Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-08-2016, 15:02   #2071
tate00
ford::average

Model: Mondeo MK5,
Silnik: 2.0 TDCi 180KM / 209 KM,
Rocznik: 2015,
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Ja miałem dwukrotnie taki przypadek w MK5,
pierwszy przy przebiegu 6 tyś: jazda po drodze szybkiego ruchu (dynamiczna) 35 km i potem wyłączenie samochodu pod sklepem i po ponownym odpaleniu wyświetla się usterka silnika (samochód ma moc i jedzie). Wracam do domu podpinam elm z Forscanem i są takie dwa błędy : PCM P244D: 68-EC i OBDII P2440-C kasuję je i jadę na próbę, błędy po 20 km jazdy nie gasną (umawiam się do serwisu na następny dzień ).
Rano odpalam samochód błędów nie ma i nie ich zapisanych w komputerze, serwis nic nie może zrobić.
Drugi raz (przebieg 13 tyś) autostrada niemiecka jazda ciągła 700 km z średnią prędkością 160-170 km/h zjazd na parking, po chwili kontynuacja jazdy po 5 minutach komunikat usterka silnika, jadę dalej po chwili brak mocy prędkość max 160 km/h.
Zjazd na stację paliw (przy okazji tankuję do pełna) , odpalam samochód a tu nic (kręci ale nie odpala), wzywam assistance Ford mają przyjechać za 3 godz. jest sobota po 17-nastej . Nie lubię czekać mam w bagażniku kabel elm podłączam się i wyskakują znowu te dwa błędy oraz z 5 innych - kasuję je samochód odpala i jadę dalej odwołując Ford Pomoc.
Przejechane mam już 16 tyś i dalej nie wiem co mu dolega.

tate00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 15:55   #2072
Miralon
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał tate00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zjazd na stację paliw (przy okazji tankuję do pełna) , odpalam samochód a tu nic (kręci ale nie odpala), wzywam assistance Ford mają przyjechać za 3 godz. jest sobota po 17-nastej . Nie lubię czekać mam w bagażniku kabel elm podłączam się i wyskakują znowu te dwa błędy oraz z 5 innych - kasuję je samochód odpala i jadę dalej odwołując Ford Pomoc.
Przejechane mam już 16 tyś i dalej nie wiem co mu dolega.
Kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Twojemu MK5 dolega to samo co mojemu. Ale jak zwykle to wiadomość dobra i zła:
- dobra dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- nie tylko u mniecoś takiego wystąpiło (też auto po dynamicznej jeździe wywaliło usterkę silnika i zgasło a potem nie odpaliło, wezwałem Assistance, ale nim sie pojawiło to po 2 godzinach auto odpaliło - bez żadnych błędów i pojechało). Niestety nie miałem wtedy kabla i nie wiem jakie były błędy, ale w ASO już następnego dnia nie było zapisanych żadnych). Drugi raz usterka silnika przy mocnym hamowaniu silnikiem (zjazd na 2 biegu ze wzniesienia w górach). Usterka P062b Internal Control Module Fuel Injector Control Performance. Tym razem samochód nie zgasł a po ponownym uruchomieniu pojechał jakby nigdy nic.
- zła wiadomość: Ani ja, ani w ASO, nie wiemy co mu jest.
W moim dodatkowo pojawiają się jakieś błędy komunikacji i modułu wspomagania kierownicy. Sporadycznie ale powtarzalnie - nie wywala błędów ale widzę je ForScanem. Pisąłem wcześniej o sporadycznych problemach z systemem wspomagania ruszania pod górę i z kontrolą trakcji.

Ostatnio ASO wykonało update PCM-a do najnowszej wersji i zobaczymy. Przede mną służbowa trasa ok. 1,5 kkm.
Kabel i Forscan zawsze jeżdżą ze mną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Auto ma 40 tys przebiegu.
Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 18:15   #2073
tate00

Model: Mondeo MK5,
Silnik: 2.0 TDCi 180KM / 209 KM,
Rocznik: 2015,

[QUOTE=Miralon;2646406]Kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- dobra dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- nie tylko u mniecoś takiego wystąpiło (też auto po dynamicznej jeździe wywaliło usterkę silnika i zgasło a potem nie odpaliło, wezwałem Assistance, ale nim sie pojawiło to po 2 godzinach auto odpaliło - bez żadnych błędów i pojechało). Niestety nie miałem wtedy kabla i nie wiem jakie były błędy, ale w ASO już następnego dnia nie było zapisanych żadnych). Drugi raz usterka silnika przy mocnym hamowaniu silnikiem (zjazd na 2 biegu ze wzniesienia w górach). Usterka P062b Internal Control Module Fuel Injector Control Performance. Tym razem samochód nie zgasł a po ponownym uruchomieniu pojechał jakby nigdy nic.

U mnie pojawia się ta usterka po dynamicznej jeździe i po zgaszeniu silnika, podejrzewam problem z dopalaniem DPf-u.
Wygląda na to że jak zgaszę silnik w trakcie wypalania DPF to pojawia się błąd,
ale to moje osobiste podejrzenie.
tate00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 19:29   #2074
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- Drugi raz usterka silnika przy mocnym hamowaniu silnikiem (zjazd na 2 biegu ze wzniesienia w górach). Usterka P062b Internal Control Module Fuel Injector Control Performance. Tym razem samochód nie zgasł a po ponownym uruchomieniu pojechał jakby nigdy nic.
W moim dodatkowo pojawiają się jakieś błędy komunikacji i modułu wspomagania kierownicy. Sporadycznie ale powtarzalnie - nie wywala błędów ale widzę je ForScanem. Pisąłem wcześniej o sporadycznych problemach z systemem wspomagania ruszania pod górę i z kontrolą trakcji.

Ostatnio ASO wykonało update PCM-a do najnowszej wersji i zobaczymy. Przede mną służbowa trasa ok. 1,5 kkm.
Kabel i Forscan zawsze jeżdżą ze mną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Auto ma 40 tys przebiegu.
Mógłbyś mi powiedzieć bo jestem czeski jaki kabel i oprogramowanie kupić żeby odczytać i ewentualnie skasować błędy ??. Mi zdarzylo się raz ale nie stracił mocy tylko zapalił się kluczyk po ponownym odpaleniu juz jest ok . Jak byłem w serwisie to odczytali jakiś błąd komunikacji i tyle
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 20:14   #2075
Miralon

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ógłbyś mi powiedzieć bo jestem czeski jaki kabel i oprogramowanie kupić
Ja mam kabel VIAKEN-a [V-Scan STN1170 ELM327 v3 FORD USB na chipie STN1170] - polecany na forum i darmowe oprogramowanie Forscan. Daje radę do odczytywania błędów i ich kasowania.
Stary 22-08-2016, 20:25   #2076
robert2

Imię: Robert
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI180km
Rocznik: 2016

Koledzy z tym płynem to nie tak do końca,ja jak odbierałem auto to zrobiłem fotkę płynu i teraz mam zaledwie 5 kkm i nic nie ubyło może za mało.We wcześniejszym mk4 ponad 100kkm i nie dolewałem nic.Ale musi być coś na rzeczy jeśli tyle osób to opisuje.
robert2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 20:46   #2077
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam kabel VIAKEN-a [V-Scan STN1170 ELM327 v3 FORD USB na chipie STN1170] - polecany na forum i darmowe oprogramowanie Forscan. Daje radę do odczytywania błędów i ich kasowania.
gdzie mogę kupić, mógłbyś mi podrzucić link ??
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 20:57   #2078
bartos1985

Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)

Cytat:
Napisał robert2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy z tym płynem to nie tak do końca,ja jak odbierałem auto to zrobiłem fotkę płynu i teraz mam zaledwie 5 kkm i nic nie ubyło może za mało.We wcześniejszym mk4 ponad 100kkm i nie dolewałem nic.Ale musi być coś na rzeczy jeśli tyle osób to opisuje.
U mnie było i tak, że przy wyłącznie miejskiej jeździe (2-3 tys km), nie ubywało nic. Później 300 km autostradą i ubytek był widoczny.

Dzisiaj po konkretnej nocnej ulewie otworzyłem bagażnik (kombi) i klapa wydała mi się jakaś podejrzanie ciężka. Poruszyłem kilka razy góra dół i okazało się, że wewnątrz klapy przelewa się masa wody... To już jest po prostu żenujące. Jednocześnie klapa jest na tyle "szczelna", że woda stoi w środku i przy otwartej pokrywie kapie tylko małymi kroplami z miejsc w których są jakieś zaślepki. Ciekawe kiedy zrobi zwarcie, bo pewnie w klapie idzie jakaś elektryka.
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 21:03   #2079
Miralon

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzie mogę kupić, mógłbyś mi podrzucić link ??
Wysyłam ci jako PM.
Stary 22-08-2016, 21:42   #2080
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

Cytat:
Napisał bartos1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj po konkretnej nocnej ulewie otworzyłem bagażnik (kombi) i klapa wydała mi się jakaś podejrzanie ciężka. Poruszyłem kilka razy góra dół i okazało się, że wewnątrz klapy przelewa się masa wody... To już jest po prostu żenujące. Jednocześnie klapa jest na tyle "szczelna", że woda stoi w środku i przy otwartej pokrywie kapie tylko małymi kroplami z miejsc w których są jakieś zaślepki. Ciekawe kiedy zrobi zwarcie, bo pewnie w klapie idzie jakaś elektryka.
A nie ma w klapie jakiegoś odpływu, który Ci się zatkał jakimś brudem, itp.? Musiałby być gdzieś na jej dolnej krawędzi. Bo chyba nie jest tak, że woda się tam zatrzymuje "by design"...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania