![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#231 |
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008
|
![]()
Jeśli jest taka opcja to na pewno coś zmienia, ale nie za bardzo wiem co. Na początku myślałem, że skoro dotyczy to wersji Mondeo Tit S to w związku z tym że zderzak przedni poprzez dokładki bardziej wystaje do przodu (wg instrukcji auto jest dłuższe o ok 2,5 cm) to czujniki wcześniej zaczynają wykrywać przeszkodę. Jednak po sprawdzeniu w instrukcji Smaxa okazało się że Smax w Tit S jest dłuższy od standardu o 2,9 cm, a w ustawieniach midzy Tit S a standard nie ma różnicy więc to nie to. Być może umiejscowienie czujników jest inne w Mondeo Tit S niż w standardzie, ale tego nie sprawdzałem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
|
![]()
troche odswieze watek, piszecie ze sie nie da chinskiej kamery do org modulu podlaczyc. spr to ktos? u mnie org kamera cofania ma inna wtyczke niz na foto z wczesniejszych postow (4pin), wiec 2 zas i 2 video. ma ktos moze pinout takiej okraglej wtyczki kamery?
Ostatnio edytowane przez atari ; 10-01-2018 o 22:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: S-MAX
Silnik: Duratorque 140KM
Rocznik: 2013
|
![]()
Da się podłączyć Chińską kamerędo NXa tylko nie będzie dynamicznych linii z PDC.
Ja u siebie w ramach testów podłączyłem stary kompaktowy aparat fotograficzny z wyjściem RCA. Na NXie widziałem to, co w danym momencie widać było na wyświetlaczu aparatu. Nie jestem tylko pewny, czy nie jest niezbędny moduł kamery wpięty w CANa, żeby aktywować wstecznym obraz z kamery. Trzeba byłoby to przetestować. Jest szansa, że NX wyświetla źródło obrazu dopiero wtedy kiedy zostanie ono podane na wejscie kamery. |
![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
![]() Cytat:
Ja mam kamerę chińska podpiętą pod NX'a i wszystko pięknie działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
|
![]()
dobra, ale mi chodzi o podlaczenie kamery zamiast org, do modulu zeby zachowac linie. we wczesniejszych postach wtyczka od kamery jest inna niz u mnie, ja mam 4pin, czyli 2 od zasilania i dwa od video, ma ktos moze jej pinout?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
|
![]()
też chciałbym wiedzieć. Gdzieś były na forum schematy ale nie pamiętam czy zostało wyjaśnione poszczególne piny. W chińskich kamerach mamy zasilanie i gotowy sygnał video. W module kamery moze byc jakis dodatkowy przetwornik video. Trzeba byłoby potestować. Jeżeli się nie mylę to we wtyczce kamery dwa piny to dodatkowe niezaizolowane druty masy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
ford::advanced
![]() Imię: Krzysiek
Model: E61 Bandziora
Silnik: M57N biturbo +++virus ;)
Rocznik: 2005
|
![]()
Witam,
Koledzy planuję doinstalować kamerkę cofania. Radio mam alpina IVA-W202R Polecicie jakiś konkretny produkt? jak z montażem w S max - dużo zachodu ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
|
![]() Cytat:
Moja oryginalna kamera zaczęła szwankować i na początku próbowałem sprawdzić jaki rodzaj sygnału biegnie w kabelku pomiędzy modułem kamery, a samą kamerą. Chciałem spróbować podpiąć chińską kamerę do fabrycznego modułu kamery, aby obraz poleciał do NXa razem z liniami dynamicznymi. Poddałem się i w zamian za to wydrukowałem sobie na drukarce 3D zaślepkę/adapter do blendy w której była fabryczna kamera. W ten sposób zainstalowałem chińczyka, który mimo, że nie ma linii dynamicznych, to zdecydowanie ma lepszą jakość obrazu oraz wyśmienitą jakośc w nocy (fabryczna kamera nic w nocy nie widzi). Co ważne, instalacja jest prosta i wygląda estetycznie. Jedyny minus to brak linii dynamicznych, ale coś za coś. Gdyby ktoś potrzebował to mogę się podzielić plikiem STL. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
OTÓŻ: "moduł kamery" to nic innego jak transkored komunikatów z magistrali CAN (z samochodu) na magistralę LIN (do kamery) i vice versa. Nie robi żadnego "przetwarzania obrazu". "Dynamiczne linie" oraz kolorowe prostokąty z czujników PDC na obrazie GENERUJE SAMA ORYGINALNA KAMERA (w oparciu o informacje otrzymane z samochodu w komunikatach po LIN przysłanych przez moduł kamery). Nie ma oryginalnej kamery = nie ma szans uzyskać tych funkcjonalności. Daremne próby, stracony czas.
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-07-2018 o 21:12 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Smax
Silnik: 2.0 diesel
|
![]()
Siema
Dzisiaj parkując okazało się że linie przestały się skręcać (godzinę wcześniej było ok). Pytanie jaka może być przyczyna? |
![]() |
![]() |