Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-02-2016, 22:59   #2061
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Jester83 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja również wolałem biedniejszego mondeo niż dopasionego focusa nie dlatego, że jestem zmanierowany poprzednim autem, ale dlatego, że po 7 latach użytkowania poprzedniej generacji mondeo - w focusie było mi zwyczajnie za ciasnoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie miałem na myśli nic pejoratywnego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja też zawsze lubiłem większe auta, choć nie zawsze większe oznaczało bardziej komfortowe. O dziwo mikrusem żony też lubię jeździć, wkurza mnie tylko, że ten mikrus jest "ignorowany" na drodze i ludzie mi wskakują przed maskę, nie wpuszczają, próbują na siłę wyprzedzić żeby zaraz skręcić, itd. Kiedy jadę większym to mam jakoś więcej spokoju.

W mondeo jest przestrzeń, ale z przodu. Z tyłu szału nie ma, w mk4 było mi wygodniej z tyłu. Nowa octavia też ma więcej miejsca na nogi, nie mówiąc o superbie. W mondeo jest przytulniej niz w focusie i odczuwalnie więcej miejsca. Jednak w focusie w fotelu kierowcy też całkiem nieźle mi się siedziało. W salonie najpierw siadałem do focusa, żeby nie mieć odczucia z mk5, dopiero później mondek i wtedy było to wrażenie przestrzeni i swobody za kierownicą. Bez porównywania do mondeo, focus to też ergonomiczny samochód, choć z pewnością nie tak przestronny. Dzieci jeszcze nie mam, więc głównie będę jeździł sam lub z żoną, mimo wszystko z tyłu musi być wygodnie na wypadek gdybym tam kiedyś trafiłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nawet jeśli w śpiewającym nastroju...
I nienawidzę podsuwać swojego fotela do przodu żeby pasażer za mną miał miejsce na nogi. Wrr! A nie jestem cham, żeby kazać komuś siedzieć w kucki z kolanami pod brodą.

Nie jeździłem jeszcze ani mk5 ani focusem, poczekam aż będą miał fakty w ręku, za 2-3 tygodnie może poznam dokładny budżet na auto.

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nowy Focus jest IMHO mniejszy od poprzednika i ja nie czuję się w nim komfortowo, zwłaszcza powyżej 120 km/h (miałem już okazję kilka tras zrobić).
A jakbyś określił ten brak komfortu? Gorsze prowadzenie czy hałas? Czy nie wygodnie w fotelu?

W taką pogodę każde światła wydają się słabe, ale nawet wtedy jak miałem jeszcze peugeota to w takich warunkach jadący za mną nowy mondeo albo passat (w lusterku nocą są baaardzo podobne) świecił tak mocno, że moje auto robiło cień w jego światłach i miałem wrażenie, że jadę bez świateł. On jadąc za mną mocniej oświetlał pobocze 50m przede mną, niż ja drogę na wprost. Zaobserwowałem to kilka razy.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 22-02-2016 o 23:13
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:14   #2062
olek.tbg

Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nowa octavia też ma więcej miejsca na nogi, nie mówiąc o superbie.
Nową Octavią zrobiłem 26 tys kilometrów, w razie pytań mogę co nieco o niej opowiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do ilości miejsca z tyłu to na długość jest go więcej niż w Mondeo. Zwróć jednak uwagę na tunel środkowy. Piąta osoba w Octavii ma już problem co zrobić z nogami, w Mondeo tunel jest o wiele niższy. Superb ilość miejsca z tyłu ma rekordową, ale tunel też ogromny. Niestety, taka cecha płyty MQB - czy Superb, czy Passat, czy Octavia czy Golf - wszędzie to samo.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:18   #2063
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Ostatnio jeżdżąc po wioskach byłej jugosławii moje mk5 "nie zauważało" przed sobą tylnych świateł pojazdów takich jak YUGO KORAL czy ZASTAWA 750 i walił im z długich aż się podsufitki kurczyły.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:20   #2064
piotrek305

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nową Octavią zrobiłem 26 tys kilometrów, w razie pytań mogę co nieco o niej opowiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do ilości miejsca z tyłu to na długość jest go więcej niż w Mondeo. Zwróć jednak uwagę na tunel środkowy. Piąta osoba w Octavii ma już problem co zrobić z nogami, w Mondeo tunel jest o wiele niższy. Superb ilość miejsca z tyłu ma rekordową, ale tunel też ogromny. Niestety, taka cecha płyty MQB - czy Superb, czy Passat, czy Octavia czy Golf - wszędzie to samo.

ale generalnie jak oceniasz octavię ? jaką latałeś ?
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:24   #2065
pedroso

Jutro gdzieś w okolicach Żor będę miał na liczniku 50kkm chyba z tej okazji sobie kupię zapach nowego auta albo poszukam książki "Ford Mondeo Mk5 Sam naprawiam".
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_2023.jpg (87.6 KB, 91 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 22-02-2016 o 23:40
Stary 22-02-2016, 23:25   #2066
piotrek305

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Cytat:
Napisał pedroso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jutro gdzieś w okolicach Żor będę miał na liczniku 50kkm chyba z tej okazji sobie kupię zapach nowego auta albo poszukam książki "Ford Mondeo Mk5 Sam naprawiam".
hehehehehe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:30   #2067
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wspomniałem octavię w kontekście wielkości ale niestety po wałkach VW z emisją spalin moja firma pod koniec roku wycofała się ze skody, zostaje mi ford i opel. Znam starsze octavie i miło je wspominam, bardzo solidne auta i relatywnie wygodne. Opel do mnie nie przemawia, zostaje fordGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w mondeo mk5 miejsca z tyłu jest na "styk", czyli jak ustawię fotel kierowcy i siądę za sobą to mogę swobodnie usiąść, ale już bez zmiany pozycji. Po opuszczeniu podłokietnika z oparcia kanapy jest naprawdę wygodnie. Mam 180cm i ważę ponad 100, fotel odsuwam bo nie lubię jeździć ze zgiętymi kolanami i kierownicą pod łokciami, co oznacza, że za mną Gortat nie usiądzie. Gdybym miał do wyboru skodę i forda to wybór byłby trudniejszy, rozstrzygnęłaby jazda testowa. Choć koledzy którzy załapali się na skodę superb ale w poprzedniej wersji narzekają na niewygodny fotel. O dziwo najnowsze octavie bardzo są chwalone, szczególnie że większość jest 4x4 i w górach robią robotę.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:37   #2068
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Cytat:
Napisał pedroso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak tak dalej pójdzie to zmienisz na nowe MK5 jeszcze przed FL. ;-)
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:41   #2069
olek.tbg

Cytat:
Napisał piotrek305 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale generalnie jak oceniasz octavię ? jaką latałeś ?
Mam Octavię 1.4 140km Elegance, liftback.
Zanim jeździłem Mondeo, uważałem że to świetne auto i ciężko o coś lepszegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dalej uważam że super auto, ale czuć różnicę.
Generalnie fotele na plus, robiłem po 1200 km dziennie i nie czułem się połamany wysiadając z auta.
Wyciszenie w benzynie jest ok, chociaż od kiedy śmigam Mondeo to wszystko wydaje się głośne. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prowadzenie mi bardzo odpowiadało.
Ilość miejsca z przodu i z tyłu - dla 4 osób super, dla 5 już trochę gorzej, ale spokojnie można jechać w trasę.
Radio Bolero i fabryczne głośniki grały bardzo ładnie, lepiej od podstawowego w Mondeo.
Na plus to całe Simply Clever , schowki wszędzie uchwyty na siatki itp.
Bagażnik bardzo duży, i wyższy niż w Mondeo.

Podsumowując bardzo udane auto, w tej cenie nic tylko brać. Gdy z Octavii wsiadłem do Superba to nie poczułem dużej różnicy.

Ja miałem manuala, ale polecam DSG.
Z tym, że gdy dobrze doposażymy Octavię, to bardzo mało jej brakuje do Golfa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 23:45   #2070
pedroso

Jedyne na razie czego żałuję to tego że 4x4 nie było dostępne w benzynie a tak to niczego. Jednak moment się marnuje i w moim górzystym terenie w minioną sobotę mógłby być wstyd bo w automacie z TCS ledwo do domu dojechałem.
Odpowiedz

Zasady postowania