Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-05-2016, 09:32   #221
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

Też tak myślę. A tak w ogóle, teraz gdy wchodzi Sync 3, to chyba nawet lepiej dla Forda, że ludzie zaczną rozszerzać swoje systemy Sync 2 o Navi i kupować dodatkowe, płatne mapy. Jeśli ktoś kupił system bez navi a producent nie przewiduje sprzedaży opcji navi w aucie używanym (i zamyka dalszy rozwój systemu Sync 2), to taka inicjatywa użytkowników, tak naprawdę jest z korzyścią dla Forda, jak długo korzysta się z oryginalnych map dystrybuowanych przez Forda.

kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2016, 11:56   #222
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Cytat:
jak długo korzysta się z oryginalnych map dystrybuowanych przez Forda
z tym też już świat sobie poradził Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poczytaj sobie dokładnie wcześniejsze wpisy kolegów.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..
Pozostaje jedynie:
- "zaptaszkowanie", że aplikacja navi jest aktywna (bez tego licencja jest, ale aplikacja nie startuje).
- "zaptaszkowanie", że menu navi w zegarach jest aktywne.
...
i

Cytat:
Napisał keiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję za informacje.
Czy ta pogrubiona pozycja dotyczy również C-Max'a?
C-Max chyba nie wyświetla nic związanego z navi pomiędzy zegarami?
i

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Owszem wyświetla. W FF3/C-max "ptaszkuje" się inaczej - w centralnej konfiguracji.
Pytałem o to, ponieważ wydawało mi się, ze w Focusie u kolegi, który ma nawigację już "fabrycznie", nie widziałem pomiędzy zegarami żadnych dodatkowych komunikatów, strzałek czy też oznaczeń kierunków.

Wczoraj kolega wiózł mnie do szpitala na zdjęcie szwów i specjalnie na to zwracałem uwagę. Nic na tym wyświetlaczu związanego z nawigacją się nie wyświetlało. Były tylko strzałki mówiące o zmianie biegów.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - czy w Focus, tym samym w C-Max, powinna być jakaś informacja na tym kolorowym wyświetlaczu pomiędzy zegarami?
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] gdzieś pisałeś, że kogoś wypuściłeś bez zaznaczenia tej opcji, ale nie wiem, czy to dotyczyło Focusa.

W tym przypadku nawigacja jest zakupiona, nie dokładana.
Kulawy to jestem, ale może i jeszcze ślepy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-05-2016, 12:20   #223
kaan1

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z tym też już świat sobie poradził Poczytaj sobie dokładnie wcześniejsze wpisy kolegów.

Domyślam się. Ale nikt "alternatywną" wersją karty nie musi się legitymować - jeśli idzie o ewentualne roszczenia Forda. Jeśli ktoś jednak aktywuje sobie navi w Sync 2 a potem korzysta z oryginalnych map to przecież na korzyść Forda. Prawda?
Stary 06-05-2016, 12:40   #224
keiw
FCP member

Zgadza się. Ja jak na razie mam wgraną licencję i kupione oryginalne mapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edit:
Małe podsumowanie cennika nawigacji dla C-Max:
Dopłata standardowo do nawigacji w wersji Titanium Sync2 z 6cioma głośnikami to 4.120zł.
Ja jednak wziąłem opcję z 9cioma głośnikami Sony i tu już chcą dopłatę 4.920zł.
Jeśli ktoś zdecyduje się dodatkowo na subwoofer, to dopłata wynosi już 5.120zł.
Cena jest wręcz "bandycka" a uzależnianie ceny od ilości głośników, to trudno nawet nazwać.

Są to ceny dopłat i to dla najbogatszej wersji Titanium. Dla wersji Trend dopłaty sięgają 7.000!

Ostatnio edytowane przez keiw ; 06-05-2016 o 12:42
keiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2016, 12:54   #225
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał keiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...czy w Focus, tym samym w C-Max, powinna być jakaś informacja na tym kolorowym wyświetlaczu pomiędzy zegarami?
...
Jak raz napisałem "owszem" to powtórzę - tak, MOŻE (w odróżnieniu od POWINNA) być dodatkowa informacja. Warto zajrzeć do menu 'Ustawienia"->"Wyświetlacz" w zegarach i wszystko się wyjaśni... Mowa oczywiście o kolorowych zegarach FF3/C-max MK2/Grand C-max/Kuga MK2.

Co do "klonowania" kart do Sync2 - z tym "świat sobie poradził" to wypust oczywiście. Nikt nie widział działających klonów. Że zacytuję kolegę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - "wiem to z pewnego źródła"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak nikt nie widział, to raczej chyba na razie nie ma...
Stary 06-05-2016, 14:26   #226
kaan1

Przecież nie wszyscy muszą mieć najnowsze mapy - zwłaszcza jak mają ograniczenia finansowe. Jeśli kogoś nie stać na najnowsze mapy - to z tych starszych też chyba może korzystać? A posiadacz starej mapy zapewne nabędzie nową. I jeszcze lepiej dla Forda. A są i tacy co dla Sync 3 wymienią cały samochód.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 06-05-2016 o 14:30
Stary 06-05-2016, 16:06   #227
keiw
FCP member

Cytat:
.... Warto zajrzeć do menu 'Ustawienia"->"Wyświetlacz" w zegarach i wszystko się wyjaśni... Mowa oczywiście o kolorowych zegarach FF3/C-max MK2/Grand C-max/Kuga MK2.
...
Sprawdziłem w instrukcji u siebie (na razie nie mam innej możliwości) i na:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
jest w "Struktura menu - wyświetlacz informacyjny" - "Komputer pokładowy 1 i 2" powinna pojawić się:
"Opcja wybrania wyświetlacza nawigacji."

Sugerowałem się, że będzie coś widoczne na dole ekranu jak w przypadku informacji o zmianie biegów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z tą wbudowaną nawigacją to może być tylko zachwyt początkowy.
Mój kolega w Focusie ma, ale i tak korzysta z Automapy i Yanosika.
Tą wbudowaną uruchomił, tylko dlatego, że poprosiłem.
Auto brane było chyba jako "pokazowe" i nawigację miało już standardowo.
Inaczej by nie dokładał.

Przypuszczam, że podobnie może być z nami.
Być może to kwestia przestawienia się i przyzwyczajenia.
Zobaczymy.
Stary 06-05-2016, 16:50   #228
Arthi2000

Cytat:
Z tą wbudowaną nawigacją to może być tylko zachwyt początkowy.
Mój kolega w Focusie ma, ale i tak korzysta z Automapy i Yanosika.
Ostatnio na wyjeździe służbowym w UK jeździłem właśnie takim FF mk3 FL z wbudowaną navi i bardzo mi przypadła do gustu...
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2016, 16:52   #229
kaan1

Całkowicie się zgadzam z Twoją opinią. Wybór opcji navi raczej rzadko wynika ze stosunku wartości do ceny opcji. Może jest i wygodne podczas jazdy, ale na pewno tańsze rozwiązania z wykorzystaniem smartphona są lepszej jakości i mają zdecydowanie więcej zalet. A już na pewno brakuje funkcjonalności Yanosika. Czyli bez wbudowanej navi można się obyć. Smartphone i tak musi być. Ot taki gadżet. Dlatego aktywacja navi i korzystanie z map Forda wydaje się złotym środkiem dla obydwu stron.
Stary 10-05-2016, 14:13   #230
mathew30
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Ford Focus Mk3
Silnik: 2.0 benzyna 160KM
Rocznik: 2012

Witam po dłuższej przerwie...napiszę konkretnie...mogę wydać nawet te 250,- PLN na usługę aktywacji nawigacji w Focusie MK3 2012 Sync2 8" MyFord Touch (choć do końca w nią nie wierzę).
Najlepiej by było na odległość bo jestem z Poznania.
Czy ktoś pomoże?

Ostatnio edytowane przez mathew30 ; 10-05-2016 o 14:22
mathew30 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania