |
|
|
Cytat:
Zanim jeździłem Mondeo, uważałem że to świetne auto i ciężko o coś lepszegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dalej uważam że super auto, ale czuć różnicę. Generalnie fotele na plus, robiłem po 1200 km dziennie i nie czułem się połamany wysiadając z auta. Wyciszenie w benzynie jest ok, chociaż od kiedy śmigam Mondeo to wszystko wydaje się głośne. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Prowadzenie mi bardzo odpowiadało. Ilość miejsca z przodu i z tyłu - dla 4 osób super, dla 5 już trochę gorzej, ale spokojnie można jechać w trasę. Radio Bolero i fabryczne głośniki grały bardzo ładnie, lepiej od podstawowego w Mondeo. Na plus to całe Simply Clever , schowki wszędzie uchwyty na siatki itp. Bagażnik bardzo duży, i wyższy niż w Mondeo. Podsumowując bardzo udane auto, w tej cenie nic tylko brać. Gdy z Octavii wsiadłem do Superba to nie poczułem dużej różnicy. Ja miałem manuala, ale polecam DSG. Z tym, że gdy dobrze doposażymy Octavię, to bardzo mało jej brakuje do Golfa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#2070 |
|
|
Jedyne na razie czego żałuję to tego że 4x4 nie było dostępne w benzynie a tak to niczego. Jednak moment się marnuje i w moim górzystym terenie w minioną sobotę mógłby być wstyd bo w automacie z TCS ledwo do domu dojechałem.
|
|
|
|