Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2015, 21:16   #241
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Dokładnie, te uszczeleczki wszystko delikatne, a hitem jest podłokietnik który mogą używać ludzie o wzroscie min 195 cm a reszta lokieć trzyma na konsoli środkowej. Na forum M6 czytałem że kolesiowi jakis wałek popuścił. Jedyny plus M6 to że sprzedaż za dobrą cenę. Według rankingu jest numerem 1 czyli najmniej traci na wartości.

biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2015, 21:29   #242
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Dziwne - ja mam 181 cm i podłokietnik mi leżał idealnie jak się przymierzyłem. Co do plastików - nowy Mondziak ma takie przerażająco plastikowe klamki że się w salonie bałem drzwi otwierać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ps
Już chyba 5-te auto z rzędu na które narzekasz, zaraz braknie segmentu D Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kocur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2015, 21:38   #243
biner

MOże klamki tak (chociaż nie odczułem że się mają połamać) ale przynajmniej tunel środkowy się trzyma jak należy i jest z miękkiego materiału.
Stary 24-02-2015, 21:40   #244
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Podłokietnik w wersji FL jest krótki ale boczki tunelu środkowego są wysokie i obite miękką "skórą" więc jest całkiem wygodnie.
Jakaś seria Mazd6 2.2 diesel ma wadliwe (zbyt miękkie) wałki co skutkuje ich wycieraniem się. Efekt to usterka silnika, wałek, turbina i inne elementy osprzętu silnika do wymiany. Silnika nie wymieniają choć zapewne opiłki z wałka mogą mieć negatywny wpływ na trwałość i wydajność silnika. Mazda wiedząc o problemie w konkretnej serii pojazdów, nie przeprowadza akcji sewisowej tylko musisz jeździć z duszą na ramieniu dopóki silnik się nie zjeb..... A dodatkowym skutkiem awarii są twarde (czyt. nie działające) hamulce. Ciekawe czy jak ktoś się w końcu zabije to Mazda przyzna się oficjalnie do wady fabrycznej. Myślałem nad zakupem Mazdy6 i śledzę od dłuższego czasu ich forum więc to co napisałem ma niestety pełne pokrycie w faktach.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2015, 21:48   #245
michjak
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: mk4
Rocznik: 2011

ze skanu jvc wynika ze dl. fotela w mk5 jest=48cm.Zmierzyłem w mk4, dl=53cm.
5 cm to jednak sporo i zasadne są narzekania
michjak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2015, 21:48   #246
biner

A ona nie ma przypadkiem jakiś śmiesznych małych tarcz hamulcowych.
Powiem ci Kruger tak jeśli jeździsz mondkiem i nie narzekasz na niego to ja bym wziął MK5.Gdyby moja małżonka nie jęczala że chc automat to bym wziąl bez zastanawiania MK5 2,0 TDCI 180 PS mimo że nie robie sużych przebiegow. Ale zważywszy na to że ma być automat to sklaniam się ku MK5 2,0 EB. Jeśli jednak bym się zdecydowal na manuala benzynę to wziąlbym superba bo diesel będzie tu napeno dużo droższy niz MK5

Bump: Mierzyłem siedzisko w M6 przed FL ma takie samo jak MK5 i nikt nie narzeka.

Bump: zachar w teście potwierdził że jest krótki ale za to b. wygodne to nie wiem jaki to ma wpływ na komfort

Bump: Ja mam w astrze bardzo długie z wysuwaną końcowką ale i tak tego nie wysuwam bo to nic nie daje i tak udo jest powyżej
Stary 24-02-2015, 22:30   #247
elektrownia
ford::amateur

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedno jest pewne że forda szybko ruda skubnie w przeciwieństwie do skody
A tu akurat sie mylisz bo czasy rudej po 2 latach od zakupu skończyły się wraz z ostatnim egzemplarzem Mondeo MK3.
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2015, 22:31   #248
kruger

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ona nie ma przypadkiem jakiś śmiesznych małych tarcz hamulcowych.
Przy 19' kołach faktycznie średnica tarcz rzuca się w oczy, zwłaszcza, że piękne felgi są bardzo "transparentne".
Co do siedzeń MK5 to handlowcy krótsze siedziska w MK5 uzasadniają tym, że wpływa to pozytywnie na krążenie krwi w nogachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Moim zdaniem to efekt projektu "globalnego", który niestety nie jest skonstruowany wyłącznie pod europejskiego odbiorcę.
Jak testowałem MK5 z altancarą, komfort był poprawny, nie odczuwałem braku na długości siedziska. Ale te materiałowe były jakby mniej komfortowe. Może różne materiały powodują, że jest odczuwana inna twardość/miękkość foteli?
Stary 25-02-2015, 08:01   #249
biner

Ale ile oni sobie życzą za tą alcantrę, jakieś absurdalne kwoty
Stary 25-02-2015, 08:59   #250
kruger

Chcą dużo za dużo. Jeśli już brać to moim zdaniem w pakiecie Upgrade za 11k PLN: skóra + LED + przyciemniane szyby.
Drożej niż w Passacie: za ok 7k PLN dopłacasz do Highline i dostajesz za to Altancare, lepsze wykończenie wnętrza (piano + alu. lub drewno) aktywny tempomat, koła 17', podgrzewane fotele, kolorowy wyświetlacz między zegarami i jakieś chromy na zewnątrz.
Odpowiedz

Zasady postowania