Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-04-2020, 23:01   #201
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Jakie nowe opony na lato.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przecież te sklepy internetowe oponiarskie to są molochy jak amazon, to nie jest żabka gdzie pracuja 2 osoby na krzyż. nie wymagajmy cudów, że dział osbsługi ci pójdzie 2 kroki szukać opon za ścianą - bo to tak nie wygląda. często nawet BOK jest zdalnie w innym mieście zatrudniony.
Niekoniecznie. Kupowałem Goodyeary UG Perf + zimowe na Allegro i zadzwoniłem z zapytaniem o kraj pochodzenia. Pan uprzejmie kazał mi chwilę poczekać bo musi pójść fizycznie sprawdzić na oponach. Odpowiedział, że Francja - zamówiłem i takie też dostałem.

Na lato niedawno kupiłem Michelin Pilot Sport 4 - również na Allegro, ale w innym sklepie, bo tamten nie miał wtedy interesującego mnie rozmiaru. Pytam o pochodzenie - Pani wymieniła pół Europy i mówi, uczciwie, że nie wiadomo co przyjedzie - zamówiłem, przyszły z Niemiec.

Kiedyś (w innym aucie) miałem Nokiany Z G2 i też trafiły mi się z Rosji. Z jedną były problemy z wyważeniem, co zdarzyć się może w każdej marce.

forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-04-2020, 07:48   #202
kunte

Imię: Marcin
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W czym są lepsze te nokiany z Finlandii od tych z Rosji?
Kupując zimówki kilka lat temu, dowiedziałem się czytając o Nokianach, że te rosyjskie różnią się zastosowaną mieszanką. Na korzyść fińskich.

@karloss zgadzam się różnica jest duża. Na allegro można jednak wyrwać komplet poniżej 800PLN.
Stary 16-04-2020, 10:10   #203
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

W takim razie dowiem się pewnie za 4 lata (o ile bieżnik nie zniknie) czy to prawda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe kto wysnuł takie przypuszczenia i przede wszystkim na jakiej podstawie.
Ja też mogę stwierdzić, że mam znajomego, który pracuje w fabryce Nokiana w Finlandii i tam opony robią z odrzutów mieszanki z Rosji.
Ile w tym prawdy - wiadomo.

P.S Opony zamawiałem jakoś tydzień temu przez allegro i wszystkie 4 przyszły z datą 1120 więc tyle dobrze.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-04-2020, 14:29   #204
kunte

Kto pyta nie błądzi.
Dziś też podzwoniłem i dowiedziałem się, że ta fabryka w Rosji jest dużo nowsza niż w Finlandii, a co za tym idzie proces technologiczny jest lepszy.
Powtarzały się opinie, że nie ma różnicy w składzie mieszanki. Niektórzy mówili wręcz, że rosyjskie są lepiej zrobione zw. właśnie na nową fabrykę.
Stary 16-04-2020, 14:46   #205
hindus

Imię: Marek
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Nie ważne gdzie produkowane, istotne jest QA. Jeśli nie ma ciągłej kontroli jakości produktu i nie utylizuje się nieudanych sztuk produktów, tylko przepycha na rynek "bo może nikt się nie zorientuje a jak już się zorientuje to wymienimy na gwarancji", to produkcja może być nawet w artystycznej manufakturze, a i tak dostaniemy szajs.

Jak nad Chińczykiem stoi nadzorca Koreańczyk (który jest zbyt dumny żeby dać się przekupić) to nawet chiński produkt będzie nie gorszy niż wyprodukowany w fabryce w Niemczech, Finlandii czy Polsce.

Problem w tym, że QA kosztuje - więc nie zawsze się opłaca sztywno trzymać zasad.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-04-2020, 19:23   #206
kunte

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wierzysz w te bajki? Taki producent pozwoliłby sobie na robienie dwóch różnych opon pod tym samym znakiem?
Nie, ale jak to mówią, kto pyta nie błądzi.
Byłem ciekaw po prostu.
Dziś zamówiłem, komplet za 764 PLN. Jutro mają przyjść.
Produkcja 2020, Rosja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-04-2020, 17:11   #207
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] kupiłem swoje za dokładnie tyle samo.
Przyszły jak pisałem 11 tydzień 2020.
Mam już na aucie i póki co, dały się wyważyć, auto jedzie prosto nic nie telepie nie ściąga itp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przyczepność spoko nawet teraz w temperaturach około 10 stopni. Na zimówkach drugi bieg mi zrywał, a tutaj nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zobaczymy za jakiś czas jak to jest.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2020, 20:05   #208
kunte

Moje też są z 11 tygodnia.
Pewnie ta sama partia.
Ja będę zmieniał w przyszłym tygodniu.
Stary 24-04-2020, 10:49   #209
mefiu0504
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Ford Focus mk2 lift
Silnik: 2.0 TDCi 136km
Rocznik: 2009

A ma może ktoś z Was założone hankook ventus prime 3 lub kleber dynaxer hp4 i mógłby się wypowiedzieć na ich temat?
mefiu0504 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2020, 10:57   #210
hindus

Imię: Marek
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Ja mam te Hankooki. Bardzo przyjemne opony, nie miałem im nic do zarzucenia - ale nie jeżdżę agresywnie więc pewnie zależy do czego ich potrzebujesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podobno mają niską żywotność, ale ja wymieniam opony ze względu na wiek, a nie zużycie (podobnie hamulce) więc mogę nie być obiektywny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania