![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#231 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
No i jestem po wymianie. Wymieniał mój znajomy mechanik z moja pomocą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo ASO stwierdziło że i tak bicia nawiercanych tarcz mi nie sprawdzą
Jedyne co to nie zmierzyliśmy bicia tarcz bo to praktycznie nierealne przy tych nacięciach i nawiercaniach przy standardowym mierniku który posiadaliśmy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do odczuć to trzeba trochę poczekać bo na razie hamulec ledwo naciskam, choć na przejażdżce z mechanikiem co chwilę pytał dlaczego tak mocno hamuję a ja ledwo muskałem pedał...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kolejna ciekawa sprawa to to ,że klocki w zaciskach mają większy luz niż w starych ,nawet zaniepokoiło to mojego mechaniora bo różnica jest dosyć duża...może faktycznie stare zaciski nie odbijały dobrze klocka ? Przy okazji wymieniłem płyn hamulcowy bo miał 4 lata...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z pozytywnych rzeczy stwierdzam ze na starych tarczach przy normalnej jeździe było niby w miarę OK ,ale przy jeździe na wprost i lekkim skręceniu kierownicą ,ale nie na tyle żeby zmienił się kierunek jazdy odczuwalne było przy prędkości 110-120km/h lekkie drżenie kierownicy, teraz tego nie ma , po prostu znikło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. To tyle tak na szybko , teraz faza docierania...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez jvc ; 22-04-2011 o 17:53 |
|
|
|
|
|
#232 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 24-04-2011
Model: S MAX , FOCUS
Silnik: 2.0 TDCI 140 km , 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 , 2011
|
Witam mam C- MAXA przy chamowaniu wyrywa mi kierownice wiec tarcze dalem do przetoczenia bo byly prawie nowki 20.000 km po zalozeniu ok .Wiec sie pytam sie czemu tak sie dzieje ? Tarcze sa z zeliwa i powinny byc lezakowane 1 rok a teraz to wyprodukuja i do sklepu .Pokazal mi nawet nowa tarcze na tokarce ktora miala minimalne bicie
|
|
|
|
|
|
#233 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-01-2010
Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.2TDCi
Rocznik: 2008
|
Tak dla poszerzenia naszej "statystyki" dodam swoje (kiepskie) doświadczenia z hamulcami (tarczami?) w Mondeo MK4 2,2 Kombi:
- myślę, po tym jak wyglądają obecnie tarcze, że mój styl jazdy byłby przez niektórych zaklasyfikowany jako "wymagający dla samochodu" czyli częste i czasami długie hamowania z większych prędkości, - fabryczny komplet działał poprawnie do ok. 32tys., - przy przeglądzie po 20tys. serwis ocenił, że klocki wytrzymają jeszcze do następnego przeglądu, - niw wytrzymały (tył) i zaczęły rysować tarcze, - w serwisie orzekli, że są porysowane na tyle, że nadają się do wymiany, - przy okazji stwierdzili, że na przednich zostało mniej niż 1mm zapasu, więc zleciłem wymianę obu kompletów + klocki, - nie wiem co mi założyli z używanych przez serwisy odmian klocków, ale... - od ok. 40-42tys. oczywiście jest bicie, zwłaszcza przy hamowaniu z >150 na lewym pasie – początek hamowania OK., ale już poniżej 100 zaczyna się buczenie i bicie na kierownicy, - ogólnie wyczuwam zmniejszenie skuteczności hamowania przy dowolnej prędkości, ale bicie pojawia się tylko przy dużych prędkościach, - wizyta w serwisie przy ok. 50 tys. – diagnoza: przegrzane tarcze z przodu i zużyte (!) z tyłu, choć klocki jeszcze mają 3mm (a zostały założone równocześnie klocki i nowe tarcze!), - zamówiłem wentylowane ATE (zanim przeczytałem ten wątek na forum) z klockami ATE na obie osie w nadziei, że wytrzymają dłużej i bez bicia zniosą mocniejsze hamowania, - ciąg dalszy nastąpi… jak pojeżdżę trochę na tych tarczach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - moja subiektywna opinia: standardowe hamulce Mondeo MK4 są dla wożących się dostojnie, bezstresowych kierowców, którzy szczycą się „Panie, ja to tylko silnikiem hamuję a hamulców to tak mało używam, że w zimie to cały czas mam czerwone tarcze…”, tylko, ze przy większych prędkościach nie ma czasami za bardzo czasu na machanie biegami i hamowanie silnikiem i trzeba niestety deptać w podłogę... - no i nie po to kupuje się 2,2 TDCI (+VTECH 213KM, 521Nm) by wozić się jak do kościoła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - tylko, że fabryczne hamulce takiego Mondka nie tylko nie wystarczają do „dynamicznej jazdy/hamowania”, ale chyba mają jakieś wady gdyż zbyt szybko padają (przegrzewają się, wyginają, ścierają w nich tarcze), - dzięki wspólnym doświadczeniom na tym forum może zobaczymy wreszcie jakie zestawy alternatywne dobrze sprawdzają się w MK4, zwłaszcza tych najmocniejszych i najcięższych odmianach… |
|
|
|
|
|
#234 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-11-2007
Model: MK4 2.0 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
hehe, ładnie opisane, normalnie jakbym sam pisał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja docieram kolejny komplet i oryginalnych na 100% już nie założę...
|
|
|
#235 |
|
Feel The Difference
|
...nie chcę zapeszyć, jak na razie 1500 km i jest super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#236 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-11-2007
Model: MK4 2.0 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
ja już założę cokolwiek, ale nie oryginalne - bo przy moim wymagającym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. stylu jazdy szlag trafia te tarcze zdecydowanie za szybko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#237 |
|
ford::beginner
![]() Imię: M
Model: MK1
Silnik: 1.8
Rocznik: 95
|
Witam, mam do was zapytanie, otóż mam bicie na kierownicy a widzę, że klocki już się skończyły i chciałem wymienić w MKII, tarcze i klocki hamulcowe, natomiast zawsze posiadałem zestaw Motocrafta i byłem zadowolony. Poczytałem wasze posty i zastanawiam się nad wyborem, takim.
ps. która marka jest lepsza ? ATE POWER DISC + klocki miękkie np :Motocraft czy coś innego ?? lub EBC STANDARD + klocki miękkie np :Motocraft czy coś innego ?? czy ATE STANDARD + Motocraft czy coś innego ?? Oczywiście jazda głownie po mieście, między 90 a 100 km,/h. |
|
|
|
|
|
#238 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
Cytat:
to na razie zestaw, ktory jak dotąd mam ja i jvc i jesteśmy zadowoleni...ja całkowicie, jvc "jak dotąd" :-p
|
|
|
|
#239 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Cytat:
@maja, tutaj wątek jest o mkIV a Ty pytasz o mkII. To co może być dobre dla jednego auta niekoniecznie musi się sprawdzić w drugim. PS. Zdrowo poganiasz w mieście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#240 |
|
Feel The Difference
|
Jeśli EBC to również klocki EBC ,nie zakładaj klocków motorcrafta bo zajedziesz tarcze...
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze |
|
|