Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-04-2025, 21:40   #2101
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
Domyślnie Odp: aktualizacja dla sync 3

Pozwolę sobie zadać zapewne głupie pytania ale co tam najwyżej oberwę. Spotkałem sie z opisami w rozmowach sync3 jako np My18.5, My20, no i te pierwsze od połowy roku. Jak poznać który sync jest który czy wiąże sie to np z modelami aut np mondeo? Produkcja 06.2016 - 06.2017 pierwsza wersja, 01.2018 - 06.2019 - My18.5, 06.2019 > My20? Dobrze myślę czy popełniam błąd? Jakie są różnice w tych modułach sync3? My20 to zapewne dodanie HS4 CAN, ale wcześniejsze czymś się fizycznie różnią? Ostatnie pytanie czy założenie My18.5 do auta z 2015 powoduje jakąś kolizję hardwarową?

Stary 10-04-2025, 02:05   #2102
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał steell Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Dobrze myślę czy popełniam błąd? Jakie są różnice w tych modułach sync3? My20 to zapewne dodanie HS4 CAN, ale wcześniejsze czymś się fizycznie różnią? Ostatnie pytanie czy założenie My18.5 do auta z 2015 powoduje jakąś kolizję hardwarową?
1. Oznaczenia to "model - year", .5 - to połowa roku. Czyli MY18.5 jest od połowy roku 2018. Reszta analogicznie. Jak brak jest owej "połówki" - to oznacza od początku roku modelowego. W USA kolejny rok modelowy rozpoczyna się mniej więcej we wrześniu roku poprzedniego kalendarzowo.
2. Sync3 preMY18.5 mają inną fizyczną obudowę aluminiową (z otworem na drugi port USB). Płytki drukowane starszych Sync3 są inne (i nie są zamienne) od płytek Sync3 po 18.5.
3. Sync3 po MY18.5 nie da się między sobą rozróżnić po wyglądzie. Jedynie interpretacją daty produkcji widocznej na naklejce.
Sync3 są ze sobą zamienne z tymi ograniczeniami, że moduły preMY18.5 nie miały magistrali LIN do panelu klawiszy i w związku z tym nie da się ich użyć tam gdzie jest ekran "tablet" z klawiszami sterowanymi po LIN.
Jeśli auto ma klawisze po CAN (jak np. Mondeo MK5/Fusion) to każdy dowolny Sync3 w nim będzie działał podobnie. Są oczywiście jeszcze niuanse z FW "dużej płytki" (firmware komunikacji z autem) - może on wymagać w starszych jednostkach aktualizacji by dało się uruchomić niektóre funkcje dostępne w nowszych autach. Aktualizacja FW "dużej płytki" w APIM USA sprzed mniej więcej połowy 2017 powoduje "kliniczną śmierć Sync3" - można (jak się umie...) go reanimować - ale na zawsze pozostanie ślad tej "śmierci".
Temat na dłuższe opowiadanie...
4. To co wyżej o starszych jednostkach działa też w drugą stronę - dowolny "najnowszy" Sync3 zadziała w każdym aucie, gdzie Sync3 może być zamontowany. Nawet jak był to jakiś "amerykański wynalazek" z 2011 roku z pierwszymi Sync2 na pokładzie...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-04-2025 o 02:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2025, 13:35   #2103
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020

Dzięki za zwięzłe i treściwe podsumowanie. :ok:
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2025, 17:11   #2104
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015

Dziękuję Tedi za wyjaśnienie problemu
Stary 27-04-2025, 13:39   #2105
arti-p
ford::beginner

Model: Ford escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

Loga stacji są w oryginalnym sofcie . Wystarczy go rozpakować . Reszta już kwestia wyświetlania .
Jeśli acm opuści sygnał lub ramkę (jeśli obsługuje) to Logo pojawi się się na ekranie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
arti-p jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2025, 19:24   #2106
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał arti-p Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Loga stacji są w oryginalnym sofcie ...
W którym "oryginalnym", że tak zapytam... Bo np. w "oryginalnym z USA" niestety nie ma...
Loga stacji radioweych są w osobnym pakiecie instalacyjnym Jak mapy na przykład... Jak się ten pakiet zainstaluje (i owszem "oryginalny"...) - to loga są.
A jak nie jest zainstalowany - to soft pozostały i owszem nadal jest "oryginalny" a logo stacji radiowych nijak się nie pokażą...

Tak więc warto pisać "jak jest" a nie "co ja o tym wiem"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-04-2025, 14:09   #2107
teiksef

Zeby napisać trochę więcej... Loga są w paczce 1U5T-14G658-AH, zawiera ona plik "station_logos.img" (dla ścisłości, zawiera "station_logos_new.img", który jest kopiowany na Sync3 a potem zastępuje poprzedni, jeśli był, już pod właściwą nazwą). Kompendium wiedzy na temat współdziałania ACM z Sync3 w kwestii tych logo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. W Escape 2020 działa (Forscanem w ACM "Tuner region value" na "Europe", a w APIM "Radio Tuner Type" na "RDS (EUR, APA, SA)").
Warto też wspomnieć, że jest mod na fmods.net, [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], który wg tego, co jest tam napisane, wyświetla logo wg częstotliwości, niezależnie od ww. bazy danych (nie korzystałem, w oryginalnym brakuje jedynie pojedynczych stacji, więc nie czułem potrzeby).
Stary 28-04-2025, 15:32   #2108
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... wyświetla logo wg częstotliwości...
Pomysł wyjątkowo "taki sobie"... My tu sami też lata temu już taki mod opracowaliśmy, ale trzeba pamiętać, że częstotliwości nadawania poszczególnych stacji na FM, w takim kraju jak Polska, wielokrotnie się powtarzają i są przypisane w różnych regionach różnym stacjom.
To znaczy w Katowicach 93.00MHz to "RMF FM", ale np. na Mazurach to może być "Radio Maryja"... (piszę jako przkład, nie sprawdzałem gdzie i komu ta sama częstotliwość jest przydzielona).
W związku z tym takie "custom logo" MUSZĄ BYĆ "REGIONALNE" i do tego działają tylko jak "jeździ się wokół komina". Czyli jak z Katowic wyjedzie się kawałek w stronę Krakowa, to po pierwsze RMF FM się na ACM USA wyłącza, jeśli jest on "starszy" i nie ma AF, a po drugie z logo RMF FM zaczyna się pojawiać jakaś dziwna stacja...

Generalnie - "custom logo" to rozwiązanie dość bez sensu...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-04-2025 o 20:16
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 20:32   #2109
teiksef

Zgadzam się - ale jest, jakby ktoś chciał zastosować. Poza swoim rewirem może się połapie, że to nie gra jego ulubione radio XYZ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-05-2025, 00:06   #2110
robertvelkosciej
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo MK5 Vignale
Silnik: 2.0 Diesel 180 KM
Rocznik: 2018

Cześć forumowicze i miłośnicy Forda. Jestem nowym członkiem tego zacnego forum. Szukam rozwiązania problemu związanego z aktualizacją systemu Sync 3. Równo tydzień temu kupiłem Ford Mondeo Mk5 z 2018 r. w wersji Vignale. Przesiadłem się na niego z leciwego 25 letniego Passata więc cały czas czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Zarejestrowałem się na stronie internetowej Forda i po wpisaniu mojego nr VIN pobrałem na pendrive aktualizację dla systemu Sync 3. Poprzedni właściciel samochodu tego nie robił. Po aktualizacji wszystko działało poprawnie. Po powrocie do domu ponownie zarejestrowałem się na stronę Forda aby zobaczyć czy jest następna aktualizacja. Pokazało mi że tak więc wgrałem aktualizacje na pendriva. Po kolejnej aktualizacji mój system zaczął się bardzo zacinać. Ekran dotykowy działa z opóźnieniem, mapy ładują się bardzo powoli a po załadowaniu sygnał GPS nie jest odwzorowany dokładnie na drodze (czasami wraca). Taki stan utrzymuje się od dwóch dni. Resetowałem system miękko i twardo. Próbowałem ponownie przeprowadzić instalację systemu. Nic nie pomaga. Jestem totalnym laikiem i dopuszczam że mogłem popełnić sporo błędów:

1. Za pierwszym razem nie spojrzałem na numer aktualizacji. Gdy pobierałem aktualizację po raz drugi było napisane na stronie Forda że jest to aktualizacja z wersji 2.3.17109 do 3.0.23219. Zastanawiam się czy przez przypadek nie próbowałem aktualizować dwa razy tej samej wersji.
2. Podczas drugiej aktualizacji wyjeżdżając z miasta zorientowałem się że mam mało paliwa i podjechałem na stację benzynową i zgasiłem silnik zanim aktualizacja dobiegła do końca. Po odpaleniu silnika aktualizacja się wznowiła ale nie wiem czy to nie spowodowało jakiegoś błędu.
3. Po dwóch dniach w czasie podróży połączyłem Sync z Internetem i i na stronie Forda zobaczyło, że przeprowadziłem aktualizację systemu. Otworzyło mi to możliwość pobrania aktualizacji do map. Pobrałem ją na pendriva ale nie wiem czy przy tych problemach instalować aktualizację w samochodzie.

Proszę poratujcie i napiszcie czy jestem w stanie rozwiązać problem zacinania się systemu Sync 3 osobiście ze wskazówkami z Waszej strony czy mam szukać fachowca? Pozdrawiam serdecznie
robertvelkosciej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
ford , mondeo mk5 , navigacja

Zasady postowania