Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2013, 01:09   #231
kris86k
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Przecież napisał co miga...

kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2013, 08:36   #232
KasmarCK

Imię: Mariusz
Model: Focus MK4 kombi, KA
Silnik: 1.5 EcoBlue 120 KM, 1.2
Rocznik: 2019, 2015

Cytat:
Napisał Filon69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.

Być może gdzieś to już jest na forum, choć nie znalazłem, ale piszę, bo jest to dość cenna informacja:

Wyjęcie bezpiecznika F110 10A powoduje wyłączenie świateł pozycyjnych świecących razem z dziennymi automatycznie po przekręceniu stacyjki - w tym przypadku również nie przyciemnia się radio i komputer pokładowy, co było denerwujące, bo kiepsko było je widać w dzień słoneczny. Dodam, że wg. nowych przepisów (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009) nie muszą się świecić światłą pozycyjne (przednie, tylne, oświetlenie tablicy).

Natomiast chcąc wyłączyć światła dzienne (światła mijania świecące z 70% mocy), które włączają się automatycznie po przekręceniu stacyjki należy wyjąć bezpiecznik 135 20A.

Oczywiście jak byłem w ASO i pytałem jak wyłączyć światła dzienne to powiedzieli, że w moim modelu nie można tego zrobić :-)

Pozdrawiam
Filip
Wielkie dzięki kolego za tą cenną informację. Wszystko działa lux torpeda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sam kiedyś o tym myślałem ale po analizie zagadnienia poddałem się.
Stary 15-03-2013, 19:45   #233
aksokol

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podświetlenie radia i zegarów gaśnie
Powtórzę pytanie
Tylko podświetlenie zegarów i radia przygasa czy także innych przyrządów?
Wcześniej miałeś regulację przyciemnienia podświetlenia?
aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2013, 20:44   #234
Lechugr

Imię: Wojtek
Model: Focus MK3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2017

Pisałem koledze niestety chyba nie jest to typowe zachowanie po wymianie włącznika i aktywacji w ELM-config. U mnie nie było takiego problemu a też nie byłem pierwszy. Może być coś z układem zasilania - w prąd -regulator napięcia np....
Lechugr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2013, 20:32   #235
Michał22
ford::beginner

Model: Ford Kuga
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2014

Witam.
Przygasa oddzielnie podświetlanie radia i nie zależnie podświetlanie zegarów i panela klimatyzacji. Jeżeli chodzi o częstotliwość to muszę zmierzyć czy jest cykliczna czy przypadkowa. Postaram się to zrobić na początku tygodnia.
Jeżeli chodzi o pytanie odnośnie przełącznika to oryginalny zamontowany w samochodzie nie posiadał regulacji jasności podświetlenia. Jednak w momencie włączania świateł podświetlenie lekko przygasało tak do ok.50-60% (chyba jest to na stałe ustawione we włączniku) Obecne mam z powrotem założony właśnie ten oryginalny i światła AUTO (przez czujnik zmierzchu) działają w pozycji "0". i żadne mruganie nie występuje.
Pozdrawiam.
Michał22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2013, 21:22   #236
aksokol

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008

Mimo wszystko sprawdziłbym punkty masowe jest ich trochę.
Podejrzane to:
G56A
G37
G20
G63
G76
G7

Ostatnio edytowane przez aksokol ; 20-03-2013 o 21:27
aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2013, 08:23   #237
Michał22

Masz może schematy gdzie tych punktów szukać, bo szczerze mówiąc te oznaczenia niewiele mi mówią.

OK. Znalazłem już schematy elektryczne, będę szukał w aucie Tylko niech przestanie padać śnieg.

Ostatnio edytowane przez Michał22 ; 22-03-2013 o 10:18
Stary 28-03-2013, 09:07   #238
tonybcc

Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2007

Czy ktoś próbował montować coś takiego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak jest z legalnością takich Led ( homologacja ?) no i jaki efekt ?
tonybcc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2013, 16:55   #239
Michał22

Witam. Wreszcie trochę cieplej i mogłem trochę pogrzebać w samochodzie.
Zgodnie z sugestią kolegi "aksokol" posprawdzałem wszystkie punkty masowe, a mimo posiadanego schematu trochę się ich naszukałem i w tym przypadku wszystkie masy są prawidłowe. Wszystkie przewody porządnie zamontowane, żadnych luzów, sprawdziłem multimetrem i wszędzie pełne przejście.
Co do częstotliwości mrugania to jest całkowicie przypadkowa. Na czas pomiarów wymontowałem nawet radio bo pomyślałem że może to ono wprowadza konflikt (mam obecnie radio SONY, a fabrycznie było zamontowane Fordowskie 6000) i pomiary wyglądają następująco:
SILNIK WŁĄCZONY:
- Bez radia => 0:10 min; 3:24 min; 1:09 min; 4:37 min; 0:13 min.
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na max => 4:24 min; 0:50 min; 0:12 min; 2:42 min; 0:13 min; 1:45 min.
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na 50% => 0:12 min; 0:20 mi; 2:05 min; 0:21 min; 0:31 min; 0:59 min.
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na min => 1:03 min, 1:58 min, 1:32 min; 1:04 min; 2:18 min.
SILNIK WYŁĄCZONY:
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na max => 1:16 min; 0:56 min, 6:46 min; 1:32 min.

Oczywiście mruganie występuje tylko przy włączonych światłach i przy włączniku z funkcją AUTO. Po montażu włącznika standardowego powyższy problem nie istnieje.

Zastanawia mnie jeszcze jedna zagadka, jak jest realizowane ściemnianie podświetlenia dla włącznika w tę regulację nie wyposażonego? Czy ściemnieniem tym nie steruje przez przypadkiem GEM. Jest jedna różnica w ściemnianiu między włącznikami:

WŁĄCZNIK BEZ AUTO - BEZ REGULACJI PODŚWIETLENIA.
- Wyłączone światła - Pełne podświetlenie na 100% (zegary, radio, panel klimatronika)
- Włączone światłą - Podświetlenie przyciemnia się do ok 50% ale tylko dla zegarów i radia. Panel klimatronika zostaje podświetlony z pełną mocą 100%.

WŁĄCZNIK Z AUTO I REGULACJĄ PODŚWIETLENIA.
- Wyłączone światła - Pełne podświetlenie na 100% (zegary, radio, panel klimatronika)
- Włączone światła - Podświetlenie można regulować w pełnym zakresie dla wszystkich elementów w tym również dla panelu klimatronika.

Dlatego właśnie zastanawiam się czy GEM (lub inny) układ który realizował ściemnianie dla standardowego wyłącznika nie ma konfliktu z włącznikiem który to ściemnianie realizuje i stąd problem z mruganiem.

No trochę się rozpisałem ale może to kogoś naprowadzi na jakiś trop.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Michał22 ; 08-04-2013 o 16:57
Stary 08-04-2013, 22:23   #240
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Regulowanie intensywnością podświetlenia dla radia i zegarów przy wyłączniku świateł BEZ regulacji podświetlenia jest autonomiczną funkcją tych modułów, którą wykonują same w oparciu o komunikat na szynie CAN, że zapalone są światła.
Konflikt może faktycznie występować, bo o istnieniu regulacji podświetlenia te akurat moduły (radio i zegary) dowiedzieć się mogą jedynie mierząc napięcie lub badając sygnał na przewodzie z dimmera - trzeba więc sprawdzić jaki sygnał generuje dimmer...
Nigdy dotychczas nie przyszło mi do głowy, że może być z tym problem...
Może w weekend zapnę mój super-wypasiony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mini "oscyloskop" (cudzysłów nieprzypadkowy...) produkcji CCCP i zobaczę co po tym drucie biega...

Tak czy inaczej sugeruję kolejno wypinać włączniki klawiszowe ze ściemnianym podświetleniem (włączniki grzanych szyb, ew. wyłącznik ESP, włącznik hazardu itp.) - wygląda na to, że któryś z tych klawiszy (a raczej jego podświetlenie) może wprowadzać jakieś zakłócenia na ten sygnał/napięcie z dimmera...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-04-2013 o 23:17
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania