Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-04-2013, 15:30   #261
szelest1990
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDCI 130
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Cytat:
Napisał Ghoostcire Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Całą noc? W moim przypadki to jest coś około 5 sekund..
Chyba się nie zrozumieliśmyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Większość z osób piszących w tym wątku, twierdzi że przy pierwszym odpaleniu na ciepłym silniku mają takie objawy jak za niskie obroty i kontrolka ładowania, lecz gdy wyłącza i włączą silnik objaw ten się nie pojawia. Inni zaś twierdzą,że muszą odczekać 15 min aż silnik ostygnie i wtedy nie maja problemu. Lecz u mnie jest zupełnie inaczej, mianowicie tylko rano(samochód stoi całą noc) odpalam normalnie od strzała bez tych męczących objawów,zaś każdy kolejny raz objawy te się pojawiają. Kontrolka ładowania świeci się u mnie ok 5sekund. Dodam że nie tylko na ciepłym silniku, przykład zapalam auto rano(normalnie) ,jadę 2km gaszę ,odpalam i problem jest znowuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Samochód może postać nawet 3h i (czyli silnik powinien ostygnąć. Ale nadal pojawia się ładowanie i niskie obroty.

Bump: Jadę jutro do mechanika i zobaczymy czy coś będzie w stanie zaradzić i co mi powieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawi mnie też czy komputer zobaczy jakieś błędyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez szelest1990 ; 07-04-2013 o 15:35
szelest1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2013, 08:44   #262
oldrodge
ford::average

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Kolego Szelest opisywane przez na objawy dotyczą silnika TDDI o mocy 90 km, i to jest bardzo ważne. W twoim przypadku może być całkiem inaczej.
oldrodge jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-04-2013, 20:34   #263
oldrodge

Witam ponownie w sobotę odwiedziłem kolejnego elektro mechanika, Po podłączeniu kompa jak poprzednio żadnych błędów, sprawdzał mi również różne części rurki podciśnieniowe EGR itd i nic , nie ustalił konkretnej przyczyny usterki ale zasugerował że przyczyną może być usterka czujnika temperatury głowicy, czujnik ten znajduje się u góry silnika za górnym kółkiem pasowym paska wielorowkowego od pompy wodnej i wspomagania, bowiem po oszukania wskazań tego czujnika problem nie występował a po jego prawidłowym podpięciu znów świeciła się kontrolka. Niestety nie miał takiego czujnika aby go podmienić i spróbować pojeździć jakiś czas - przetestować. Jak stwierdził wina również może leżeć po stronie ECU który ma jakiś problem z prawidłowym odczytem temp. głowicy i wyłącza silnik. Niestety jak stwierdził aktualizacja softu może pomóc lub nie bo może być usterka jakiejś kości w sterowniku, tak więc dalej problem jest ale może ktoś ma możliwość podmienić te urządzenia i sprawdzić czy to pomogło. A tak nawiasem to jeśli chodzi o aktualizację softu to stwierdził że może to zrobić serwis forda ale czy to pomoże ????
Stary 14-04-2013, 21:09   #264
brzo

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000

kolego oldrodge ją podmienialem ten czujnik i nic to nie daje, tłumacze wam że robiłem chyba wszystko z autem i pomogła wymiana komputera. spróbujcie i zobaczycie.
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2013, 08:48   #265
oldrodge

Skoro kupowałeś komputer to może wiesz czy należy szukać ECU z takimi samymi oznaczeniami , czy będzie pasował od każdego mondeo MKIII z silnikiem 2.0 TDDI o mocy 90 km , czo od 115 tez spasuje, masz stary komp to podaj jakie miałeś oznaczenia.

Ostatnio edytowane przez oldrodge ; 15-04-2013 o 09:03
Stary 15-04-2013, 20:24   #266
Ghoostcire

Model: mk3
Silnik: tddi
Rocznik: 2001

zastanawia mnie czy wgranie nowego sofu nie pomoże, próbował ktoś?
Ghoostcire jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2013, 21:48   #267
oldrodge

ja nie próbowałem bo moi mechanicy twierdzą że nie mają dostępu do aktualizacji softu ponoć tylko to może zrobić serwis forda.
Ale mnie tak nie piekli bo na obejściu- mostku auto sprawuje się w miarę dobrze.
Stary 17-04-2013, 09:58   #268
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Rocznik: 2000

zastanawiam sie czy wasz problem nie wynika czasem od sterownika pompy wtryskowej, bo cos mi sie wydaje ze i tak moze byc. rozumiem ze kazdy z was mial robiony sterownik pompy (zmieniany tranzystorek)?
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 18:50   #269
Ghoostcire

Model: mk3
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał oldrodge Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja nie próbowałem bo moi mechanicy twierdzą że nie mają dostępu do aktualizacji softu ponoć tylko to może zrobić serwis forda.
Ale mnie tak nie piekli bo na obejściu- mostku auto sprawuje się w miarę dobrze.
czy możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? dać jakieś zdjęcie? tak na wszelki wypadek.
Ghoostcire jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 19:34   #270
oldrodge

U mnie sterownik pompy na pewno nie był robiony. Co do zmiany tranzystorka to wiem o co chodzi tylko w że jak tranzystorek się spali to auto zgaśnie i w ogóle nie zapali. Kolego Ghoostcire co cie dokładnie interesuje.
Odpowiedz

Zasady postowania