Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-05-2017, 16:08   #2661
james888
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK5 Vignale
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Cytat:
Napisał Rothmans Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jak prawie wszystko wiesz to po co pytaszGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie nie wiem, teoretyzuję tylko....i pytam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt nikogo nie zmusza. Odpuść to sobie.
Przy Twoim nastawieniu i charakterze na pewno Ci zaszkodzi...

BTW - np. ja nigdy nie "grzebię". Wgrywam oryginalne oprogramowanie Ford wprost z serwerów Ford oryginalnym interfejsem Ford. Więc pozostaje z Twego zdania jedynie słowo "nieautoryzowane".
Jak z tym słowem masz problem, to zamów sobie stosowny update w ASO Ford. Podobno można. Cena update zdaje się ok. 2x większa od różnicy ceny cennikowej silników 203 i 240 przy zakupie auta. Powodzenia i daj znać jak Ci poszło... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście, że nikt nikogo nie zmusza.
Jednak mając auto na gwarancji, chyba mam prawo być sceptyczny i dopytywać się o szczegóły? No chyba, że nie mam..hmm? Ludzie w ASO też nie są palcem robieni, wiedzą że przerobienie 203 na 240 jest szybkie, proste i przyjemne, i że ludzie to robią. Dlatego staram się zrozumieć, jak to możliwe, że po przyjechaniu (na gwarancji) z jakimś problemem do ASO, Panowie podpinają mi komputer i nie mówią "przykro mi, ale z powodu nieautoryzowanej ingerencji w oprogramowanie samochodu, Pana gwarancja straciła ważność"? Po prostu nie ogarniam tego.... Możecie mówić, że to oryginalne, że z serwerów Forda i że sam prezes Forda trzymał oryginalny interfejs Forda w ręku jak samochód był upgrade'owany, ale jak nie było to ustalone/zrobione w ASO, dlaczego miałoby to nie wpłynąć na moją gwarancję?
Jedyną odpowiedzią na to pytanie mogłyby być, skrajna niekompetencja ludzi w ASO lub posmarowanie komu trzeba, żeby przymknął oko.

Cytat:
Napisał lemon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie umówiłem się w ASO na pierwszy roczny serwis. Mam upgrade na 240 i poprosiłem o update sync 2 - bo mi się 2 razy zawiesił - serwis stwierdził że nie ma problemu i zrobią update sync2 w ramach gwarancji. Potrwa to dodatkowo 2 godziny niestety. Jak sądzicie czy przy podłączeniu kompa w serwisie będą skanować oprogramowanie wszystkich modułów i ściągną nowszą wersje synca 2 jeśli takowa istnieje? To by też oznaczało że zaczytany zostanie nr softu na 240KM a to oznacza że etis będzie pokazywać 240 zamiast 203. Czy dobrze to rozumiem?
Z ciekawostek zapytałem czy mogą wymienić filtr paliwa - yyyyyyy nie mogą bo go nie ma - jest tylko sitko w zbiorniku paliwa i tyle WTF?
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy tej opowieści. Jeśli nie wykryją przeróbki na 240, stracę resztki wiary w ludzkość.

WTF, brak filtra paliwa?! Czy Ford założył, że paliwo lane do naszych baków będzie wstępnie przez nas ręcznie filtrowane? Przecież każde paliwo, z każdej stacji może mieć jakieś zanieczyszczenia. A tak wysilone obecnie silniki, tym bardziej są podatne na takie rzeczy. To nie wolnossący diesel, co pojedzie na wszystkim. Mega, mega dziwne.

james888 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 16:28   #2662
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

A jaki interes ma ASO, żebyś stracił gwarancję? Taki, żebyś poszedł robić auto w innym serwisie???
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 19:14   #2663
Golson
ford::professional

Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018
Domyślnie Odp: Montaż tempomatu

Cytat:
Napisał lukaszant Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak widziałem jak chłop się męczył to było mi go szkoda
Chodzi o tą trzecią spinkę, z którą trzeba się zabawić w ginekologa?
Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 19:28   #2664
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Tu masz jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg MK5_air.jpg (64.1 KB, 221 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez artur1970 ; 23-05-2017 o 19:26
leszcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 19:45   #2665
Golson

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu masz jak
Ja to wiem... w sumie to można ułatwić sobie odrobinę narzynając na końcu to "narzędzie". Nie będzie spadało ze sprężyny przy wciskaniu.
Loża Szyderców#16

Stary 12-05-2017, 19:51   #2666
biner

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Te pacany nie wiedzą jak olej w skrzyni spr. a co dopiero jaki soft siedzi czy ma literkę d czy e

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 20:37   #2667
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał james888 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Po prostu nie ogarniam tego.... ....
Tu akurat z Tobą się w Pełni zgadzam...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1. Gwarantem jest FoMoCo a nie żadne ASO. ASO to niezależny przedsiębiorca płacący stosowną franczyzę za umieszczenie logo Ford na budynku i zmuszony stosownymi zapisami umowy do stosowania restrykcyjnych procedur naprawczych. W interesie ASO jest zarobienie pieniędzy - możliwie dużych pieniędzy bo posługiwanie się logo Ford sporo kosztuje...

2. ASO jako niezależny przedsiębiorca, nie będący żadnym gwarantem na dokładnie ujemną (bo nawet nie zerową...) motywację przy manipulowaniu uprawnieniami gwarancyjnymi - Ford nie da mu żadnej premii ani bonusa za "zdjęcie" gwarancji, tylko nie zapłaci po prostu za naprawę... A do tego ASO (niezależny przedsiębiorca nastawiony na zysk...) straci jeszcze klienta (czyli Ciebie)... No chyba, że dalej do niego będziesz jeździł odpłatnie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3. Ford nie ma wdrożonych dokładnie żadnych procedur weryfikacyjnych czy auto ma jakieś "manipulacje" jak to nazywasz czy nie - dopóki nie "przegniesz" i nie zgłosisz na gwarancji usterki np. zamontowanego własnoręcznie chińskiego zestawu multimedialnego... Wtedy system zgłoszeniowy awarii Forda rzeczywiście zaczyna się gotować i zaczynają być problemy...

4. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku w zgłoszeniach i używaniu oryginalnych podzespołów pies z kulawą nogą nie interesuje się różnicami w aktualnej i fabrycznej kompletacji Twojego auta. Po prostu nikt nie ma w tym interesu. Każdy stara się jak umie byś był jego zadowolonym klientem. Twoje zadowolenie generuje ich (ASO i Forda) zysk.

Miłego "ogarniania" podstaw ekonomii...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-05-2017 o 10:32
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 20:53   #2668
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...odrobinę narzynając na końcu to "narzędzie". ...
Bez tego nic nie zrobisz i nie "odrobinę" a robiąc porządne wycięcie aby prawie cały drut był trzymany...
Stary 12-05-2017, 21:44   #2669
Golson

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bez tego nic nie zrobisz
Zrobisz tylko szkoda czasu, nerwów i języka na wspominanie całej żeńskiej gałęzi drzewa genealogicznego konstruktora tego rozwiązania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Loża Szyderców#16

Stary 12-05-2017, 23:26   #2670
klippe
ford::amateur

Model: Mondeo Mk V
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Miłego "ogarniania" podstaw ekonomii...
Tu się trudno nie zgodzic co do calosci wypowiedzi. Zresztą sam bede chciał autko zmodzic.

Natomiast rzeczywistosc niestety zgrzyta. ASO tak stara się o klientow, że slyszy się opinie tych ostatnich: "Te pacany nie wiedzą jak olej w skrzyni spr. a co dopiero jaki soft siedzi" i jeszcze inne epitety. Zwykle w pelni zasluzone. Ba, gdy byłem w salonie żeby obejrzec i zamowic*auto to ich starania o moje zadowolenie były gorsze niz starania ekspedientki w byle sklepie ze szmatami. Moze to dlatego, ze spodnie czy bluzka to paredziesiat czy pareset zlotych a auto to ponad 100 tysiecy... tylko, że to chyba odwrotnie być powinno.
klippe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
blis , cta , mondeo mk5 , montaż , programowanie

Zasady postowania