![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#221 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-11-2007
Model: MK4 2.0 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
no i jakbyś cyknął jeszcze te czujniki przy pedale hamulca było by miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
reasumując: jeżeli nie mam u siebie czujników to dokupuję je sobie w ASO, dokupuję przyciski (tudzież kierownicę), zakładam, jadę do ASO gdzie aktywują to ustrojstwo i cieszę się tempomatem. Tak?
|
|
|
#222 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
|
Cytat:
Z tego co widzę to u Kolegi jest silniczek 2,5T. Czy ten silnik ma sterowanie linką gazu czy potencjometrem przy pedale jak w tdci? Jeśli linką, to trzeba założyć dodatkowo serwo tempomatu, czyli silnik który ciągnie za linkę. |
|
|
|
|
|
|
#223 |
|
|
z tego co widziałem i się orientuję to nie ma linki - jest elektronicznie
|
|
|
#224 |
|
|
Zrobiłem fotki kierownicy w środku i z tyłu. Strzałkami zaznaczona jest strona w którą należy podważyć zapinkę. Następnie należy ją przesunąć górne zapinki w stronę środka kierownicy, a dolną*w prawo patrząc od tyłu. W aucie zapinki trzymają poduszkę i ich odsunięcie jest jedynym sposobem wyjęcia poduchy. Na drugiej fotce widać kabelek z żółtą wtyczka, którym jest podłączona poduszka więc nie polecam grzebania przy nim. Na tej samej fotce zaznaczyłem także gniazdko do wpięcia kabla od przycisków oraz śruby mocujące srebrne elementy z przyciskami. Przyciski są dodatkowo przymocowane czterema (po 2 na stronę) śrubami (identycznymi jak te w środku) dostępnymi z tyłu kierownicy.
Operację wymiany przycisków polecam wykonywać przy wyłączonym akumulatorze, ze względu na grzebanie w pobliżu poduszki. |
|
|
|
|
|
#225 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-12-2008
Model: monde
Silnik: 20
Rocznik: 2009
|
Panowie, nie żebym się czepiał, ale to wątek o doinstalowaniu BT/VC.
Instalacja kierownicy to ciekawa sprawa, ale może dla łatwiejszego wyszukiwania dobrze by było jednak założyć nowy wątek o odpowiednim tytule? |
|
|
|
|
|
#226 |
|
|
zgadza się.
można prosić moda coby pociął temat i założył nowy o dołożeniu tempomatu?
|
|
|
#227 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MkIV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2008
|
Nie ma wyjścia zanim wątek zostanie pocięty będziemy pisać tutaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A więc byłem w moim ASO w Gdyni i nie jest łatwo - kolega powiedział, że nie ma oprogramowania z tempomatem (jedyne wyjście to zgrać z innego podobnego modelu z takim samym silnikiem i tempomatem i kombinować u mnie). Zadzwoniliśmy do Forda Polska Serwis, a Ci powiedzieli, że to nie pierwsza prośba o tempomat i tego oprogramowania nie udostępnią nawet gdyńskiemu ASO (co za pie...lone ....uje - kupuję auto za 100 tys. i nie mogę wgrać innego softu bez zgody centrali - pierwszy duży minus dla Ford Polska). WNIOSKI: Ford pewnie ma interes, żeby kupować tempomat za ponad tysiaka z cennika, niż go potem dużo niższym kosztem dograć (przyciski do kierownicy da się zdobyć przecież na dzień dzisiejszy - resztę mamy fabrycznie zainstalowaną). Strzeszku - możesz podać skąd załatwiłeś oprogramowanie z tempomatem (które ASO w Polsce posiada kopie). Być może w Twoim ASO były spoko cfaniaki i zgrali soft z tempomatem z różnych modeli, które były w serwisie lub nowych zanim wydali klientom. Brawo za bystrość dla tych ludzi. Jestem gotowy na wiosnę (przed wakacjami) pojechać na drugi koniec Polski po tempomat, zanim wyruszę w wakacyjne podróże po całej Europie, a jak nie to po drodze w Niemczech jeszcze popytam. |
|
|
|
|
|
#228 |
|
ford::professional
![]() Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
|
Panowie, czajcie temat bo się napaliłem i juz kupiłem kierownicę z klawiszami na allegro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...tylko nie wiem co przyjdzie w paczce bo gość ma 0 komentarzy...
|
|
|
#229 |
|
|
Co do uruchamiania programowego to kombinowaliśmy z sąsiadem mechanikiem trochę, ale efekt jest dość dziwny i nie do końca wszystko działa, bo nie świeci kontrolka. Z tego co się dowiedziałem, to program do obsługi tempomatu już jest w komputerze i wystarczy tylko włączyć opcję jednostce sterującej silnikiem i licznikami.
Niestety w większości ASO nie chcą nawet zaglądać do auta bo centrala nie pozwala. Znalazłem ASO w którym próbowali dołożyć tempomat do Mondka mk3 w dieslu, ale nie udało im się z powodu braku zasilania do jakiegoś układu. Widać, że chłopaki nie czytają forum, bo tu jest opisane jak podłączać zasilanie do tempomatu w mk3. |
|
|
|
|
|
#230 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-06-2008
Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007
|
Wątek tego tematu bardzo ciekawy ale.... za mało szczegółów.
Czy mógłby ktoś np podesłać jakieś schematy instalacji. Poza tym temat nie MUSI dotyczyć tylko mondeo (podobnie będzie też w innych modelach ) Może ktoś pomierzyć opory na wtyczce do przycisków do tempomatu? Dobrze jakby opisał też piny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. I jeszcze jedno. Kto dał już radę dołożyć tempomat i co/czego brakowało co zrobił. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bluetooth mk4 , bt mk4 , radio |
|
|