Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-03-2010, 17:53   #241
dbdrag
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: tdci 131ps
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Recenzja eksploatacji mondeo

to ja proponuje abys swoim wozem razem zemną przejachał się na autostradzie tylko 100km z prędkoscią 180-190km i zobaczymy który ile paliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dbdrag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 18:00   #242
sebapl01

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCi 140KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Tjara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko pokaż mi Diesla, w Mondeo, który faktycznie pali 6l średnio. Mam jeszcze MKII 1,8TD i 6 to z trudem ale na trasie jak nie przekroczysz 90km/h. Zresztą to nie ma znaczenia, wiadomo , że takie wyliczenia i różnego rodzaju testy mają jakieś tam przekłamania. Twój wybór, ja swoja opinie wyraziłem, może ktoś przeczyta, przemyśli i wtedy podejmie decyzję.
Napisałem w swoim poście patrz moja sygnaturka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Regularnie osiągam w cyklu mieszanym około 6l (z przewagą 70% autostrad),ale na trasie przy zachowaniu prędkości około 110km/h spalanie jest około 5.2-5.3, a przy 130-140km/h jest nieco ponad 6l/100km czyli dla benzynowca wir w baku i grubo ponad 8l/100km (sprawdzone w wielu rożnych benzynowca które miałem)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale o czym tu pisać, pod tym względem nigdy benzyna nie przeskoczy diesla ze względu na większa sprawność silnika diesla i .... gęstość paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sebapl01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 18:00   #243
Tjara
ford::average

Model: Mondeo Ghia/Mondeo ST220/ Mondeo MKIV Wszystkie kombi
Silnik: 2,5 benzynka V6/3,0 220KM/ 2,5T
Rocznik: 2004/2007/2009

Cytat:
Napisał dbdrag Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to ja proponuje abys swoim wozem razem zemną przejachał się na autostradzie tylko 100km z prędkoscią 180-190km i zobaczymy który ile paliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze, to którym wozem??? Mam 4. Po drugie jak już pisałem wcześniej zupełnie mnie nie interesuje ile pali. Mam samochody, do uzytkowania, a niektóre do czerpania przyjemności z jazdy, lubie je sobie dobrze wypucować, woskować, nie po to je trzymam, żeby sie przejmować spalaniem.
Tjara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 18:05   #244
sebapl01

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCi 140KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Tjara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie po to je trzymam, żeby sie przejmować spalaniem.
I tu dochodzimy do sedna sprawy. Samochód jako jeden z celów ma dawanie powodów do zadowolenia swojemu właścicielowi, a dla jednego będzie to moc,dla drugiego elastyczność,dla 3 spalanie i dla innych coś tam jeszcze choćby ładny wygląd.
O gustach się nie dyskutuje, bo wiadomo,że każdy ma trochę inne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.
sebapl01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 18:08   #245
Tjara
ford::average

Model: Mondeo Ghia/Mondeo ST220/ Mondeo MKIV Wszystkie kombi
Silnik: 2,5 benzynka V6/3,0 220KM/ 2,5T
Rocznik: 2004/2007/2009

Cytat:
Napisał sebapl01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisałem w swoim poście patrz moja sygnaturka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Regularnie osiągam w cyklu mieszanym około 6l (z przewagą 70% autostrad),ale na trasie przy zachowaniu prędkości około 110km/h spalanie jest około 5.2-5.3, a przy 130-140km/h jest nieco ponad 6l/100km czyli dla benzynowca wir w baku i grubo ponad 8l/100km (sprawdzone w wielu rożnych benzynowca które miałem)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale o czym tu pisać, pod tym względem nigdy benzyna nie przeskoczy diesla ze względu na większa sprawność silnika diesla i .... gęstość paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba nie potrzebnie wywołałem kolejną wojnę. Zboczyliśmy z tematu, teraz będziecie mnie przekonywać jak to malo wasze wózki palą. Świetnie, bardzo mnie to cieszy, jeśli osiągacie takie wyniki. Tyle, że mnie spalanie zupełnie nie interesuje. 1/4 zbiornika, stacja paliw do pełna i do nastepnego razu. Gdybym musial się przejmować spalaniem to bym zagazował albo bym kupił jakieś Polo co podobno 3 l/100km pali. Dosłownie mam to gdzieś!
Tjara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 18:10   #246
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Postem kolegi SebaPL01 proponuje zakończyć tą dyskusje bo ona nie wyłoni kto lepszy a kto słabszy. Dalsze zaśmiecanie wątku na prawdę mija się z celem.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 18:55   #247
dbdrag

Silnik: tdci 131ps
Rocznik: 2002

My poprostu mieszkamy w polsce i w zł zarabiamy ile to wszyscy wiedzą i zdają sobie sprawe.Nam poprostu chodzi o pogodzenie tych dwuch czynników przyjemnosci z jazdy i niskiego spalania przy bardzo dobrych osiągach,co w wypadku TDCI udało się osiągnąc.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dbdrag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 19:53   #248
dujek

Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006

MK3 2.0 TDDI 116km 2000r sprowadzone z Niemiec kupione w Polsce od handlarza z przebiegiem 160.000 tys (nie udokumentowane) auto zakupiłem w:
- lutym 2009 (166.000km) wymiana oleju filtra powietrza
- kwiecień (170.000km) wymiana pompki paliwowej (500zł boscha) oraz przewód recyrkulacji gazów spalinowych 200zł oryginał
- czerwiec (178.000km) wymiana oleju filtra paliwa klocków ( przód tył firma "ABS" ) drążek stabilizatora tył lewy)
- Lipiec korozja lewych drzwi kierowcy + progi malowanie koszt 500zł
- Listopad (192.000km) wymiana oleju filtra paliwa filtra powietrza, akumulator
- Luty (204.000km) stan obecny ( delikatne drgania sprzęgła - dwumasa, raczej;/ ale jeżdżę dalej, tuleje tylnej belki do wymiany, i jeszcze przypomniało mi sie he łożysko prawe na szczescie przód do wymiany )

Auto jak to auto jak się jeździ to trzeba z czasem coś zrobić, tylko szkoda ze niektóre awarię są tak kosztowne.
Ogólnie auto bardzo dobrze się prowadzi, dynamiczne....wygodne......
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez dujek ; 27-03-2010 o 20:23 Powód: łożysko
dujek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2010, 20:09   #249
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007

Mam mondeo mk1 td tam mi padła pompa wtryskowa ale to przez to że mechanik tak naciągnał pasek od wspomagana że nie dało się ugiąć go.progi i lewy błotnik do roboty.Szybe z przodu wymieniałem,łaczniki i okładziny/szczęki przód tył,gumki na stabilizatorze i teraz pękła spręzyna.Autem zrobiłem ok 40-50tys.Oczywiście co 10tys olej i filtry a i świece żarowe.
Teraz mam mk3 w pb z 145tys przebiegu dwa dni po zakupie padło łożysko z tyłu wymiana piasty skf z robocina 450zł,po tygodniu cewka koszt 140zł.wymieniłem olej,filtry i świece.
Stary 05-04-2010, 23:07   #250
radziop
ford::amateur

Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003

Witam wszystkich szczęśliwych .....i nieszczęśliwych posiadaczy.Mam Mondeo mk3 2.0 TDCI kombi,2003r ,kupiony u dilera w 2005 roku z udokumentowanym przebiegiem 34 000 km { przypuszczam,że 100 tk odjęte },przy 38 tk robione wtryski { w drodze }w serwisie w niemczech wracając z PL do Es ,1560 E.Wymieniałem pompe wspomagania,klocki przód i tył,olej i filtry na czas,czujnik położenia wałka rozrządu,dziś rura ik i czyszczenie czegoś tam.Przejechane do tej pory 58000 { na liczniku 92 000 }.
Auto exploatowane po dobrych drogach w Hiszpanii,więc z zawieszeniem nic się nie dzieje.Rok temu przy wymianie opon sprawdona zbieżność i wszystko gra.Srednie spalanie 7 L - 100km tankuje,gdzie popadnie.
Koszty uważam za normalne,biorąc pod uwage inne fury tej klasy,a jazda jest bardzo przyjemna.Dzisiejsze samochody ogólnie rzecz biorąc są drogie w utrzymaniu przez ekologie, i technologie nie do końca sprawdzone,a my ,użytkownicy jeśteśmy dla koncernów samochodowych tanim poligonem doświadczalnym.
Dzięki temu forum i ludziom tu piszącym można zrozumieć swój wuzek,i oraniczyć koszty napraw pomijając mechaniKÓw,i tu ukłon do wszyskich.
Miałem niedawno okazje jeżdzić BMW 3.0 diesel z 2002 roku, i pomimo znacznej różnicy w cenie nie zamieniłbym mojego mondka na tego przereklamowanego niemca.

Ostatnio edytowane przez radziop ; 05-04-2010 o 23:19
radziop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , mondeo mk3 opinie

Zasady postowania