![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#221 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Jak obsługuje czujnik deszczu to i obsługuje czujnik zmierzchu, wystarczy aktywować elmconfigiem
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#222 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Dokładnie, w gemie w wersji -D* (u ciebie -DG) bez najmniejszego problemu ELMconfigiem da radę. W ASO nie - te opcje w IDSie są normalnie poblokowane (można je uzyskać przez odpowiednie manipulowanie AS BUILDami - ale komu w ASO by się chciało posiąść tak zaawansowaną wiedzę i uprawiać takie rzeźbiarstwo...).
|
|
|
|
#223 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Fokus II FL
Silnik: 1,6 Pb
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#224 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-11-2007
Model: Ford Kuga
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2014
|
Witam.
Chciałem podziękować koledze "tedi_k" za pomoc w aktywacji automatycznych świateł i wielu innych gadżetów w moim Focusie. Pełen profesjonalizm. Takiej obsługi życzyłbym sobie w ASO. Dziękuję i pozdrawiam. Michał. |
|
|
|
|
|
#225 |
|
|
Witam.
Jak już wcześniej pisałem zamontowałem w swoim włącznik z funkcja AUTO. Wyjąłem bezpieczniki 110, 113, 135 i ponieważ ASO nie dało rady przy pomocy kolegi z forum uruchomiliśmy w GEM funkcje automatycznych świateł sterowanych w czujnika zmierzchu. I tu pełne powodzenie jeśli chodzi o funkcje sterowania świateł, wszystko pracuje poprawnie tak jak chciałem. Ale to znowu problem jedno się naprawiło to pojawił się problem gdzie indziej a mianowicie zaczęło mrugać podświetlanie radia i deski rozdzielczej. Pełen opis poniżej: - Jeżeli włącznik jest w pozycji 0 – podświetlenie zegarów oraz radia zapala się z pełna mocą i wszystko jest OK. -Jeżeli włącznik jest w pozycji AUTO a jest na tyle jasno że światła się nie zapalają wszystko zachowuje się jak wyżej czyli jest OK. - Jeżeli włącznik jest w pozycji świateł Postojowych, Pozycyjnych, lub Auto ale z zapalanymi światłami (po zmierzchu) podświetlenia zaczyna wariować następujący sposób: - Jeżeli potencjometr ściemniania jest ustawiony na maksimum - podświetlenie radia i zegarów gaśnie na ułamek sekundy poczym ponownie się zapala dzieje się tak średnio co ko. 2 minuty. Dodam że nie zawsze dzieje się to razem. Czasami gaśnie samo radio czasami tylko zegary lub oba razem. - Jeżeli potencjometr ściemniana jest ustawiony w innej pozycji np. 50% podświetleni lub minimalne podświetlenie sytuacja jest odwrotna czyli na ułamek sekundy podświetlenia rozjaśnia się a po chwili przyciemnia się do ustawionego poziomu. Tu chcę wyprzedzić wszystkich bo dzięki uprzejmości Panów z firmy która handluje częściami do forda przetestowałem jeszcze dwa inne przełączniki i z każdym sytuacja była taka sama. Dodam jeszcze że po zamontowaniu oryginalnego włącznika który był zamontowany fabrycznie w moim samochodzie funkcja Auto dział popranie w pozycji 0 przełącznika i problem ze światłami nie istnieje. Jeżeli ktoś się spotkał z takim przypadkiem i jakoś sobie z tym poradził to proszę o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#226 | |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Druga opcja jaka przychodzi mi do głowy to coś nie tak z czujnikiem światła ale to byś raczej zauważył bo na desce wyłączała lub włączała by się kontrolka świateł mijania. Pozostaje jeszcze aktualizacja ROM'u ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na działanie podświetlenia. |
|
|
|
|
|
|
#227 |
|
|
Ledy na pewno nie bo jeszcze nie montowałem, czujnik zmierzchu dzieła poprawnie, światła zapalają się prawidłowo i nie mrugają. Mruga tylko podświetlenie wnętrza. Rom zegarów też jest najnowszy więc czekan na inne propozycje.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#228 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
|
Proponował bym sprawdzić masę od wyłącznika świateł.
|
|
|
#229 | |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#230 | |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
|
Cytat:
Całe podświetlenie mruga czy tylko częściowo?
|
|