Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-04-2015, 15:07   #241
Gagarin
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Panowie dawno nie zagladalem na forum z przyczyn niezaleznych ale widze ze dzieje sie w temacie duzo.
U mnie tez sie zaczelo dziac znowu niestety... tzn zaczal znowu pozerac olej. Obecnie w granicach okolo 700ml na tysiac ale widze ze tendencja bedzie chyba zwyzkowa. Od remontu przejechane jakies 13tys.. Szczerze mowiac mam juz dosc tego silnika. Zastanawiam sie nad opcja zmiany silnika na 1.6. Nie moge nic znalezc w necie na ten temat konkretnego. Czy ktos moze wspomoc wiedza ewentualnie jakims linkiem do konkretnych informacji?

Gagarin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2015, 19:18   #242
salom

Kolego pamiętam Twoje zmagania z problemem, ale wymiana samych pierścieni w silniku, to tylko półśrodek, 50 procent się udaje a drugie niePrawidłowa naprawa to nowe tłoki kompletne z pierścieniami, nadwymiarowe, rozwiercanie tulei cylindrowych, nowe panewki wału, i wtedy mozna liczyć, że ustanie branie oleju.
Ale koszt takiej naprawy wysoki.I wiekszość własnie mniejszymi kosztami chce naprawic, ale nie zawsze się to udaje, i trzeba sie z tym pogodzić.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2015, 00:26   #243
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

Gagarin, 13tys km to strasznie mało jak po remoncie i takie branie, ja po remoncie 21tys i 0,2 na tysiąc, czasem nie całe 0,3 ale to za ostra jazda wychodzi. 1,6 myślę ze może brakować ci tych 20koni raczej obstawiałbym 2,0 to zapasu nie będzie ci brakowało. Albo zrób jak pisze salom, szlif nowe tłoki pierścienie i pojeździsz grubo ponad 100 000 lub nawet dwa. Zapewne taniej wyjdzie niż zamiana silnika, bo kupując silnik nigdy nie wiesz co kupisz. Może się udać, ale może być porażka, że ktoś na dworze trzymał w deszcz, mróz, i pordzewiały w środku więc może się nie opłacić, używany też trzeba by troche zorgrzebać by zobaczyć jego stan a nie od razu zakładać.

Tomek/ FORD Focus C-MAX 1,8b 125KM
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2015, 14:49   #244
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Gagarin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie dawno nie zagladalem na forum z przyczyn niezaleznych ale widze ze dzieje sie w temacie duzo.
U mnie tez sie zaczelo dziac znowu niestety... tzn zaczal znowu pozerac olej. Obecnie w granicach okolo 700ml na tysiac ale widze ze tendencja bedzie chyba zwyzkowa. Od remontu przejechane jakies 13tys.. Szczerze mowiac mam juz dosc tego silnika. Zastanawiam sie nad opcja zmiany silnika na 1.6. Nie moge nic znalezc w necie na ten temat konkretnego. Czy ktos moze wspomoc wiedza ewentualnie jakims linkiem do konkretnych informacji?
Trzeba zrobić raz a dobrze
Nie trzeba nowych tłoków-koszta
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2015, 15:07   #245
Digix
ford::beginner

Imię: Robert
Model: C-max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007

Tak się zastanawiam czy to przypadki jednostkowe tych śliników że traci się olej , może jakaś partia wadliwa.
Digix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2015, 15:08   #246
c-matix

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale koszt takiej naprawy wysoki.
Wysoki to znaczy jaki .
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2015, 15:46   #247
salom

Gdybym znał, to bym Ci podał, a także zagrał bym w lotto, ale niestety nie mam szklanej kuli.
Ale wysoki, to taki że niejednokrotnie przekracza wartość całego remontowanego auta.
Bo przeważnie remontuje sie już leciwe auta, a nie prawie nowe.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2015, 17:07   #248
Gagarin

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gagarin, 13tys km to strasznie mało jak po remoncie i takie branie, ja po remoncie 21tys i 0,2 na tysiąc, czasem nie całe 0,3 ale to za ostra jazda wychodzi. 1,6 myślę ze może brakować ci tych 20koni raczej obstawiałbym 2,0 to zapasu nie będzie ci brakowało. Albo zrób jak pisze salom, szlif nowe tłoki pierścienie i pojeździsz grubo ponad 100 000 lub nawet dwa. Zapewne taniej wyjdzie niż zamiana silnika, bo kupując silnik nigdy nie wiesz co kupisz. Może się udać, ale może być porażka, że ktoś na dworze trzymał w deszcz, mróz, i pordzewiały w środku więc może się nie opłacić, używany też trzeba by troche zorgrzebać by zobaczyć jego stan a nie od razu zakładać.
Dziękuję wszystkim wskazówki. Dochodzę do jednego wniosku. Ci którzy przeprowadzili taki remont jak sugerujecie, po prostu poprawili fabrykę. Ten silnik z tego co czytam na różnych stronach po prostu ma to do siebie. Byli tacy nawet co się procesowali z Fordem... Nie chcę mi się znowu bawić w remont szczególnie że tu gdzie mieszkam koszt całkowity oscyluje w okolicy 1200 GBP. A co do poziomu fachowców to mógłbym nie jedną książkę napisać. Silnik 2.0 miał podobne problemy tylko rzadziej. W przypadku 1.6 takich problemów raczej nie było. Mnie mocy nie będzie brakowało bo to żona tym jeździ.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.6 z normalnym przebiegiem i gwarancja na 90dni jest do kupienia za około 500GBP. Nie wiem tylko jeszcze jakie by były koszty przekładki Ale spokojnie w granicach następnych 300.. więc zaczynam się poważnie zastanawiać.
Stary 18-05-2015, 18:22   #249
c-matix

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Co zrobiłeś z tym silnikiem, remont czy szukasz dobrego silnika...
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2015, 15:11   #250
Gagarin

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co zrobiłeś z tym silnikiem, remont czy szukasz dobrego silnika...
Poki co jezdzi ale przygotowuje sie chyba do opcji trzeciej tzn calkowitego pozbycia sie auta. I najprawdopodoniej bedzie to koniec przgody z Fordem. Chociaz szkoda bo jest to naprawde funkcjonlane i dobrze sie prowadzace auto. Po prostu boje sie kolejnej wtopy i pieniedzy wyrzuconych w bloto. Nikt za bardzo nie chce sie podjac przekladki bo im sie nie chce po prostu... Jak sie upre to zrobia ale nie wiem czy chce mi sie upierac.
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania