Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-11-2015, 20:22   #241
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia i zmiana kół

No właśnie kolega z Rosji coś zaniechał patch'a do TPMS'u.

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2015, 20:52   #242
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał michalj1983 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam w planach zrobic jak w fabryce wiec na bank bedą 4 antenki. Pytanie czy jest opcja ze do kostki z PDC dochodzi 10 kabli a z przodu moze ich nie być?
Ja dokładnie tak miałem.
Obecność wiązki na przednie koła możesz też sprawdzić poprzez oględziny zielonej wtyczki od BCM. Jeżeli masz przewody na pinach nr 21,22,33,34 to masz wiązkę.

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- będziesz miał losowo przypisane koła (ja sobie poradziłem tak, że po prostu zbadałem które koło jest faktycznie które - wystarczy spuścić powietrze i sprawdzić gdzie się zmieniło wskazanie)
Jeżeli nie mamy w pełni funkcjonalnego systemu TPMS to czujniki mogą zostać dopisane do poszczególnych kół IDS-em. Warunek jest taki że musimy znać ID czujników czyli przed ich założeniem najlepiej spisać te numery lub zrobić zdjęcia montowanych czujników
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2015, 20:55   #243
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał pgrob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli nie mamy w pełni funkcjonalnego systemu TPMS to czujniki mogą zostać dopisane do poszczególnych kół IDS-em. Warunek jest taki że musimy znać ID czujników czyli przed ich założeniem najlepiej spisać te numery lub zrobić zdjęcia montowanych czujników
A co w przypadku ,gdy w zimowych kółkach także mamy czujniki ?
Stary 25-11-2015, 21:07   #244
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI

też trzeba zrobić zdjęcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dopisywał ktoś kiedyś te czujniki? bo ja chciałem ale się nie dało, nie pamiętam w tej chwili jaka była przeszkoda ale się nie dało, numery znałem
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2015, 21:15   #245
michalj1983
ford::average

Imię: Michał
Model: MONDEO Titanium
Silnik: 2.0 TDCi

Cytat:
Napisał pgrob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja dokładnie tak miałem.
Obecność wiązki na przednie koła możesz też sprawdzić poprzez oględziny zielonej wtyczki od BCM. Jeżeli masz przewody na pinach nr 21,22,33,34 to masz wiązkę.

Sam dokładałeś wiązki na przód? By sprawdzić kable na pinach musze odpiąć kostke tylko pytanie czy nic się nie stanie?
Ja jak juz coś robię to musi być wszystko sprawne jak z fabryki dlatego wole poczytac i dopytac zanim zaczne wszystko robić
michalj1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2015, 21:26   #246
pgrob

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG

Sam dokładałem, miałem dawcę w postaci "bogatej" wiązki komory silnika więc wystarczyło wypruć odpowiednie kable. Opisywałem to chyba w tym wątku, wystarczy poszukać.
Przed wypięcięm wtyczek z BCM odłącz od niego zasilanie (wtyczka z dwoma grubymi przewodami) lub odłącz akumulator. W obydwu przypadkach musisz mieć pin do radia, żeby po podłączeniu zasilania radio dalej działało.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2015, 21:36   #247
Polarny

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - poszukaj kolego najpierw wtyczek na przednich nadkolach. Jest spora szansa, że będziesz miał. Od tego zacznij, a potem będziesz martwił się dalej.
Stary 10-12-2015, 00:49   #248
Szymcik
ford::amateur

Model: Mondeo MKIV Turnier
Silnik: 2,0 TDCI 140 PS
Rocznik: 2007

Witam, mam problem, po przekładce kół na zimowe na stalówkach, oczywiście wyskoczył błąd, którego w warsztacie nie mogą skasować. Jak to zrobić samemu, czy komputer sam przestanie krzyczeć?
Szymcik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2015, 07:50   #249
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Można na przykład wyłączyć TPMS w centralnej konfiguracji.
Stary 16-01-2016, 17:32   #250
Adepak
ford::beginner

Imię: Adam
Model: mondeo mk4
Silnik: 2,2
Rocznik: 2011

Witam
Koledzy mam problem z systemem TPMS
Oryginalnie nie miałem czujników w samochodzie ktory kupiłem ( mondeo mk4 2,2 titanium 2011 po Lift) instalacje miałem w przednich nadkolach.
Z racji że zostały mi koła z poprzedniego samochodu również mondeo postanowiłem doinstalować system. Zakupiłem antenki, zamontowałem je. Przód pod oryginalne kostki, tył dorobiłem instalacje do głownej kostki pod zderzakiem.
Uruchomiłem system u kolegi z krakowa, i czujniki zaczeły działać, pokazuja ciśnienie, jednak po przejechaniu kilku kilometrów pokazał sie błąd monitoring ciśnienia usterka.
Błąd jaki się pokazuje to jakies zmasowane instalacja anten, ( wszystkich 4-rech).
Kolega Wrzoch kasował błąd 2 razy ale sytuacja powtarza się.
Miła ktoś może taki problem , lub wie jak rozwiązać problem?
Bede wdzieczny za pomoc
Adepak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania