![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#241 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 Duratec HE 145 KM
Rocznik: 2005<
|
Witam Panowie. Dziś byłem w autoryzowanym serwisie forda. Elektryk stwierdził w pierwszej fazie swojej pracy że brakuje ślizgu i jakiegoś modułu pod kierownica- pisze tak jak słyszałem. Później stwierdził że wszystko jest ok tylko brakuje dwóch pinów w wiązce, wcześniej coś wspomniał i ich kolejności. Tłumaczył coś o sygnale cyfrowym i analogowym. Zaproponował wykonanie zmian w instalacji za kwotę 320 zł i teraz mam takie pytanie czy przy fabrycznym instalowaniu tempomatu wykonuje się jakieś zmiany w standardowej instalacji? Tempomat czasem jakimś cudem się uruchamia ale poza tym nie można zrobić z nim nic oprócz jego wyłączenia. Nie wiem czy ktoś wcześniej dokonywał takich zmian w swoim samochodzie w wiązkach przewodów w celu właściwego ustawienia tego tempomatu. Bardzo proszę o jakieś rady osoby które wiedzą o co chodzi. Mam nieodparte wrażenie że ktoś próbuje naciągać mnie na niepotrzebne koszta. Będę wdzięczny za każdą radę. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
#242 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Kolego po kolei:
- czy masz zamontowane klawisze tempomatu na kierownicy? - czy wykonywałeś test GEM i sprawdzałeś czy te klawisze są rozpoznawane? Test GEM włącza się trzymając wciśniety klawisz ogrzewania tylnej szyby i włączając w tym czasie zapłon do pozycji II. Po 2-3 sekundach powinno "piknąć" to wtedy puszczamy ten klawisz ogrzewania tylnej szyby. W trybie testu naciskamy każdy z klawiszy tempomatu - naciśnięcie powinno być potwierdzone dźwiękiem. Dla sprawdzenia działania trybu test można także poużywać innych przycisków i manipulatorów: od wycieraczek, kierunkowskazów itp. Wszytko powinno "pikać". Jeśli tak jest to klawisze są OK. Jeśli nie - to trzeba precyzyjnie opisać co się działo.
|
|
|
|
#243 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 Duratec HE 145 KM
Rocznik: 2005<
|
dziękuje kolego za fachową poradę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a wiec tak przyciski były montowane fabrycznie przy kierownicy którą zakupiłem od faceta na allegro (sprawna, normalne ślady użytkowania) jak się okazała po rozebraniu przycisków na elementy pierwsze, kierownica pochodzi z samochodu po powodzi czego nie uwzględnił sprzedający. Przyciski zostały wyczyszczone, styki potraktowane sprayem "KONTAK" i Automat zagadał śpiewająco =) A co do serwisu eh zdiagnozowali mi całkowicie inną usterkę która by mnie kosztowała 320 zł... Jeszcze raz wielkie dzięki!
|
|
|
|
|
|
#244 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2002
|
Aby dokończyć instalacje tempomatu musze przeciągnąć kabelek od kierownicy do GEMa nad nogami pasażera. Czy ktoś robił juz cos podobngo, lub rozbierał kokpit na tyle ze podpowie co i w jakiej kolejności rozebrać zeby zrobic to najmniej inwazyjnie i bezproblemowo ?
Focus mk2 przedliftowy. Kabelek i wtyczki juz mam gotowe i przetestowane, zostało tylko sensowne puszczenie tego przez środek . |
|
|
|
|
|
#245 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
aktywowałem ostatnio tempomat w 1.6 tdci bez problemow, więc ELMconfig działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#246 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2013
Model: focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
|
Włączę się do dyskusji w temacie różnic pomiędzy prędkością rzeczywistą a pokazywaną. Przekłamanie nie jest błędem konstrukcyjnym ani chwytem marketingowym.
Tak łopatologicznie: chodzi o to że w tym samym aucie mogą być montowane różne opony, które pomimo że są zamienne to jednak ich obwód różni się o kilka procent ( w focusie to 205/55/16, 195/65/15 i jakieś 225 17 ale nie pamiętam dokładnie). Nie pamiętam która jest z nich najmniejsza, jednak różnią się one między sobą. I teraz wyobraźcie sobie sytuację że jedziecie na największych, na dodatek nowych zimówkach, a drugi komplet to najmniejsze obwodowo, na dodatek "slickowe" letnie opony... Różnica w prędkości pokazywanej musi być gdyż jeden obrót koła to kilka procent mniej lub więcej przejechanej trasy... Fabryka nie może wybrać "średniej" musi się dostosować do najmniejszego obwodu opony, i to na takich, na dodatek "łysych" oponach prędkość jest pokazywana prawidłowo. W większości przypadków prędkość jest zawyżona gdyż na jednym obrocie koła pokonujemy większy dystans od tego minimalnego. Ostatnio edytowane przez grimow ; 07-12-2013 o 23:24 |
|
|
|
|
|
#247 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#248 |
|
FCP member
|
Bez GPSu widać w trybie diagnostycznym zegarów
Chyba jest przepis, że zegary mają zawyżać prędkość - przy mniejszych prędkościach jest 5km/h, potem około 10
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#249 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Dyrektywa unijna ma na to specjalny wzó matematyczny in większa prędkość tym większe przekłamanie poszukajcie w necie,już kiedyś to tu wrzucałem.
|
|
|
|
|
|
#250 |
|
FCP member
|
Kolego fichtel - wysłałeś mi priva nt. tempomatu, ale nie mogę Ci odpowiedzieć, bo masz zablokowane przyjmowanie wiadomości prywatnych!!!!
|
|
|