Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-01-2016, 06:23   #2581
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Octavia to przecież konkurencja nie dla mondeo, tylko dla fokusa. Tu koledzy o superbie czasem pisali jako o konkurencji.

weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 07:31   #2582
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Dokładnie tak.

A konkurencją może być np to:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 18-01-2016, 08:15   #2583
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Isia może być bardzo ciekawą propozycją
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 09:42   #2584
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Octavia w cenie Vignale to czysty absurd. Wersja RS i 7 s. do setki, klasa niżej i kura na masce; za te pieniądze to śmiech na sali.
Natomiast Insygnia wygląda doskonale! Jeśli tak będzie wyglądać wersja produkcyjna to będzie prawdziwa petarda. Cenowo podejrzewam, że też będzie konkurencyjna do Mondeo, o Passacie czy Mazdzie nie wspominając. Zobaczycie, że Insygnia będzie rządzić w klasie średniej.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 10:45   #2585
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i kura na masce
Wszystkie inne są słuszne, ale ten to jest akurat argument z odwłoku, podyktowany wiecznie żywymi stereotypami z PRLu. Jest wiele ludzi, którzy tę kurę cenią sobie znacznie bardziej niż niebieską elipsę. A paradoksalnie, kura w wersji zielonej obłazi po kilku latach (tj, łuszczy się) tak samo jak znaczek forda.
Stary 18-01-2016, 11:29   #2586
disaster3
ford::average

Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystkie inne są słuszne, ale ten to jest akurat argument z odwłoku, podyktowany wiecznie żywymi stereotypami z PRLu. Jest wiele ludzi, którzy tę kurę cenią sobie znacznie bardziej niż niebieską elipsę. A paradoksalnie, kura w wersji zielonej obłazi po kilku latach (tj, łuszczy się) tak samo jak znaczek forda.
+1, chciałbymy aby chociaż taka kura powstała w Polsce a nie w Czechach. Jak się jednak okazało, z bezpłciowej skody z przed przejecia przez VAGa, w tej chwili jest jedną z najpopularniejszych marek w "mainstreamie" . Ciekawe czy tak samo mówiliby Wszyscy jakby VAG przejął FSO i uczynił z niego to co przez te wszystkie lata zrobił ze Skodą. Przynajmniej mielibyśmy "jakiś" rynek motoryzacyjny jak Czesi teraz, a nie mamy żadnego.
Parafrazując klasyka: "Lepsza kura w garści niż......"
disaster3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 11:39   #2587
kruger

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A będę sobie ten znaczek nazywał jak chcęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Śmiało mógłbym siebie nazywać "skodziarzem" z racji posiadania w swego czasu Skód Favorit (2x), Felicji, Fabii i Octavii. Skodę cenię za praktyczność, koszty utrzymania i koszt zakupu (kiedyś bo teraz ceny poszybowały). Natomiast nie cenię jej za to, że jest marką dla osób, które po prostu jeżdżą samochodami a nie dla tych co lubią prowadzić auta. Ich design też nigdy nie porywał i nadal jest nudny.
I od czasów PRLu wiele się nie zmieniło w polityce tej marki, czyli: jest w miarę przystępna cenowo, praktyczna ale bez emocji i wyglądem nie grzeszy. Czy to źle? Oczywiście, że nie, dla pragmatyka wybór idealny. No może oprócz wersji RS ale tu ceny są na innym, moim zdaniem abstrakcyjnym poziomie.
A znaczek i brand w każdej branży ma swoją wartość i "się kojarzy", motoryzacja nie jest wyjątkiem więc nie ma się co bulwersować nazywanie tej strzały zieloną kurąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
PS. tez bym chciał aby w Polsce wciąż było np. FSO i miało taką "markę" jak Skoda.

Ostatnio edytowane przez kruger ; 18-01-2016 o 11:42
Stary 18-01-2016, 11:49   #2588
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ich design też nigdy nie porywał i nadal jest nudny.
Mnie właśnie taki odpowiada. Też jestem nudny, więc pasuje do mnie. Natomiast design forda postrzegam jako kiczowaty: robiony głównie dla oka, z olaniem mniej widocznych na pierwszy rzut oka szczegółów. Do skody wróciłbym, do forda nie. Ale peanów na cześć żadnej (innej) marki nieskłonnym głosić. Tylko stereotypy mnie rażą. I dystans do swoich zakupów mam.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 18-01-2016 o 12:07
Stary 18-01-2016, 12:10   #2589
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Cytat:
Octavia w cenie Vignale to czysty absurd. Wersja RS i 7 s. do setki, klasa niżej i kura na masce; za te pieniądze to śmiech na sali.
Natomiast Insygnia wygląda doskonale! Jeśli tak będzie wyglądać wersja produkcyjna to będzie prawdziwa petarda. Cenowo podejrzewam, że też będzie konkurencyjna do Mondeo, o Passacie czy Mazdzie nie wspominając. Zobaczycie, że Insygnia będzie rządzić w klasie średniej.
To czekamy @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] na opla akurat wyjdzie w 2017 niech troche pojeździ wyjdą wady wieku młodzieńczego i jak będzie kasa to bierzemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Euro już 4,48 ciekawe kiedy zmienią ceny nowych samochodów dobrze że zdążyliśmy
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 16:52   #2590
kruger

Cytat:
Mnie właśnie taki odpowiada. Też jestem nudny, więc pasuje do mnie. Natomiast design forda postrzegam jako kiczowaty: robiony głównie dla oka, z olaniem mniej widocznych na pierwszy rzut oka szczegółów. Do skody wróciłbym, do forda nie. Ale peanów na cześć żadnej (innej) marki nieskłonnym głosić. Tylko stereotypy mnie rażą. I dystans do swoich zakupów mam.
Jakoś w wątkach o MK5 peanów nikt nie wypisuje więc mam nadzieję że nie do tego pijesz. A jak widzisz, z binerem już o nowej Insygni myślimy. Co do dystansu do marek aut to nie wiem jak z innymi markami u Ciebie ale do Forda wybitnie uprzedzony i nieobiektywny jesteś, dużo bardziej uprzedzony do tego znaczka niż ja do kuryGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. I fakt coś w tym jest, że Skodę nudziarze wybierajaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania