Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-03-2016, 22:01   #2411
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie są szczelne, para musi uchodzić przez otwory technologiczne.
Jeśli jest w środku to musi. Ale po co tam jest - ktoś ją tam zostawił? W zwykłej lampie wymieniasz żarówkę więc para będzie. Ale jaki jest powód aby takie lampy LED nie zrobić szczelnej z suchym gazem przy montażu? Moim zdaniem parowanie lamp LED to albo błąd w założeniach konstrukcyjnych (dostęp powietrza) albo nieszczelna lampa. No chyba że można je serwisować?

kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 22:37   #2412
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Lampa to nie głowica silnika zeby projektowac ją w mikronach, z hiper szczelnoscia i suchym gazem w srodku.. byle stluczka i lampa idzie w piii... i kto by za nową płacił kilkukrotną wartosc standardowej bo ta lampa NIE PARUJE? Szczegolnie jesli np udowodniono w testach ze te sladowe ilosci pary nie wplywaja negatywnie na dzialanie lampy, tj. Snop swiatla i elektronike? Wystarczy ze odsloniete elementy elektyku beda psikniete impregnatem jak do butow i wilgoc nie przylgnie i nie spowoduje przyspieszonego utleniania...

Wbrew pozorom w lampie dochodzi do duzych roznic cisnien i jej uszczelnienie powodowaloby w calej skali roku duze amplitudy nad/podcisnienia, komplikacja budowy... szkoda gadac. A na nadcisnienie w calej komorze lampy czyli tak dużej kubaturze zadna lampa nie dostanie homologacji bo stluczenie takiej lampy spowodowaloby wyrzut odlamkow potencjalnie raniac np przechodnia.

Wystarczy, ze otwor bedzie tak maly ze wyrownanie cisnienia zajmie troche czasu ale niendojdzie do swobodnego mieszania powietrza. BTW, podgrzane elementy takie jak plastik farba i metale parują i w zamknietych ukladach osadzaja sie albo na powierzchniach o innym potencjale np naelektryzowane albo o nizszej temperaturze, np czesc obudowy z kontaktem z powietrzem atmosferycznym. Taki depozyt potrafi skutecznie zmniejszyc emisje np. swiatla... z lampy....
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 00:11   #2413
tozo14
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: /Mondeo mk5 Tytanium
Silnik: 2.0D 150km PowerSchift
Rocznik: 2015

W takim razie to jest to mała zagadka. W piatek mam serwis wiec sie okaze. O dziwo tylnie lapy (kombi) tez sa zaparowane.Prawa przednia jakby drgala. Jakies fatum?
tozo14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 01:13   #2414
Touch'n'go

Spokojnie, w kosmos nie lecisz wiec i lampy Ci nie odpadna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz jest taka pogoda, ze temperatura i wilgotnosc powoduja czeste przekraczanie punktu rosy / kondensacji pary. Klosze nie maja przewiewu i przez to widac skropline na sciankach. Widzialem kiedys specjalne rurki do napowietrzania halogenow przeciwmglowych zeby nie parowaly... chyba Ed China tez wymienial takie halogeny w jakims aucie na rynek skandynawski albo w terenowce... czy jakos tak. Na 99% pruducenci w razie nadmiernego pocenia się lamp pójdą w stronę zwiększonego przewiewu... wystarczy jedna lub dwie rurki wyprowadzone w różne miejsca w aucie przy karoserii (np grill i podszybie), podczas jazdy przy aucie w kazdym miejscu jest inne ciśnienie, roznica ciśnień skutecznie przewentyluje rurke i to co po drodze...
Stary 10-03-2016, 12:51   #2415
kaan1

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lampa to nie głowica silnika zeby projektowac ją w mikronach, z hiper szczelnoscia i suchym gazem w srodku.. byle stluczka i lampa idzie w piii... i kto by za nową płacił kilkukrotną wartosc standardowej bo ta lampa NIE PARUJE? Szczegolnie jesli np udowodniono w testach ze te sladowe ilosci pary nie wplywaja negatywnie na dzialanie lampy, tj. Snop swiatla i elektronike? Wystarczy ze odsloniete elementy elektyku beda psikniete impregnatem jak do butow i wilgoc nie przylgnie i nie spowoduje przyspieszonego utleniania...

Wbrew pozorom w lampie dochodzi do duzych roznic cisnien i jej uszczelnienie powodowaloby w calej skali roku duze amplitudy nad/podcisnienia, komplikacja budowy... szkoda gadac. A na nadcisnienie w calej komorze lampy czyli tak dużej kubaturze zadna lampa nie dostanie homologacji bo stluczenie takiej lampy spowodowaloby wyrzut odlamkow potencjalnie raniac np przechodnia.

Wystarczy, ze otwor bedzie tak maly ze wyrownanie cisnienia zajmie troche czasu ale niendojdzie do swobodnego mieszania powietrza. BTW, podgrzane elementy takie jak plastik farba i metale parują i w zamknietych ukladach osadzaja sie albo na powierzchniach o innym potencjale np naelektryzowane albo o nizszej temperaturze, np czesc obudowy z kontaktem z powietrzem atmosferycznym. Taki depozyt potrafi skutecznie zmniejszyc emisje np. swiatla... z lampy....
Serio tak źle? Myślałem, że technologia szyby zespolonej 100 zł/m2 dałaby się tutaj zastosować. W szczególności, że ledy nie grzeją wewnątrz, nie ma potrzeby otwierania i zamykania reflektora (nie wymienia się żarówek). Sama wilgoć da się ogarnąć, ale co jak się wykropli i zamarznie wewnątrz a żaróweczki nie ma i nie grzeje? A może dlatego nie jest szczelny aby można było wymieniac same moduły LED bez konieczności wymiany całej lampy jak padna pojedyncze segmenty - elementy LED?
Stary 10-03-2016, 12:56   #2416
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Pamiętajcie o księgowych tnących koszty produkcji. :-( Każdy euras zaoszczędzony na jednym aucie, to setki tysięcy w ramach całego projektu.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 13:09   #2417
kaan1

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pamiętajcie o księgowych tnących koszty produkcji. :-( Każdy euras zaoszczędzony na jednym aucie, to setki tysięcy w ramach całego projektu.
No właśnie - złotowe oszczędności w elemencie - opcji za przeszło 1000 euro. Mam jedynie nadzięję, że to, że nie muszą być szczelne umożliwi wymianę modułu LED po paru latach bez konieczności wymiany całej lampy. Inaczej trzeba będzie pewnie wymieniać lampę po stłuczce. A propo czy lampa LED jest objęta gwarancją i ubezpieczeniem czy to (jak żarówka) element eksploatacyjny?
Stary 10-03-2016, 14:19   #2418
Touch'n'go

Mysle ze te ledy beda swiecily do usranej smierci, przy zalozeniu ze smierc auta to tak do 10 lat eksploatacji, pozniej to juz typowy frankenstein z roznych czesci dawcow.
Stary 10-03-2016, 14:22   #2419
goodi
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

Pierwsza trasa w normalnych warunkach pogodowych i dzięki temu po ponad tygodniu kilka spostrzeżeń dot. współpracy z Vignale Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1. Siedzenia bez porównania do MK4 (jak już wielu kolegów zauważyło). Mam wielokonturowe, do tego wersja dla Vignale, a podobno one się czymś tam różnią. Jak sprawdziliśmy swego czasu z kolegą cattani75, różnica chyba rzędu 1 cm na długości, nie pamiętam ile na szerokości. Udało mi się je ustawić, więc po dwu lub trzygodzinnej trasie dam radę normalnie funkcjonować, ale do komfortu MK4 im dalekoooo.
2. Światła LED w nocy - cud miód. Doświetlanie, automatyczne zmiany na czas, jedyne uwagi mogą mieć kierowcy aut, które doganiam. Odnoszę wrażenie, że trochę zbyt późno światła zmieniają się na mijania, ale jeszcze nikt mnie na CB nie sklął, a kilku z antenami wyprzedzałem. Nikt też nie zaświecił mi długimi po wyprzedzeniu, a kiedyś kilka razy się zdarzyło, jak oberwali ksenonami w lusterko wsteczne. Niebieska obwódka (wspomniane już podejrzenie aberracji) śmiesznie wygląda, ale da się z nią wytrzymać. Poza tym widać ją chyba tylko na jasnych obiektach.
3. Skrzynia biegów - jakoś nie mogę się z nią dogadać. Przesiadka z PS jest trochę męcząca. Skrzynia w dziwny sposób zmienia biegi w trakcie wyprzedzania. Przeciwnicy na drodze mogą mieć wrażenie, że zbieram się do wyprzedzania, następnie jakbym się rozmyślił (już na lewym pasie) i dopiero po chwili zdecydował się na kontynuację manewru. Muszę chyba poćwiczyć wyczucie tej skrzyni i sam manewr wyprzedzania przy jej wykorzystaniu. Możliwe, że w trybie S będzie lepiej. Na razie jeździłem jedynie w trybie D.
4. Wyciszenie super. Podwójne szyby dają naprawdę dużo w trasie. Oczywiście słychać szum przez szybę przednią i z tyłu, ale dopiero przy większych prędkościach jest mocno zauważalny. Porównując jazdę z prędkością ca. 180 km/h, w Vignale jest jednak znacznie ciszej niż w MK4. Poziom hałasu zauważalnie wzrasta na mokrej nawierzchni, ale to raczej normalne.
5. Wspomaganie elektryczne i wspomaganie utrzymania pasa ruchu - podoba mi się, że do pewnego stopnia auto próbuje utrzymać pas. Samo wspomaganie na szybszych trasach jest OK. Zmniejszenie jego siły przy dużych prędkościach jest zauważalne i jak dla mnie na przyzwoitym poziomie. Utrzymanie pasa przydało mi się w kilku sytuacjach, gdzie odwróciłem uwagę od przedniej szyby. Nie wypróbowałem tego na szczęście w bezpośrednim sąsiedztwie innego auta, ale wydaje mi się, że gadżet jest przydatny. Zwłaszcza, że reaguje tylko do pewnego stopnia. Jak wyczuje opór z mojej strony, to odpuszcza. Rozwalił mnie komunikat po kilku nie przerwanych moją reakcją korektach z jego strony: "Ręce na kierownicę proszę" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
6. Spalanie - tu zależy, na jakie wskazania spojrzeć. Auto ma na liczniku 980 km i według komputera nie resetowanego od nowości średnie spalanie jest na poziomie 14,4 l/100 km. Przy ostatnim tankowaniu jeden z liczników został wyczyszczony i przejazd z Warszawy do Lublina (bez zbędnego oszczędzania auta, ale i bez wariackiej jazdy, bo za nowe i nie ma gdzie poszaleć) przy prędkościach w granicach 90-120 km/h na odcinkach drogi krajowej, a ok. 180 km/h na odcinkach S wykazał spalanie 11,4 l/100 km. Po kilkunastu kilometrach po mieście i terenach podmiejskich podskoczył już do 13,5 l. Wskazania z aplikacji do zarządzania kosztami auta użytkowanej na fonie po trzech tankowaniach pokazują 14,34 l (bez ostatniego odcinka Lublin – Warszawa). Tyle też mniej więcej było na komputerze przed jego resetem przy ostatnim tankowaniu. Tu sytuacja jeszcze chyba przez jakiś czas (według zapewnień dealera) będzie dynamiczna.
7. Nawigacja - miałem ponarzekać, ale znalazłem kilka ustawień, które nie były włączone, więc chwilowo jej daruję. Prowadzi poprawnie, szybko przelicza się na nowe warianty, po mieście prowadzi mnie moimi trasami (skąd choroba wie, którędy się przebijam? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Nie miałem jeszcze okazji wypróbować jej w mniejszych miejscowościach czy na bardziej zakręconych trasach, ale wszystko przed nami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Żeby tylko jeszcze chciała po naszemu gadać.
8. Audio - audiofilem nie jestem, ale lubię posłuchać muzyki w dobrej jakości i tu się podpiszę pod wypowiedziami krytycznymi. Nagłośnienie premium, a dźwięk zaledwie poprawny. Subwoofer słyszałem tylko raz, a mam trochę muzyki, przy której w MK4 głośnik pracował super. Tony wysokie podciągnięte na max., a jakoś ich nie słyszę. Basy na max. a też ledwie zauważalne. Nie tędy droga, państwo z Forda i Sony. To będzie pierwszy element auta do stopniowej wymiany lub udoskonalania.

Uff, howgh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Reszta za jakiś czas.

Bump: A, zapomniałem wspomnieć. Nie wpuszczajcie do aut teściowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moja dzisiaj już mi obstukała tylne drzwi o mur. Na szczęście tylko odrobina na najbardziej wystającej części rantu, ale trzeba będzie to jakoś zalepić lakierem przy okazji likwidacji odprysku z maski.

Ostatnio edytowane przez goodi ; 10-03-2016 o 14:36
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 16:08   #2420
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

Bump: A, zapomniałem wspomnieć. Nie wpuszczajcie do aut teściowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moja dzisiaj już mi obstukała tylne drzwi o mur. Na szczęście tylko odrobina na najbardziej wystającej części rantu, ale trzeba będzie to jakoś zalepić lakierem przy okazji likwidacji odprysku z maski.[/QUOTE]

To specjalność mojego młodego. Garaż chyba wyłożę pianką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania