Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-03-2016, 18:51   #211
johop
ford::average

Model: S-MAX, Transit L3H2
Silnik: 2.0 TDCi 150(180)KM, 2.0 TDCI 130
Rocznik: 2015/16, 2016
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego

Cytat:
Napisał citrovit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A i CB radio też mi się udało fajnie zamontować prawie go nie wi
A gdzie? Tak z ciekawości.

Stary 08-03-2016, 23:07   #212
SAMED

Model: s-max
Silnik: 1,8
Rocznik: 2015

Citrovit - rozumiem, że w manualu nie ma opcji, ale w automacie są dwie pozycje do przodu:

- standardowa D - kręci obroty ok. 1500, jeździ eco, jakby na nadbiegu i ma włączone start/stop
- sportowa S - utrzymuje obroty na 2000, zbiera się znacznie sprawniej (pewnie i pali coś więcej), ale nie wyłącza silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

start/stop nie jest takie najgorsze zimą, gdy działa stabilnie, ale latem koszmar - wyłącza silnik i po 20-30 sek. uruchamia ponownie bo klima czerpie stale prąd.

Zastanawia mnie czy wiadomo kiedy system przynosi zysk, bo przecież odpalanie z akumulatora coś niecoś energii wymaga - jak długa przerwa w pracy silnika jest potrzebna by przynieść oszczędnośći?

mnie pali 8.7-9.0 korki i autostrada 160+
SAMED jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 08:16   #213
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał SAMED Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawia mnie czy wiadomo kiedy system przynosi zysk, bo przecież odpalanie z akumulatora coś niecoś energii wymaga - jak długa przerwa w pracy silnika jest potrzebna by przynieść oszczędnośći?
"ECO" nie ma przynosić oszczędności dla użytkownika pojazdu.
Końcowy użytkownik ma cierpieć dla idei.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 15:07   #214
SAMED

Model: s-max
Silnik: 1,8
Rocznik: 2015

Dajmy spokój narzekaniu, interesują mnie konkretne informacje - mogą być przydatne
SAMED jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 21:03   #215
Slartibartfast
ford::professional

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017

Cytat:
Napisał PiotrKil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie do końca rozumiem o co chodzi, że jest jakaś dyrektywa unijna co do automatycznego zamykania drzwi. Dziś wsiadłem do skody Fabii, rocznik 2015 i w ustawieniach jak byk opcja "automatyczne zamykanie/otwieranie". Po ustawieniu opcji, drzwi zamykają się gdzieś w okolicach 15 km/h, a otwierają po przekreceniu kluczyka w pozycje off.
Coś ten nasz Ford chyba sciemnia
Ściemnia, bo to nie kwestia dyrektywy tylko braku automatycznego odryglowania zamków na wypadek kolizji. Znowu przyoszczędzili jakieś groszowe sprawy i po prostu nie spełniają standardów. Formalnie więc nie mogą aktywować, ale właściciel może zrobić to nieformalnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - choć jakieś ryzyko blokady po wypadku jest...
Stary 09-03-2016, 23:52   #216
johop

Model: S-MAX, Transit L3H2
Silnik: 2.0 TDCi 150(180)KM, 2.0 TDCI 130
Rocznik: 2015/16, 2016

Nie za bardzo rozumiem parcie na to ryglowanie. Czy u Was tak bardzo niewiasty się pchają do Forda, że zamykać się trzeba? Ja to bym wolał takie ryglowanie... odwrotne ;-)
Stary 10-03-2016, 11:34   #217
citrovit
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: S-Max STLine/EcoSport/Mustang GT
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 EB/5.0 V8
Rocznik: 2019/2018/2022

Cytat:
Napisał galloper Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak ale wtedy jak chcesz ładowac to kabel masz przez pół szerokości samochodu. Też rozglądam się za nawigacją - pewnie zostanę przy jakieś telefonicznej choć przez wiele lat używałem Garmin z pełnym zadowoleniem.
Kabla wogóle nie widać-no może z 10 cm.Kabelek do ładowania biegnie z lewej strony na dół i dalej pod kierownicą do rozgałęznika z pojedynczymi włącznikami do tego przelotowego schowka za popielniczką.Tym rozdzielaczem prądu włączam navi,CB radio i kabel do ładowania telefonu . DSC01325.jpg

DSC01326.jpg

DSC01327.jpg
citrovit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 11:43   #218
foxx

Imię: Piotr
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016

Mam podobnie w starym esiu. Mój rozgałęziacz idealnie pasował do popielniczki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak przyczepiłeś ten kabel do deski rozdzielczej? Widzę jakiś zaczep na zdjęciu.

Ps ja też miałem w ten sposób nawigę ale jak kiedyś nie zauważyłem pieszego bo mi wlazł i ledwo udało mi się odbić to zmieniłem miejsce montażu te szybki mają sens...

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
foxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 11:51   #219
citrovit
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: S-Max STLine/EcoSport/Mustang GT
Silnik: 2,0 TDCI /1,0 EB/5.0 V8
Rocznik: 2019/2018/2022

Cytat:
Napisał johop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A gdzie? Tak z ciekawości.
Fajnie,że nauczyłem się wstawiać tu zdjęcia.
CB znalazło miejsce w popielniczce.A właściwie zdejmowany przedni panel,bo reszta jest w szufladzie pod siedzeniem kierowcy- tak to mniej wiecej wygląda na zdjęciach.Jedyna ingerencja to wewnątrz tej popielniczki z lewego boku musiałem wyciąć otwór jakieś 2x3 cmw celu przełozenia wtyczki do tego panela,no i przysłoniete gniazdo zapalniczki ale za to inne ważniejsze wejścia są dotepne. Konieczne też było skorzystać z dodatkowego głośniaka który siedzi na półce za konsolą widać to na zdjęciach z navi.

DSC01321.jpg

DSC01323.jpg

DSC01324.jpg
citrovit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2016, 09:48   #220
pspot

Model: smax
Silnik: 2.0 EcoBoost 240 KM
Rocznik: 2014

A gdzie masz gruszkę, czy przykręcasz ją za każdym razem do radia? Ja mam CB między oparciem fotela kierowcy a środkowym tunelem, zaraz za zamkiem od pasów bezpieczeństwa - jak nie używam to go lekko wsuwam, tak że nic nie przeszkadza, gruszka wisi na tył auta , też nic nie przeszkadza, a jak włączam to lekko podciągam do góry, żeby głośnika fotel nie zasłaniał, a gruszkę kładę na kolana. Kombinowałem w różnych miejscach, ale to jest zdecydowanie najlepsze i w ogóle nieinwazyjne...
pspot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania