Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-08-2016, 22:20   #2081
grzesiektok1
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Model: wcześniej Mondeo MK4, obecnie Civic IX Type R
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
stefanb ma rację - musi być jakiś odpływ, podobnie jak jest w drzwiach. W MK4 jest w dolnej części, tej przylegające do zderzaka. Cztery otwory owalne o wymiarach circa 1 x 0,5 cm. U mnie tam się zbiera syf zarówno z jezdni jak i z dachu, bo otwór tylnych drzwi działa trochę jak rynienka. Sprawdź, może zapuściłeś i zaniedbałeśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

grzesiektok1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 23:34   #2082
eksar
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus MK3/Mondeo MK5
Silnik: 1.6 EB 150KM/2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2014/2015

Cytat:
Napisał lemon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy sprawdzaliście napięcie aku?
Ja swój ładowałem od maja na razie 4 razy żeby za długo nie był niedoładowany.
Napięcia mam w okolicach 12,4V.
Problemy ze świrującą elektroniką mogą się brać z rozładowanego aku.
Zdaje się że Fordowskie "conserving energy" daje popalić baterii.
Tak - napięcie było sprawdzone przed i po zdjęciu klemy i było OK łącznie z ładowaniem na odpalonym silniku.
eksar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 16:01   #2083
bartos1985

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał grzesiektok1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stefanb ma rację - musi być jakiś odpływ, podobnie jak jest w drzwiach. W MK4 jest w dolnej części, tej przylegające do zderzaka. Cztery otwory owalne o wymiarach circa 1 x 0,5 cm. U mnie tam się zbiera syf zarówno z jezdni jak i z dachu, bo otwór tylnych drzwi działa trochę jak rynienka. Sprawdź, może zapuściłeś i zaniedbałeśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nic z tych rzeczy. Otwory odpływowe czyste, jakby auto zjechało przed chwilą z taśmy montażowej. Konstruktorzy chyba nie przewidzieli opcji, że samochód może parkować nie na idealnie równej powierzchni. To+zagłębienie zderzaka przy klapie sprawia, że woda nie odpływa.
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 16:21   #2084
grzesiektok1

Imię: Grzesiek
Model: wcześniej Mondeo MK4, obecnie Civic IX Type R
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007

To niedobrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem kiedyś garbusa, też był jakiś problem z wodą, więc użyłem wiertarki i zaślepki... ale nie polecam tego rozwiązania do MK5. Może spróbuj na symetrycznym pochyleniu z otwartą klapą. Może więcej się nieco wyleje. Pokombinuj różne pochyłości. Dobrze byłoby się tego pozbyć i rozwiązać problem przed jesiennymi deszczami i zimą.
grzesiektok1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 16:49   #2085
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

No bez jaj z tą wodą... Trudno mi uwierzyć w to, że klapa ma takiego konstrukcyjnego bug'a, który powoduje, że woda najpierw tam wpływa, a potem zostaje. Przecież jeśli odpływy są ok, to jeśli samochód faktycznie stał w deszczu na pochyleniu, to po otwarciu klapy woda powinna wyciec. Dla mnie temat ewidentnie do ASO - może w procesie produkcji coś zostało schrzanione - trzeba by zdjąć plastiki z klapy, rozebrać wszystko co się da i dokładnie przepatrzeć.
Pytanie też, czy ta woda ma prawo w ogóle się tam dostać - być może jakaś uszczelka jest uszkodzona...

Ostatnio edytowane przez stefanb ; 23-08-2016 o 16:54
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 21:42   #2086
redhot

Imię: Jack
Model: MK5
Silnik: 2.0tdci 150 -> 180
Rocznik: 2016

Odgłosy takie jak przy jeździe po namalowanych pasach (tarce) przy prędkości 140+ na autostradzie to też wada wieku dziecięcego ?
Ma to chyba coś wspólnego z wiatrem bo nie zawsze występuje.
redhot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 22:40   #2087
labusm

Model: Mondeo MK V
Silnik: 1,5 EB

Cytat:
Napisał redhot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odgłosy takie jak przy jeździe po namalowanych pasach (tarce) przy prędkości 140+ na autostradzie to też wada wieku dziecięcego ?
Ma to chyba coś wspólnego z wiatrem bo nie zawsze występuje.
Może masz włączonego asystenta pasa ruchu i ci wibruje jak na linie najeżdżasz ??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
labusm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2016, 23:19   #2088
anastazyy
ford::advanced

Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018

ja mam podobnie z tą wodą w MK4. Już się przyzwyczaiłem. Najpierw myślałem że może gdzieś jest nieszczelna lampa - ale wszystko ok. Nie mam pojecia jak tam woda się tam dostaje. Mam tak tylko z prawej strony. Wypływa jak się otworzy zaślepkę od wymiany żarówki -- ot taka ciekawostkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
anastazyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2016, 13:37   #2089
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał labusm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może masz włączonego asystenta pasa ruchu i ci wibruje jak na linie najeżdżasz ??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie się zdarzyło włączyć go parę razy niechcący - zorientowałem się dopiero jak pojawiła się tarka (czasami nie włączałem kierunku przy zmianie pasa). Jak się wyłączy silnik to chyba ten asystent się deaktywuje i można nie zwrócić uwagi
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2016, 18:25   #2090
rzepak

Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 EB 160KM

Mam problem z dziwnym zapachem z nawiewów po uruchomieniu auta, jak tylko klima zacznie chłodzić zapach znika. Zapach, a raczej smród pojawia się głównie w ciepłe dni, w chłodne go nie czuć, przypomina mi trochę wodę utlenioną i stare skarpety. Czy to możliwe że w 4 miesięcznym aucie z przebiegiem 9tys już klima się zagrzybiła? Na przyszły tydzień jestem umówiony na akcje serwisową i mają to też sprawdzić.
rzepak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania