![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#261 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-08-2012
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDCI 130
Rocznik: 2005
|
Cytat:
Większość z osób piszących w tym wątku, twierdzi że przy pierwszym odpaleniu na ciepłym silniku mają takie objawy jak za niskie obroty i kontrolka ładowania, lecz gdy wyłącza i włączą silnik objaw ten się nie pojawia. Inni zaś twierdzą,że muszą odczekać 15 min aż silnik ostygnie i wtedy nie maja problemu. Lecz u mnie jest zupełnie inaczej, mianowicie tylko rano(samochód stoi całą noc) odpalam normalnie od strzała bez tych męczących objawów,zaś każdy kolejny raz objawy te się pojawiają. Kontrolka ładowania świeci się u mnie ok 5sekund. Dodam że nie tylko na ciepłym silniku, przykład zapalam auto rano(normalnie) ,jadę 2km gaszę ,odpalam i problem jest znowuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Samochód może postać nawet 3h i (czyli silnik powinien ostygnąć. Ale nadal pojawia się ładowanie i niskie obroty. Bump: Jadę jutro do mechanika i zobaczymy czy coś będzie w stanie zaradzić i co mi powieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ciekawi mnie też czy komputer zobaczy jakieś błędyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez szelest1990 ; 07-04-2013 o 15:35 |
|
|
|
|
|
|
#262 |
|
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008
|
Kolego Szelest opisywane przez na objawy dotyczą silnika TDDI o mocy 90 km, i to jest bardzo ważne. W twoim przypadku może być całkiem inaczej.
|
|
|
|
|
|
#263 |
|
|
Witam ponownie w sobotę odwiedziłem kolejnego elektro mechanika, Po podłączeniu kompa jak poprzednio żadnych błędów, sprawdzał mi również różne części rurki podciśnieniowe EGR itd i nic , nie ustalił konkretnej przyczyny usterki ale zasugerował że przyczyną może być usterka czujnika temperatury głowicy, czujnik ten znajduje się u góry silnika za górnym kółkiem pasowym paska wielorowkowego od pompy wodnej i wspomagania, bowiem po oszukania wskazań tego czujnika problem nie występował a po jego prawidłowym podpięciu znów świeciła się kontrolka. Niestety nie miał takiego czujnika aby go podmienić i spróbować pojeździć jakiś czas - przetestować. Jak stwierdził wina również może leżeć po stronie ECU który ma jakiś problem z prawidłowym odczytem temp. głowicy i wyłącza silnik. Niestety jak stwierdził aktualizacja softu może pomóc lub nie bo może być usterka jakiejś kości w sterowniku, tak więc dalej problem jest ale może ktoś ma możliwość podmienić te urządzenia i sprawdzić czy to pomogło. A tak nawiasem to jeśli chodzi o aktualizację softu to stwierdził że może to zrobić serwis forda ale czy to pomoże ????
|
|
|
|
|
|
#264 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-03-2012
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
|
kolego oldrodge ją podmienialem ten czujnik i nic to nie daje, tłumacze wam że robiłem chyba wszystko z autem i pomogła wymiana komputera. spróbujcie i zobaczycie.
|
|
|
|
|
|
#265 |
|
|
Skoro kupowałeś komputer to może wiesz czy należy szukać ECU z takimi samymi oznaczeniami , czy będzie pasował od każdego mondeo MKIII z silnikiem 2.0 TDDI o mocy 90 km , czo od 115 tez spasuje, masz stary komp to podaj jakie miałeś oznaczenia.
Ostatnio edytowane przez oldrodge ; 15-04-2013 o 09:03 |
|
|
|
|
|
#266 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-12-2012
Model: mk3
Silnik: tddi
Rocznik: 2001
|
zastanawia mnie czy wgranie nowego sofu nie pomoże, próbował ktoś?
|
|
|
|
|
|
#267 |
|
|
ja nie próbowałem bo moi mechanicy twierdzą że nie mają dostępu do aktualizacji softu ponoć tylko to może zrobić serwis forda.
Ale mnie tak nie piekli bo na obejściu- mostku auto sprawuje się w miarę dobrze. |
|
|
|
|
|
#268 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Rocznik: 2000
|
zastanawiam sie czy wasz problem nie wynika czasem od sterownika pompy wtryskowej, bo cos mi sie wydaje ze i tak moze byc. rozumiem ze kazdy z was mial robiony sterownik pompy (zmieniany tranzystorek)?
|
|
|
|
|
|
#269 | |
|
![]() Zarejestrowany: 31-12-2012
Model: mk3
Rocznik: 2001
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
|
U mnie sterownik pompy na pewno nie był robiony. Co do zmiany tranzystorka to wiem o co chodzi tylko w że jak tranzystorek się spali to auto zgaśnie i w ogóle nie zapali. Kolego Ghoostcire co cie dokładnie interesuje.
|
|
|
|