Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2019, 00:07   #201
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia w oponie, a opony zimowe

Cytat:
Napisał andrzej139 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Pan Robert. ...
Proszę podjechać, to sprawdzę co się da zrobić i sprawdzę czy te czujniki działają. Jak co do czego przyjdzie, to Robert i tak będzie mnie o to prosił.
BTW - wszyscy (na czele z Prezesem p. Jackiem) są tam sympatyczni.
Telefon do mnie 660 675 026

tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2019, 15:17   #202
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał andrzej139 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro mówię, że mam czujniki i są one na oryginalnych kołach, nie zamienianych podczas całej eksploatacji samochodu, niekulturalnie zarzucać mi nieprawdę.
Tak się składa, że napisałem to już wcześniej:
Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ewentualnie mieli już tylko koła z czujnikami i takie wypuszczali.
Że jest możliwość, że koła z czujnikami były montowane wcześniej niż cały systemu, bo np. takie mieli na stanie.
Poza tym pisaliśmy nie o ewentualnej zamianie kół przez salon przed sprzedażą używki, tylko podczas eksploatacji od nowości przez 2-3 lata. Tego nikt nie kontrolował. Ja nigdzie nie zarzucałem kłamstwa, jedynie poddawałem w wątpliwość fakt posiadania czujników z fabryki, ale tego niuansu nie zauważyłeś.

Natomiast tekst
Cytat:
Może to teraz forma tęczowej kultury?
jest po prostu chamski w stosunku do mnie i świadczy własnie o braku kultury. Nie interesuje mnie twój światopogląd.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2019, 16:19   #203
andrzej139
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.0L EcoBoost 120PS/125PS
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak się składa, że napisałem to już wcześniej:

Że jest możliwość, że koła z czujnikami były montowane wcześniej niż cały systemu, bo np. takie mieli na stanie.
Poza tym pisaliśmy nie o ewentualnej zamianie kół przez salon przed sprzedażą używki, tylko podczas eksploatacji od nowości przez 2-3 lata. Tego nikt nie kontrolował. Ja nigdzie nie zarzucałem kłamstwa, jedynie poddawałem w wątpliwość fakt posiadania czujników z fabryki, ale tego niuansu nie zauważyłeś.

Natomiast tekst
jest po prostu chamski w stosunku do mnie i świadczy własnie o braku kultury. Nie interesuje mnie twój światopogląd.
Boncio, napisałeś, że skoro nie mam TPMS to nie mogę mieć czujników. Otóż zrozum, że żaden Boncio, ani nikt inny nie oglądał kół w moim samochodzie i NIE może wiedzieć, co mam a czego nie mam. Nie wdaję się w żadne kłótnie i przepychanki na forum i w życiu prywatnym, lecz zaprzeczaniu moim słowom bez wiedzy, jak jest, mówię stanowcze NIE.
Każda taka reakcja jest przeze mnie definiowana, jako przejaw braku kultury i chamstwo w czystej postaci. Twoja wyobraźnia, co mogło być i jak mogło być jest tylko i wyłącznie twoją wyobraźnią i sam jesteś winien, że napisałeś: "Więc nie masz możliwości mieć TPMS, a tym samym fabrycznych czujników w kołach." Co ty wiesz...? Tyle wiesz, co autor tego cytatu, napisanego pod koniec 2013 roku: "W samych kołach na pewno nie może być czujników, bo jak przekazywałyby sygnał do samochodu? Musiałyby być z własnym zasilaniem i bezprzewodowo."
Reasumując, chamstwo w zarzucaniu mi nieprawdy jest przyzwoitością a moja reakcja, już nie. Nie odpisuj i nie polemizuj ze mną, bo to do niczego nie doprowadzi, skoro nie miałeś wyczucia i napisałeś to, co powyżej wyszczególniłem.

I mam TPMS, DZIĘKUJĘ PANIE TADEUSZU :-)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg TPMS.jpg (96.9 KB, 59 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg TPMS procedura zakończona.jpg (87.6 KB, 48 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez andrzej139 ; 30-11-2019 o 03:13
andrzej139 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2019, 16:44   #204
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Śledzę wątek od jakiegoś czasu, i takiej bezsensownej pyskówki to dawno nie widziałem... Nie po to jest to forum. Niektóre osoby powinny zagłębić się w lekturę Netykiety, gdyż ton w jakim pisane są posty aż ocieka złośliwościami i jadem. Pytanie tylko po co? Kolega Boncio sprawdził, okazuje się że system TPMS w tym konkretnym modelu nie powinien występować, wyraził zdanie że nie powinno również być czujników. Realia co do czujników jednak są inne, kolega który ma auto na miejscu, widział że czujniki posiada. Dalsza kłótnia i „tęczowa ideologia” jest zupełnie zbędna. Nie rozumiem po co ta agresja słowna i „obrona swojej racji” jakby to było co najmniej ogłoszenie nowej konstytucji? Kolega tak zawsze się pieni? Tadeusz podał swoje namiary - swoją droga świetny fachowiec, wystarczy do niego podskoczyć i wszystko będzie jasne...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2019, 14:23   #205
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

a więc merytorycznie: po co wymieniać DDS na TPMS?
W przypadku implementacji TPMS w FF3 zalety są głęboko ukryte, ponieważ TPMS w FF3 nie pokazuje ciśnienia w poszczególnych kołach, więc na moje oko jedyna zaleta TPMS nad DDS w FF3 to szybsza reakcja TPMS na spadek ciśnienia w oponie
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2019, 18:54   #206
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Trzeba dodać, że ta jedyna zaleta jest mocno dyskusyjna. Są wpisy na forum, że spuścili powietrze do 1 bara i nic. Mnie jak nie miałem w zimówkach, to reagował po 12km informacją o braku czujników...
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2019, 19:38   #207
Kabza42
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus MK3 ST-2 Kombi
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał _Big_Mac_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są dwa sposoby monitorowania ciśnienia, przez czujnik ABS zliczający obroty koła lub przez bezprzewodowy czujnik przy wentylku (z własną baterią). Myślałem, że wszystkie FF3 mają to pierwsze, ale może na rynku amerykańskim zakładali czujniki?
Witam. Posiadam forda focusa mk3 ST i mam ten sam problem z komunikatem po zmianie na koła zimowe bez czujników, które powinny znajdować się wewnątrz felgi jak mam w oponach letnich na innym komplecie felg. Minęło zaledwie 3 dni od zmiany kół i puki co komunikat nadal się pojawia, nawet po wytarowaniu ciśnienia jak ktoś napisał powyżej. Jak się coś zmieni dam znać.
Kabza42 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2019, 23:47   #208
krzys1968

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Cytat:
Napisał Kabza42 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak się coś zmieni dam znać.
Nic się nie zmieni, chyba że dołożysz czujniki lub zmienisz w konfiguracji z TPMS na DDS +adaptacja ABS . Wtedy komunikat się nie będzie pojawiał.

Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 01-11-2019 o 23:54
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2019, 19:11   #209
andrzej139
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.0L EcoBoost 120PS/125PS
Rocznik: 2014
Smile Odp: Czujniki ciśnienia w oponie, a opony zimowe

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a więc merytorycznie: po co wymieniać DDS na TPMS?
W przypadku implementacji TPMS w FF3 zalety są głęboko ukryte, ponieważ TPMS w FF3 nie pokazuje ciśnienia w poszczególnych kołach, więc na moje oko jedyna zaleta TPMS nad DDS w FF3 to szybsza reakcja TPMS na spadek ciśnienia w oponie
Właśnie mnie o to chodzi. O szybką reakcję na zmianę ciśnienia. Ta "głęboko ukryta zaleta" jest przeze mnie bardzo pożądana. Dodam, że jestem zadowolony z faktu, że mam TPMS
Dziękuję Panie Tadeuszu :-)

Bump:
Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Śledzę wątek od jakiegoś czasu, i takiej bezsensownej pyskówki to dawno nie widziałem... Nie po to jest to forum. Niektóre osoby powinny zagłębić się w lekturę Netykiety, gdyż ton w jakim pisane są posty aż ocieka złośliwościami i jadem. Pytanie tylko po co? Kolega Boncio sprawdził, okazuje się że system TPMS w tym konkretnym modelu nie powinien występować, wyraził zdanie że nie powinno również być czujników. Realia co do czujników jednak są inne, kolega który ma auto na miejscu, widział że czujniki posiada. Dalsza kłótnia i „tęczowa ideologia” jest zupełnie zbędna. Nie rozumiem po co ta agresja słowna i „obrona swojej racji” jakby to było co najmniej ogłoszenie nowej konstytucji? Kolega tak zawsze się pieni? Tadeusz podał swoje namiary - swoją droga świetny fachowiec, wystarczy do niego podskoczyć i wszystko będzie jasne...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chyba jednak trzeba coś dopowiedzieć w tej kwestii. Po co jest forum? Otóż, w tej konkretnej sytuacji, ktoś prosi o pomoc a inny pomaga. Niestety, ale kwestionowanie rzeczy oczywistej - posiadania czujników, żadną pomocą nie było. Za to było bardzo irytujące. Kwestionowanie bardzo kategoryczne, przez co niegrzeczne. I sprawa najistotniejsza. Dziwi mnie to zdziwienie. Mam na myśli prawo do obrony swojej racji. Jest to moje niezaprzeczalne, niezbywalne prawo. Dzięki temu prawu jestem wolny. Mogę i będę z tego korzystał. Martwi mnie, że kolega jest tendencyjny, bo nie zapyta Boncia, czy zawsze się tak pieni?
A kolega Boncio powinien mieć więcej pokory. Ma za mało wiedzy i intuicji, a w tym konkretnym przypadku nie miał racji. Przykre...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20191118_220100.jpg (89.2 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20191118_220220.jpg (87.6 KB, 44 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Sygnalizacja TPMS przy 1,8 bara.jpg (88.6 KB, 51 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez andrzej139 ; 01-12-2019 o 00:14 Powód: zdjęcia
andrzej139 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2020, 10:56   #210
gri
ford::amateur

Imię: wacek
Model: c max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009

witam panowie przeczytałem WSZYSTKIE posty i mogę stwierdzić no właśnie NIC konkretne pytanie bez dywagacji po co na co a mianowicie można na stałe wyłączyć tpms czy nie
gri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania