![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#251 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-04-2006
Model: [MK2] kombi
Silnik: 1.8 benzyna/gaz
Rocznik: 1997
|
Cytat:
Witam kolegę ! Mam mondeo 1,8 benzyna 97 rok Problem ze sterowaniem kierunków nawiewów .Szukam po kolei przyczyny. Po zdjęciu panelu i odpięciu pokręteł sterujących brak jakichkolwiek odgłosów syczenia( przy włączonym motorze) Nie mogę znaleźć tego wężyka w komorze silnika ze zdjęcia nr 1 Akumulator podciśnienia zdjęcia nr 2 znalazłem , po zdjęciu przewodów jest syczenie Pokrętło od siły nadmuchu rozebrane - brak zielonej uszczelki. Gdzie szukać przyczyny braku podciśnienia w przewodach od pokręteł ? ( wszystkie przedmuchane poza zielonym i czarnym - nie wiem gdzie drugie ich końce ) Czy ciśnienie przy akumulatorze podciśnienia świadczy , że z wytwarzaniem podciśnienia wszystko ok ? Jak kupić uczczelkę zielona ? Proszę o diagnozę |
|
|
|
|
|
|
#252 |
|
|
Podbijam dalej temat !
Przewód czarny pomiędzy wtyczka prędkości a akumulatorem zapchany na amen ( gdzieś za trójnikiem ) Co robić ? Jest coś co rozpuszcza te złogi ? Czy nowy ? Jak go montować by była szczelność ? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#253 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
A nie da się przepchać jakimś stalowym drutem?
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
|
Drut musi być stosunkowo cienki i tym samym jest giętki .
Można go wepchać ok 10 cm a dalej się wygina i już nie wchodzi. Chyba go przetnę i na stole spróbuje - jak łączyć potem ? Jakie złączki ? czymś kleić ? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#255 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Użyj druta stalowego, takiego, jak na sprężyny, to będzie wystarczająco sztywny. Jak kleić? Ja bym na złącza naciągał grubszą koszulkę i kleił jakimś szybkoschnącym klejem.
|
|
|
|
|
|
#256 |
|
|
Dzięki za porady .
Musiałem wyciąć stary , na stole dało się go przeczyścić drutem florystycznym. Zamiast tego wstawiłem przewód o większej średnicy by nasuwał się ciasno na stary ( ok3-5 cm) Wcześniej nasmarowałem klejem typ "kropelka" Teraz tylko gumka od Witka . |
|
|
|
|
|
#257 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-07-2014
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 1996
|
czytam i czytam ale tak jak ja chyba nikt nie mial...
mi pewnego dnia zacielo sie pokretlo szybkosci nawiewu (mam wersje mondeo bez klimy), cieplo bylo wiec moze sie stopilo tam wszystko (gumka?) za cholere nie dalo sie na sile obrocic juz tego pokretla, jak przycisnelem to pokretlo slychac bylo syk, cos tam wialo chyba gdzie chcialo a teraz juz nawet jak przyciskalem to cisza... nie bede kupowal przeciez ze szrotu calego panelu bo nic mi to moze nie dac, jak teraz sie zabrac za to? czy to ta gumka? czy cos innego... bo u mnie troche inaczej to wyglada niz u reszty tutaj |
|
|
|
|
|
#258 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Któreś pokrętło mam chyba te od siły nadmuchu i chyba to drugie też.
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-07-2014
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 1996
|
No ok ale w moim przypadku samo pokretlo sie popsulo?... i zablokowalo ze nic nie dziala? (nie dmucha nic)
ps. nie ma mnie teraz w Szczecinie... |
|
|
|
|
|
#260 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-02-2008
Model: [MK2] Focus kombi
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010
|
Kolego próbowałeś rozebrać to pokrętło?? może coś się urwało i blokuje... instrukcja jak to zrobić jest w tym poście...
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| nawiew |
|
|