Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2016, 13:32   #201
fanfar19
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016
Post Odp: Wady wieku dziecięcego

Ja ciągle jeżdżę Galaxy. Ale może gdzieś w kwietniu się to zmieni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie sprawa była prosta - dzieci podrosły, nie trzeba już pakować wózków, wanienek i kilogramów pieluch. Więc możliwość zapakowania europalety do bagażnika przestała mi być potrzebna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A i trzeci rząd foteli przydał mi się zaledwie parę razy, dla mnie gra niewarta świeczki.
Do tego Galaxy to "prawie autobus". I po kilku latach jeżdżenia tak się właśnie zacząłem czuć, jak kierowca autobusu. Mam nadzieję, że w S-Max'ie poczuję się znowu jak kierowca osobówki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

fanfar19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 17:05   #202
woro_woro
ford::professional

Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego

Cytat:
Napisał Issakles Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Galaxy więcej miejsca nad głową
To ile mierzysz, że w S-Maxie ci mało? Wprawdzie mam stary model, ale przy 191 jeszcze mi daleko do sufitu.
woro_woro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 17:09   #203
woro_woro

Cytat:
Napisał foxx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Galaxy to stodoła na kołach a w esiu jedziesz wygodnie ale jakby w zwykłym sedanie

Co do Galaxy sie zgodzę, ale w S-Maxie na pewno nie siedzi sie jak w sedanie.

W mojej ocenie, na moje potrzeby (2+3) nie ma ładniejszego pekaesa.
Stary 07-03-2016, 17:44   #204
Robban

Model: S-max
Silnik: 2.0 EB 240
Smile Odp: Wady wieku dziecięcego

Dokładnie jak napisal fanfar19.
Oprócz pakowania pieluch,wózków i wanienek przeżywam to samo.Od siebie dodam że denerwuje mnie podatność galaxy na boczny wiatr, myślę że z maxem będzie lepiej.

I wiecej do czytania na forum

Ostatnio edytowane przez Robban ; 07-03-2016 o 17:48
Robban jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 20:11   #205
Issakles

Model: Transit Cus.Kom/Micra
Silnik: 2,2[155KM]/1.2[98KM]
Rocznik: 2015

dziękuje za odpowiedzi. Ja własnie jestem na etapie "wanienek, rowerków i pieluch" wiec Transit Custom jest idealny, ale jestem jak to napisaliście kierowca autobusu w 100%.

faktycznie forum o nowym Galaxy jest martwe, albo wszyscy kupują S-Max

p.s zdjęcie w załączniku jest pionowe, ale "forum" ładuje poziomo [tak apropo]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (97.6 KB, 192 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Issakles ; 07-03-2016 o 20:21
Issakles jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2016, 20:29   #206
woro_woro

:O nigdy czegoś takiego nie widziałem
Stary 08-03-2016, 12:19   #207
citrovit
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: S-Max STLine/EcoSport/Mustang GT
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 EB/5.0 V8
Rocznik: 2019/2018/2022

Witam kolegów.
Ja może z innej beczki.Co prawda tytuł wątku jest wady wieku dziecięcego to nie znaczy żeby rozprawiać ile do S maxa zmieści się wanienek,pieluch i innych akcesoriów dziecięcych.
Po pokonaniu od nowości 18 tyś km zaczął a właściwie od samego początku wkurzał mnie ten system START-STOP.Najczęściej zapominam od razu wyłączyć to przyciskiem obok lewarka zmiany biegów i tu moje pytanie,czy ktoś potrafi to całkowicie i skutecznie wyłączyć,albo najlepiej żebym mógł włączyć jak tego będę chciał.Wiem,że zaraz odezwą się ekolodzy miłośnicy przyrody i świeżego powietrza,ale mnie ten start-stop irytuje a wręcz powoduje szybsze zużycie silnika,rozrusznika a i o akumulatorze nie wspomnę.
Innych znaczących wad oprócz tych co były już w wątku opisane nie odkryłem.
Dla zainteresowanych z obliczeń wychodzi spalanie w trasie ok 6,5 l/100km przy średniej prędkości 120-130 km/h.
W mieście nie podam bo jeżdżę tylko w trasach głównie autostrady.
Jeszcze poniżej był poruszany temat nawigacji.Ja świadomie nie wybrałem fabrycznej navi,po 1)droga,po 2)stara mapa i zapewne bez możliwości ostrzegania przed korkami i zablokowanymi drogami, 3)no fotoradary może i jakieś są i aktualizacje bardzo drogi.
Kupiłem sobie TomToma GO5100.Nawigacja ta ma wszystko to co chcę ostrzeżenia przed korkami w całej europie,fantastycznie wyznacza trasę alternatywną jak jest zablokowana droga,powiadamia o fotoradarach nawet tych przystawnych tzw.śmietnikach a nawet powiadamia o odcinkowych pomiarach prędkości i to w całej Europie.Fantastyczne urządzenie.A i CB radio też mi się udało fajnie zamontować prawie go nie widać.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników i życzę szerokości.
citrovit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2016, 12:31   #208
fanfar19

Imię: Tomek
Silnik: 1.5 EB

Cytat:
Napisał Issakles Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
faktycznie forum o nowym Galaxy jest martwe, albo wszyscy kupują S-Max
W sumie ciekawe spostrzeżenie. Mi osobiście nowy Galaxy się nie podoba. Jakiś taki jeszcze bardziej "autobusowy" mi się wydaje. Z kolei w poprzednim eSiu nie podobał mi się tył. Który podobał mi się w Galaxie.
A w nowym eSiu podoba mi się wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. może dlatego, że mój dopiero "jedzie".

Bump: @citrovit a jak zamontowałeś tę nawigację? Próbowałem kiedyś do szyby na ramieniu ale to nie zadziałało.
fanfar19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2016, 13:32   #209
citrovit

Imię: Jacek
Model: S-Max STLine/EcoSport/Mustang GT
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 EB/5.0 V8
Rocznik: 2019/2018/2022

Cytat:
Napisał fanfar19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: @citrovit a jak zamontowałeś tę nawigację? Próbowałem kiedyś do szyby na ramieniu ale to nie zadziałało.
Do trójkątnej lewej szybki idealnie pasuje 5" tomtom na fabrycznym uchwycie.Możliwe że 6" też się zmieści.
citrovit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2016, 13:35   #210
galloper

Imię: Rafal
Model: S-MAX
Silnik: 1,5 EB
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał citrovit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do trójkątnej lewej szybki idealnie pasuje 5" tomtom na fabrycznym uchwycie.
No tak ale wtedy jak chcesz ładowac to kabel masz przez pół szerokości samochodu. Też rozglądam się za nawigacją - pewnie zostanę przy jakieś telefonicznej choć przez wiele lat używałem Garmin z pełnym zadowoleniem.
galloper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania