![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#241 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015
|
Panowie dawno nie zagladalem na forum z przyczyn niezaleznych ale widze ze dzieje sie w temacie duzo.
U mnie tez sie zaczelo dziac znowu niestety... tzn zaczal znowu pozerac olej. Obecnie w granicach okolo 700ml na tysiac ale widze ze tendencja bedzie chyba zwyzkowa. Od remontu przejechane jakies 13tys.. Szczerze mowiac mam juz dosc tego silnika. Zastanawiam sie nad opcja zmiany silnika na 1.6. Nie moge nic znalezc w necie na ten temat konkretnego. Czy ktos moze wspomoc wiedza ewentualnie jakims linkiem do konkretnych informacji? |
|
|
|
|
|
#242 |
|
|
Kolego pamiętam Twoje zmagania z problemem, ale wymiana samych pierścieni w silniku, to tylko półśrodek, 50 procent się udaje a drugie niePrawidłowa naprawa to nowe tłoki kompletne z pierścieniami, nadwymiarowe, rozwiercanie tulei cylindrowych, nowe panewki wału, i wtedy mozna liczyć, że ustanie branie oleju.
Ale koszt takiej naprawy wysoki.I wiekszość własnie mniejszymi kosztami chce naprawic, ale nie zawsze się to udaje, i trzeba sie z tym pogodzić. |
|
|
|
#243 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
Gagarin, 13tys km to strasznie mało jak po remoncie i takie branie, ja po remoncie 21tys i 0,2 na tysiąc, czasem nie całe 0,3 ale to za ostra jazda wychodzi. 1,6 myślę ze może brakować ci tych 20koni raczej obstawiałbym 2,0 to zapasu nie będzie ci brakowało. Albo zrób jak pisze salom, szlif nowe tłoki pierścienie i pojeździsz grubo ponad 100 000 lub nawet dwa. Zapewne taniej wyjdzie niż zamiana silnika, bo kupując silnik nigdy nie wiesz co kupisz. Może się udać, ale może być porażka, że ktoś na dworze trzymał w deszcz, mróz, i pordzewiały w środku więc może się nie opłacić, używany też trzeba by troche zorgrzebać by zobaczyć jego stan a nie od razu zakładać.
|
|
|
#244 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Nie trzeba nowych tłoków-koszta |
|
|
|
|
|
|
#245 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: C-max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
|
Tak się zastanawiam czy to przypadki jednostkowe tych śliników że traci się olej , może jakaś partia wadliwa.
|
|
|
|
|
|
#246 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#247 |
|
|
Gdybym znał, to bym Ci podał, a także zagrał bym w lotto, ale niestety nie mam szklanej kuli.
Ale wysoki, to taki że niejednokrotnie przekracza wartość całego remontowanego auta. Bo przeważnie remontuje sie już leciwe auta, a nie prawie nowe. |
|
|
|
#248 | |
|
Rocznik: 2015
|
Cytat:
1.6 z normalnym przebiegiem i gwarancja na 90dni jest do kupienia za około 500GBP. Nie wiem tylko jeszcze jakie by były koszty przekładki Ale spokojnie w granicach następnych 300.. więc zaczynam się poważnie zastanawiać. |
|
|
|
|
|
|
#249 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
Co zrobiłeś z tym silnikiem, remont czy szukasz dobrego silnika...
|
|
|
|
|
|
#250 | |
|