Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-04-2015, 15:37   #221
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Podjazd pod górkę: Hill Assist

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.. przy cenie roboczogodziny w ASO w 450 sie raczej nie zmieszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW w Rzeszowie mi odmowili jak sie dowiedzieli ze pompa ma inny nr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale będzie numer i ciekawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak Ci policzą i wyliczą tak, że taniej wyjdzie Ci zatankować do pełna przyjechać do 100lycy zrobić na Dobrej i wrócić na tym samym baku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (tankowanie to ~360 pln za 98 . Naprawdę nie zdziwię się jeśli koszt oscylowałby w okolicach 800pln ... Daj info kiedy już będziesz miał wycenę na ile policzyli usługę. Ciekawe jeszcze czy ASO zgodzi się zamontować nienową pompę ...

pozdrófka

kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2015, 15:43   #222
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

No to jest bardziej ciekawe niz sadzisz.

Ja mieszkam w Pradze/CZ. Ale w Rzeszowie/Kraku mam rodzine. Na Alle zamowilem pompe planujac zmienic ja tu bedac na odwiedzinach swiatecznych. Ale znajomy mechanik, ktory wczesniej pracowal w ASO juz tam nie pracuje a nie ma dostepu do aktualnego IDSa. Wiec wymiekl.
Ale... pompa przyszla uszkodzona, na szczescie wysylajacy zgodzil sie na wymiane - podjechalismy do niego (Radzyń Podlaski, 260km w jedna strone) i okazaloo sie ze to punkt sprzedazy czesci odzyskanych z fordow (nowych, mowili od 2009). Rozebrane nowe Smaxy etc, czesci sprowadzane z Europy
Dostalem pompe FB zamiast uszkodzonej FA, a przy okazji zapytalem o komplecik do ACC. Za 500PLN wyrwalem radar, modul i przyciski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To moja historia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz wszystko czeka na montaz.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 02-04-2015 o 15:46
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2015, 16:06   #223
kr.bi

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dostalem pompe FB zamiast uszkodzonej FA,
... z punktu widzenia ACC+HLA nie ma znaczenia czy będzie to -FA czy -FB. Moje początkowe obawy budziło to czy ACC pójdzie na -FA. Niepotrzebnie
Cytat:
a przy okazji zapytalem o komplecik do ACC. Za 500PLN wyrwalem radar, modul i przyciski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to naprawdę koledze szczerze gratuluję, bo wyobraź sobie że za sam moduł dałem 500 z przesyłką ... a tu jeszcze i radar i przyciski (a i jeszcze wiązkę musiałem dorabiać).
... no cóż nikt nie powiedział, że zabawa w HLA i ACC to będzie koszt rzędu tego co modułu BT/VC, ale przyjemność z użytkowania oraz "mlaskania" pasażerów/gości (.. że auto "samo" hamuje i "samo" przyśpiesza)- bezcenne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrófka,
Stary 02-04-2015, 16:38   #224
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

U mnie w Gdańsku ASO jasno i wyraźnie powiedziało,że nie wymieni mi pompy na używkę,więc wymieniłem pompę poza ASO rękami ludzi pracujących w ASO.U mnie koszt wymiany + programowanie 250zł.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2015, 17:31   #225
MaXyM

Niniejszym pragne sie pochwalic dolozonym HLA
Jesli sie nie myle to jestem pierwszym wlascicielem MK4 FL, ktory HLA dolozyl.

Ponizej umieszczam kluczowe informacje w tym roznice w stosunku do przedlifta.

1. dla FL wystarczy wymienic tylko pompe ABS na taka z koncowka FA lub FB. Ja wymienilem BG91-2C405-AB na BG91-2C405-FB *)

2. YAW sensor, ktory w przed lifcie jest pod fotelem pasazera, w FL jest w module airbagu. Tego modulu nie trzeba wymieniac.

3. Do wymiany pompy trzeba serwisu ktory ma IDS
Ja wymienialem w serwisie specjalizujacym sie w Fordach ale nie w ASO. Panowie nie byli zachwyceni ale zrobili (3500 CZK ~ 500PLN, wlacznie z wymiana plynu ham. na DOT5.1). Poza tym pozostawili po sobie balagan w konfiguracji. O tym balaganie mnie poinformowali telefonicznie, uzywali terminologii ktorej nie znalem. W skrocie: auto jezdzi, ale cos sie tam jeszcze swieci.

4. Po uruchomieniu auta pojawil sie na LCD (w miejscu autka) komunikat: Module misconfig (czy cos podobnego z 'mis')

Ale podszedlem do tego po mesku. Odpalilem ElmConfig, i zmienilem Vehicle Dynamic Control ze Standard ESP/IVD na Enhanced ESP/IVG (w CCC, 3cia zakladka, prawa kolumna, 7ma pozycja).

Po zapisie komunikat sie nie pojawil ale ForScan ciagle pokazywal bledy (i po zresetowaniu). W jednym z komunikatow w module ABS wyczytalem (caly log pod postem):
Cytat:
Po rekonfiguracji, wlaczyc stacyjke na przynajmniej 30 sek. Przez ten czas kontrolki ABS, ESP beda swiecic. Po tym czasie wylaczyc stacyjke i ponownie wlaczyc. Kontrolki zaswieca sie i zgasna po ok 3 sek.
I IMO do jest dosc kluczowa informacja, choc prawda jest taka, ze podlaczajac ForScany i inne ElmConfigi i tak sie zostawia na dluzej wlaczony zaplon i te procedure wykonujemy sami nieumyslnie.

Ogolnie jak to zwykle bywa, duzo chaosu, jak czlowiek chce jak najszybciej cos uruchomic. Juz nie wiem kiedy kasowalem bledy a kiedy kombinowalem z tymi kontrolkami. W kazdym razie odjezdzajac z serwisu knie swiecil mi sie komunikat o niewlasciwym module, lampki zaswiecaly sie na pare sek po wlaczeniu zaplonu, a nawet pojawil mi sie obrazek hill assist.
Po przyjechaniu do domu jeszcze podpialem FORscana, wykasowalem bledy z modulow, ktore juz sie nie pojawily.

Mysle ze poprawna kolejnosc to:
  1. wlaczenie w ElmConfig Enhanced ESP/IV
  2. wlaczenie zaplonu na 30sek+, wyl, ponowne wlaczenie, wyl
  3. skasowanie bledow FORscanem

Wielkie dzieki dla mm32 za support, w tym telefoniczny.
Czas na ACC - czesci skompletowane.

Edit: HLA tez dziala do tylu przy wrzuconym biegu wstecznym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a teraz wypis bledow z FORscana, ktore sie pojawily. Warto IMO poczytac zawarte w nich rady

Kod:
===ABS DTC U2100:00-08===
Code: U2100 - Initial Configuration Not Complete

Status: 
 - DTC Maturing - Intermittent at Time of Request
 - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC

Module: Anti-Lock Brake / Traction Control Module

Diagnostic Trouble Code details

There are DTCs for other modules.

Possible causes are:

The CEM not configured.

The BCM not configured.

The CEM is defective.

The BCM is defective.

Invalid Configuration Data Received

Vehicle configuration is invalid.

A new or previously configured ABS module has been fitted to the vehicle.

The ABS module is new or has been previously configured and fitted to another vehicle

The vehicle configuration data received on the CAN bus does not match the data stored in the ABS module.

CAN communication fault

The car configuration data has changed.

The CAN communication data has been disturbed during vehicle configuration.

Perform these checks

Check All Other Modules On The Data Bus For Function And DTCs

To re-configure the ABS module after a configuration parameter or customer preference has been changed, the following procedure must be followed:

Turn the ignition key ON (Position II) for a minimum of 30 seconds. During this time the ABS, EBD and ESP lamps remain illuminated.

Turn the ignition OFF (Position 0).

Turn the ignition ON (Position II)  and check that the ABS, EBD and ESP lamps go out after 3 seconds.

Additional Information

DO NOT replace  the ABS module based on this DTC alone.

Do not replace the ABS module based on this DTC alone, unless a fault or physical damage is found.

The ABS, EBD, TCS and ESP lamps are illuminated.

There will be an ESP malfunction warning displayed on the driver information text panel.

If the ESP system is fitted with HLA, there will be a text message on the driver information text panel, warning that HLA is not available.

No data has been received from the YRS for a defined period of time. Communication with YRS has been lost.

===END ABS DTC U2100:00-08===
Kod:
===ABS DTC C1A00:4A-08===
Code: C1A00 - Control Module

Additional Fault Symptom:
 - Incorrect Component Installed

Status: 
 - DTC Maturing - Intermittent at Time of Request
 - Malfunction Indicator Lamp is Off for this DTC

Module: Anti-Lock Brake / Traction Control Module

Diagnostic Trouble Code details

Possible causes are:

Incorrect Component Installed

Incorrect module fitted onto the vehicle

===END ABS DTC C1A00:4A-08===
*) Uwazny czytelnik moze zwrocic uwage ze pare stron wczesniej pisalem ze kupilem pompe FA. Okazalo sie jednak ze byla uszkodzona (transport?) i zostala mi wymieniona na FB

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 27-04-2015 o 20:08
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2015, 17:53   #226
kr.bi

Gratulacje uporu w dazeniu do celu, dzieki temu Kolega moze cieszyc sie nowa funkcjonalnoscia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czas wiec na ACC, jesli kabelki i wtyczki sa to skompletowanie i uruchomienie bedzie czysta przyjemnoscia.

pozdrofka

P.S. ... teraz u mnie HLA pomaga mi codziennie przy wyjezdzie z garazu w pracy. Przed kamera na podjezdzie musze sie zatrzymac aby odczytala mi numery i otworzyla szlaban.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-04-2015, 10:24   #227
MaXyM

Na czeskim forum pisza, ze powinno sie jeszcze skalibrowac czujniki ESP (za pomoca IDS)
Ktos, kto dodawal HLA mial z tym stycznosc? Faktycznie trzeba/nie trzeba? faktycznie mozna przypuszczac ze tego nie zrobili po wymianie pompy jesli jest to konieczne?
Stary 28-04-2015, 15:26   #228
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Bez kalibracji czujnika ESP,czyli YAW sensora powinien być błąd ESP Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2015, 15:31   #229
MaXyM

czyli tak jakby mysleli o wersji przedFL.
Stary 30-04-2015, 23:03   #230
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - jak wymieniałeś yaw sensor to też mimo 6 pinów w module miałeś wiązkę z 4 przewodami?
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania