Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2024, 22:35   #2091
Kobusz1973
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: aktualizacja dla sync 3

Witajcie,
Skuszony łatwością wykonania/bezpieczeństwem i zapewnieniami Forda o potrzebie aktualizacji SYNC 3 do wersji 3.4.23188 wykonałem wszystko bez problemów.
Póżniej wyjście z samochodu/zamknięcie (ach światła się palą na suficie - to pewnie nic )
Otwieram i nic nie działa. Odpalić się nie da.... ciemno wszędzie głucho wszędzie ( w lesie mieszkam : )

Na wyświetlaczu kilka komunikatów samoistnie wyświetlanych po sobie:

"Asystent ruszania na wzniesieniach niedostepny. OK
ESC Serwis! OK.
Czujnik parkowania awaria.OK.
BLIS awaria systemu. OK
Crross Traffic Awaria .OK
Patrz instrukcja obsługi. OK"

Nawet OK nie działało.
Po małym zawale i niesamowitej panice ... w końcu udało się zamknąć i zgasił nawet światła drogowe.... po kolejnym otwarciu odpalił ... na tyle co sprawdziłem działa... do rana muszę odetchnąć.

Czy takie rzeczy się Wam zdarzyły?

pozdrawiam
Grzegorz

Kobusz1973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2024, 23:15   #2092
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Sprawdziłbym stan akumulatora

Pozdrawiam
Stary 20-12-2024, 20:44   #2093
Kobusz1973
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna
Rocznik: 2020

12,07V - mało jeździłem , dużo Forscanem się bawiłem ... może to powód.
Kobusz1973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2025, 11:30   #2094
Tomi2024
ford::amateur

Imię: TOMASZ
Model: FORD GALAXY
Silnik: 2.0 ON
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: [INSTRUKCJA] Sync 2.5 / Sync 3 Light - Aktualizacja ręczna

Witam
Prosze o pomoc... zrobiłem aktualizację wg instrukcji ze strony Forda i nie mam żadnych zmian czy poprawek wizualnych oprócz tego że nie mogę uruchomić AndroidAuto po sparowaniu telefonu z autem.
Co mogę zrobić żeby poprawić obecny stan.
Myślałem, że będę miał nowszą wizualizację z ikonami stacji radiowych a tu jeszcze zonk z AA... prosze o wskazówki :-)

Plik : autoinstall.lst pokazuje mi coś takiego co dla mnie jest czarną magią :-(

; SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.0.25 - Only for NonNav/EU assemblies.

[SYNCGen3.0_3.0.20204_PRODUCT]
Item1 = HB5T-14G386-THB
Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-THB.tar.gz
Item2 = HB5T-14G386-TBC
Open2 = SyncMyRide\HB5T-14G386-TBC.tar.gz
Item3 = JR3T-14G391-AE
Open3 = SyncMyRide\JR3T-14G391-AE.tar.gz
Item4 = JR3T-14G381-AY
Open4 = SyncMyRide\JR3T-14G381-AY.tar.gz
Item5 = JR3T-14G423-AB
Open5 = SyncMyRide\JR3T-14G423-AB.tar.gz
Options = AutoInstall
[SYNCGen3.0_ALL]
Item1 = GB5T-14G386-AE
Open1 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AE.tar.gz
Options = AutoInstall,Delay,Include,Transaction

Ostatnio edytowane przez Tomi2024 ; 07-02-2025 o 11:37
Tomi2024 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2025, 09:24   #2095
mademan_1987

Model: Focus
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2017

Witam,
Chciałem zapytać czy aktualizowałaś ktoś sync 3.0.23219 do wersji 3.4 i czy uważacie czy warto to robić. Chodzi mi o stabilność działania systemu i czy może coś popsuć podczas aktualizacji. Mam focusa z 2016 r. i ta aktualizacja ktora mam jest pewnie ostatnia oficjalna i wszystko działa na niej ok, dlatego też pytanie o wersje 3.4 ktora przez updatera musiałbym wgrywać ??
mademan_1987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 08:54   #2096
ReaperDG

Imię: Tomek
Model: Honda Accord TypeS
Silnik: 2.4
Rocznik: 2009

Zrobiłem aktualizację SYNCa z 2.2.16280 na 3.0.23219, chciałem przesłać plik dziennika do Forda ale mieli kilkadziesiąt minut.. i nic się nie dzieje. Wygenerowałem plik jeszcze raz zgodnie z instrukcją ze strony 172 -
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
ale nic to nie dało, jakieś rady?
ReaperDG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2025, 07:45   #2097
mademan_1987

Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2017

Czasem są problemy na serwisie Forda wystarczy wtedy połączyć Sync z wifi i sprawdzić żeby wyszukał aktualizacje i sam prześle plik na serwer.
A Chciałem zapytać czy aktualizowałaś ktoś sync 3.0.23219 do wersji 3.4, czy warto ryzykować przez sync updater jak wszystko działa ??
mademan_1987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 21:51   #2098
pankrakus
ford::professional

Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Tomi2024 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
Myślałem, że będę miał nowszą wizualizację z ikonami stacji radiowych[...]... prosze o wskazówki :-)
[...]
Witam
1)
Sugeruję poczytać na forum - loga stacji radiowych, to dodatek nie mający nic wspólnego z firmą Ford - to prywatna czyjaś praca (mod), który instaluje się samodzielnie, na własną odpowiedzialność

Cytat:
Napisał Tomi2024 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Prosze o pomoc... zrobiłem aktualizację wg instrukcji ze strony Forda i nie mam żadnych zmian czy poprawek wizualnych oprócz tego że nie mogę uruchomić AndroidAuto po sparowaniu telefonu z autem.
Co mogę zrobić żeby poprawić obecny stan.
[...]
2) Zmiana szaty graficznej jest chyba od wersji 3.4.xxx

3) Przypomnij co oznacza "najnowsza wersja" - dla Twojego auta => jest to różne zależnie od modelu Forda

4) Odnośnie Android Auto - z własnego doświadczenia - sugeruję trochę cierpliwości.
Sam kilka razy aktualizowałem Sync 3, system pisał, że aktualizacja pomyślnie zakończona, a mimo wszystko przez kilka dnie nie działa poprawnie => dla mnie wygląda to tak, jakby w tle jeszcze kończył jakieś instalacje => u mnie, po kilku dniach jazdy, wszystko wróciło do normy

pozdrawiam
pankrakus

Ostatnio edytowane przez pankrakus ; 18-03-2025 o 17:14
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 22:33   #2099
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Z dowolnej wersji sync3 można zrobić upgrade do najnowszej 3.4.23188 i wszystko od razu działa (loga stacji radiowych też jeśli radio jest europejskie a nie USA) - trzeba się tylko zagłębić w fmods.net
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2025, 20:07   #2100
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał pankrakus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Sugeruję poczytać na forum - loga stacji radiowych, to dodatek nie mający nic wspólnego z firmą Ford - to prywatna czyjaś praca (mod), który instaluje się samodzielnie, na własną odpowiedzialność...
Zdanie generalnie NIEPRAWDZIWE, choć "ziarnko prawdy" w nim jest...

Pakiet instalacyjny zawierający bazę danych z logami stacji i funkcjonalność ich wyświetlania jest jak najbardziej CZĘŚCIĄ WERSJI 3.4 OFICJALNEGO SOFTU DLA SYNC3. Firmowanego jak najbardziej przez Forda...
Natomiast loga stacji są własnością tychże stacji radiowych a nie Forda... Są mniej lub bardziej oficjalne strony internetowe regulatorów telekomunikacyjnych poszczególnych krajów, zawierające wykazy stacji radiowych z informacjami (w tym znakiem graficznym stacji) dla każdego oficjalnie zarejestrowanego nadawcy. Z tego typu stron, zbierane są dane do wytworzenia bazy danych zawierającej loga stacji.

Możliwość wyświetlania logo jest uwarunkowana funkcjonalnością ACM ("radia właściwego"...). Na przykłąd starsze ACM z rynku USA nie mają takiej możliwości i nie da się tej możliwości do nich dodać (np. aktualizując firmware ACM). Wyświetlanie logo stacji możliwe jest jeśli ACM odbiera z danych RDS unikalny identyfikator danej stacji radiowej - służy on jako klucz doboru logo z bazy. Jeśi ACM nie wysyła po CAN takiego identyfikatora (bo go nie odbiera z danych RDS) to nie ma jak logo wyświetlić.

To co Kolega opisał jako "mod" - to dotyczy właśnie "łaty" na braki funkcjonalne ACM amerykańskich. Zostało stworzone kilka różnych "modów" realizujących dobór logo nie po identyfikatorze stacji (bo nie ma go skąd wziąć) a po częstotliwości nadawania danej stacji. Mody tego rodzaju nazywane są popularnie "logo statyczne". Ich - moim zdaniem - dyskwalifikująca wada to to, że stacje radiowe w paśmie UKF mają zasięg kikudziesięciu kilometrów - w związku z tym przysłowiowy RMF w Katowichach nadaje na innej częstotliwości niż np. w Krakowie. Za to na tej częstotliwości co w Krakowie nadaje RMF, w Katowicha jest jakieś radio lokalne. Czyli nie da się zrobić "logo statycznych", które by działały w obszarze większym niż "wokół naszego komina". Poza "naszym kominem" logo będą wyświetlały się zpełnie "od czapy".

Wracając do problemu kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - brak logo wynika z jednej z przyczyn:
- logo dostępne są jedynie w wersji 3.4 softu Sync3;
- logo dostępne są dla ACM europejskich - czasem niezbędna jest aktualizacja firmware takiego ACM
- logo nie są obsługiwane przez znaczną część amerykańskich ACM (z roczników po 2020 zwykle już są).

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-03-2025 o 20:12
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
ford , mondeo mk5 , navigacja

Zasady postowania