Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-06-2015, 23:34   #2571
Jokers21

Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał krisow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam! Mam pytanie związane z instalacja mikrofonu w Mondeo (MK4 po lifcie). Po rozeznaniu sprawy okazało się, że mam wiązkę. Podpiąłem więc moduł BT z USB. Wszystko działa prawidłowo - dźwięk z USB, streaming po BT, słyszę rozmówcę i Panią z VC itd..
W następnym kroku rozebrałem schowek w podsufitce w celu instalacji mikrofonu i niestety nie znalazłem przygotowanej wiązki pod podpięcie mikrofonu.
Próbowałem szukać czy gdzieś w wiązce pod deską jest jakiś kabelek wyprowadzony pod podłączenie mikrofonu - niestety nic nie znalazłem. Myślałem również, że w okolicach tzw. "pajączka" będzie to miejsce do podpięcia kabla z mikrofonem (z racji, że samym "pajączkiem" można np. krosować mikrofon bezpośrednio do radia w przypadku nawigacji bądź też do modułu BT). Niestety tam także nic nie znalazłem.
Generalnie mógłbym wpiąć się z mikrofonem bezpośrednio do wtyczki do modułu BT na pinach 3 i 4, ale zastanawiam się jak fabrycznie kabelek do mikrofonu jest podłączony do wiązki pod deską? Może ktoś z Szanownych Kolegów to wie?

Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie.
Pytanie jakie masz radio ? Bo sa dwie wersje podłączenia mikrofonu.
Wiązką idzie za słupkiem prawym , tam tez powinna byc kostka. Jesli w podsufitce nie znalazłeś kostki do mikrofonu to trzeba pociągnąć nowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 14:25   #2572
robin77
ford::beginner

Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Musisz zmienić konfigurację auta przy pomocy ELMConfig'a ,tak by auto wiedziało,że masz moduł BT/VC.
Zmieniłem w ELMConfigu (BT/VC High + USB + BT Audio) jednak nadal nie wyświetla PIN'u na wyświetlaczu radia (Sony). Czy jeszcze coś zmienić w ELMConfigu?
robin77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2015, 00:44   #2573
sagittarius82
ford::average

Imię: Sławek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 EcoBlue 190 KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał robin77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmieniłem w ELMConfigu (BT/VC High + USB + BT Audio
Cytat:
Napisał robin77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radia (Sony)
Nie jestem ekspertem, ale czy napewno dla radia Sony powinno być BT/VC High? - wydaje mi się, że to jest dla FX lub NX? Może spróbuj z BT/VC Low + BT Audio.
Stary 06-06-2015, 02:23   #2574
Jokers21

Cytat:
Napisał sagittarius82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem ekspertem, ale czy napewno dla radia Sony powinno być BT/VC High? - wydaje mi się, że to jest dla FX lub NX? Może spróbuj z BT/VC Low + BT Audio.
W twoim przypadku mikrofon idzie od radia. Jesli miales wiązką do modułu to do mikrofonu tez powinien byc. Poszukaj dobrze w podsufitce wtyczka jest włożona w tymczasowe gniazdo. Co do ustawień to sie nie wypowiem bo tego nie robie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2015, 09:11   #2575
robin77
ford::beginner

Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 benzyna

Cytat:
Napisał sagittarius82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spróbuję ale czy przy takim ustawieniu będzie działało USB?
robin77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2015, 08:16   #2576
wojteh
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: Fiesta
Silnik: 1,3

a mam pytanie - w fiesta 2007 mam wszystko fabryczne .. czyli zainstalowany BT mam mikrofon ale w radio nie mam BT on/off - jak to uaktywnić ?? po numerze VIN - mam na 100%

VIN:
Wyp.podst.CD + Radio AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 9
Z Czterema Głoœnikami
Bez telefonu
Bez Zestawu Do Telefonu
Moduł aktywowany głosem - Niemiecki
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown

jak uruchomić by choć gadała fiesta do mnie

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojteh ; 08-06-2015 o 08:37
wojteh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2015, 17:48   #2577
bruneros
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 2.0 TDCI Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2009

pytanko mam o mikrofon. jak zalozylem BT/VC nikt nie skarzył sie najakośc dzwięku - mojego glosu ktory lapany jest przez mikrofon...

teraz ciagle ktos powtarza, ze strasznie slabo mnie slyszy, jak ze studni....
dzieje sie tak jak jadąc mowie w kierunku szyby.... jak mowie bardziej w kierunku mikrofonu ponoc jest lepiej ale nie idealnie....

czy np. polaryzacja kabli mikorfonu ma znaczenie ? podlaczylem je bez specjalnego zastanowienia.... mikrofon oczywiscie oryginalny okrągły.

ktoś coś moze podpowiedzieć?
bruneros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2015, 18:15   #2578
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Mikrofon posiada + i -,czy ma to jakieś znaczenie przy podłączaniu i czy odwrotnie podłączony będzie działał poprawnie,tego nie wiem.Najprostszy sposób by to sprawdzić to zamienić 2 piny miejscami we wtyczce/gnieździe mikrofonu.Roboty na 5 minut.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2015, 18:44   #2579
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Jest jeszcze jedna rzecz. Mikrofon jest można by rzec kierunkowy, a gniazdo z tego co kojarzę umożliwia zapakowanie go w dwóch różnych konfiguracjach, tak aby i dla Europejczyków z kierownicą po tej dobrej i podobno lepszej stronie zbierał to co trzeba czyli głos kierowcy. Sprawdź czy z siedzenia pasażera nie słychać Ciebie lepiej. Jeśli tak, to trzeba obrócić mikrofon w gnieździe.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2015, 19:21   #2580
bruneros
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 2.0 TDCI Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest jeszcze jedna rzecz. Mikrofon jest można by rzec kierunkowy, a gniazdo z tego co kojarzę umożliwia zapakowanie go w dwóch różnych konfiguracjach, tak aby i dla Europejczyków z kierownicą po tej dobrej i podobno lepszej stronie zbierał to co trzeba czyli głos kierowcy. Sprawdź czy z siedzenia pasażera nie słychać Ciebie lepiej. Jeśli tak, to trzeba obrócić mikrofon w gnieździe.
kierunek ma dobry - w strone kierowcy....
bruneros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania