![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#231 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
|
Panowie problem dopadł i mnie i zabieram się za wymianę pompy. Czy w miejscu, w którym łączy się pompa wspomagania z pompą wody jest jakaś uszczelka czy po prostu skręcić je razem wystarczy ? Z góry dzięki za odpowiedź. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#232 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-01-2014
Model: Mondeo Mk3 kombi
Silnik: Duratorq 2.0 TDCi 115KM
Rocznik: 2006
|
nie ma, niektorzy przed skreceniem smaruja laczenie pompy wody i pompy wspomagania
|
|
|
|
|
|
#233 |
|
![]() Imię: piotrek
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2001
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/QUOTE]
Panowie jak zbić to łożysko? Mam z tym problem. Proszę o podpowiedź. |
|
|
|
|
|
#234 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
sciagaczem
wersja domowa to lozysko w imadlo i nylonowy/gumowy mlotek by ni uszkodzic oski i probowac zbic |
|
|
|
|
|
#235 |
|
![]() Imię: piotrek
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
|
W którą stronę kolego? Tą dłuższą, czy zdjąć też uchwyt na rolkę? Zbijam samo łożysko przez dłuższą część wałka i ani drgnie.
Ostatnio edytowane przez kocipiasek ; 18-10-2017 o 15:13 Powód: Ogarnięte, szlifierka i zeszło. Nie trzeba zbijac uchwytu rolki. |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 Tddi 115 KM - 150 KM HEKO !!
Rocznik: 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#237 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 25-02-2004
Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
|
w imadle zgnieć pierwszy pierścień pęknie
potem nadetnij 2 pierścień i sam pęknie lub ściągaczem jeśli idzie proste |
|
|
|
|
|
#238 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Pawel
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2005
|
Panowie dwa wazne pytania. Bo piszecie o wymianie simeringow a ja rozebralem pompe i tam ,adnych simeringow nie widze. I teraz tak po wyjeciu tej czesci z rolkami dalej sie cos rozbiera czy to juz koniec? Czy te simeringi sa wlasnie tam glebiej?
Edit. Dobra juz wiem ze simeringi to te gumowe kolka. A I drugie pytanie jak wyciagalem pompe to wypadla mi sprezynka i taka tulejka z dziurka. Nie wiem w jakiej kolejnosci to teraz wlozyc. Pomocy Edit2: najpierw wchodzi sprezynka a potem tulejka dluzszym koncem w sprezynke. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Saidac ; 27-12-2017 o 16:58 |
|
|
|
|
|
#239 |
|
![]() Imię: Slawek
Model: Mondeo MK3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam,
Powiedzcie mi proszę jak to w końcu jest z tą nakrętką 22? Trzeba luzować nakrętkę 18? Czy od razu brać się za dużą? Bo jedni piszą luzować innu żeby nie tykać U mnie cieknie pompa. Wymieniana ok 5 lat temu na regenerowaną. Czytam i widzę że nie ma tu nic skomplikowanego. Jedynie ta duża nakrętka mi nie daje spokoju. Dajcie znać co robić. Dzieki wielkie. |
|
|
|
|
|
#240 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-12-2011
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDDi 115KM
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tą mała trzeba poluzować albo całkowicie odkręcić. Dopiero potem odkręcasz tą duża. Ta mała nakrętka ma połączenie ruchome z tym metalowym wężykiem. Jak zacznie Ci ciec to będziesz musiał ja wymienić - koszt coś około 55 zł. Ja to pisze ze swojego doświadczenia, a cała zasadę wytłumaczył mi (już po robocie) kuzyn który jest mechanikiem na żwirowni, gdzie naprawia koparki, ciężkie maszyny w których występują podobne przewody ciśnieniowe. Poluzowanie małej nakrętki sprawia że wężyk dostanie luzu, dzięki temu możesz ja odkręcić bez uszkadzania takiego uszczelnienia w tej małej nakrętce. Jeśli zaczniesz odkręcać dużą z mała na niej, to właśnie wtedy dochodzi do uszkodzenia małej nakrętki. Na zdjęciach małej nakrętki widać dokładnie to uszczelnienie, i taki zacisk w środku. Ja to robiłem 3-4 lata temu, prościzna, parę godzin roboty. Niestety u mnie musiałem wymienić tą mała nakrętkę, od ruszania zaczęło mi to połączenie ciec. Ostatnio edytowane przez Waldek84 ; 18-02-2018 o 15:56 |
|
|
|
|