Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2015, 14:53   #281
andy_n
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: TravelPilot FX - nie włącza się - Blaupunkt uznaje wadę!

Dołączam się do użytkowników dotkniętych problemem radia TravelPilot FX.
Mondeo MK4 nie używane przez 3 dni i radio ciche i ciemne.

Chciałbym powalczyć z Serwisem Forda w Polsce, jednak mam wątpliwości czy w ogóle podlegam pod warunki Biuletynu.

Auto wyprodukowane 24.08.2009 w Genk.
W biuletynie pisze się o "Dacie produkcji" 01.06.2008 - 01.06.2009".
Jednak czy data ta mówi o produkcji samochodu czy radia?

Nie sprawdzałem jeszcze numerów na radiu, ale wydaje się że przy wyprodukowaniu auta w VIII.09 jest duża szansa, że natrafię na felerną serię.

andy_n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2015, 20:36   #282
jacekcrv
ford::average

Imię: Jacek
Model: Focus,Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI, 2.2 TDCI
Rocznik: 2011, 2011

Samochód musi się łapać w dacie produkcji podanej w biuletynie. Mnie odrzucili mimo,że radio się łapie w dacie ale samochód nie.
jacekcrv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2015, 07:06   #283
andy_n

Imię: Andrzej
Silnik: 1.8 TDCi

Wczoraj kontaktowałem się z dwoma serwisami Forda w Warszawie i w obu nie było problemów z umówieniem się na wizytę :-)
Jednak postanowiłem sprawdzić jaką mam datę produkcji radia i niestety wykraczam poza dopuszczalną datę (VIII.09).
Zastanawiam się, skąd się wzięła data graniczna V.2009. Czyżby radia produkowane po tej dacie pozbawione były już usterki fabrycznej? A może Ford wydał kolejny biuletyn obejmujący kolejne daty?
Może ktoś, coś?
andy_n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 01:34   #284
PiotrekZ5
ford::beginner

Imię: Piotrek
Silnik: 2.0TDCi Heko edition
Rocznik: 2008

Mam pytanie w biuletynie z 04.2015 r. Jest napisane ,,będą przyjęte jedynie zgłoszenia dotyczące daty naprawy do 31.12.2015r. " Czyli jak radio padło mi po nowym roku, to mogę się bujać ?:/ Czy będzie jakaś aktualizacja z etisu ?
PiotrekZ5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 03:17   #285
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Poczekamy,zobaczymy ...
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 10:23   #286
kacper56

Model: focus
Silnik: 1.6

Cytat:
Napisał vianooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Miałem ten sam problem ze swoim Travel Pilot FX, padł po odłączeniu akumulatora.
Po przeczytaniu forum wydrukowałem biuletyn, pod pachę i odwiedziłem dziś serwis Forda w mieście: Kraków i powiem szczerze że jestem trochę rozczarowany postawą panów w serwisie gdyż z szyderczym uśmiechem paluszkiem pokazali u dołu strony że na Polskim rynku tego nie naprawiają ani nie wymieniają i czeka mnie wycieczka do Austrii lub Niemiec...

Ale do rzeczy: radio w pewnym sensie można naprawić tzn zrobić tak by działało do kolejnego odpięcia akumulatora otóż wykręciłem radio z deski rozdzielczej i nagrzałem go bardzo mocno suszarką do włosów żony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. grzałem z 15min i jak w zasadzie nie mogłem go już utrzymać w rękach bo parzyło - podłączyłem do instalacji i radio wstało. W tym momencie działa bez problemu podobno do momentu odłączenia akumulatora. Sposób polecił mi znajomy. Proponuje spróbować.

Piszę to bo chcę pomóc kolegom mającym ten sam problem i odbijającym się od serwisu forda jak od ściany. Bulwersuje mnie ich podejście bo powiem szczerze że jak serwisuje swojego busa Mercedesa Sprintera to w serwisie wszyscy traktują mnie jak człowieka, klienta a nie intruza.

Pozdrawiam panów z serwisu a wam życzę udanej próby wskrzeszenia radia!

Którą dokładnie część radia po wyjęciu trzeba nagrzać?
kacper56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 12:40   #287
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Trzeba grzać pamięci 46V64... Są dwie, jedna na górze płyty głównej, druga pod spodem.

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 13-01-2016 o 15:46
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 21:48   #288
radek2233

Model: mondeo mk4
Silnik: 2000
Smile Odp: TravelPilot FX - nie włącza się - Blaupunkt uznaje wadę!

Witam. Też mam problem z tyn radyjkiem nie działa mi już prawie miesiąc, rozładowało mi już dwa razy akumulator!!! Teraz już wyjąłem bezpiecznik od radia. A moje pytanko dotyczy czy po wyjęciu radia trzeba je rozebrać w celu podgrzania suszarką czy wystarczy grzać obudowę?
Pozdrawiam.
radek2233 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2016, 17:55   #289
gitarask7

Imię: Jan
Model: ford focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
Domyślnie

Witam. W fordzie focusie 2008 mk2 po lifcie. przestało chodzić radio. Moje pytanie brzmi: czy warto to radio rozkęcać i samemu szukac usterki? czy w radiu w środku jest dodatkowy bezpiecznik? Czy może ktoś juz to radio rozkęcał? badz czy jest jakis sposób aby to radio się uruchomiło? na karcie sd wrzucone sa mapy. itd. w kompedium wiedzy o radiu nie doczytałem sie odp dlatego pytam tutaj. bezpieczniki są ok. bynajmniej z tyłu w radiu i w skrzynce wewnętrznej tez. Jeżeli wiecie to zapytam jeszcze ile elentualna naprawa bd kosztowala?

BUMP:

Dzieki za odpowiedzGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a czy ten biuletyn techniczny obejmuje rok 2016?

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 16-01-2016 o 19:43 Powód: łączenie tematów
gitarask7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2016, 20:05   #290
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał gitarask7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje pytanie brzmi: czy warto to radio rozkęcać i samemu szukac usterki? Jeżeli wiecie to zapytam jeszcze ile elentualna naprawa bd kosztowala?
Ja rozbierałem. Przelutowanie i podgrzanie pamięci wg rad Kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie przyniosło u mnie rezultatu. Nawet jeżeli radio się podniesie, to tylko do następnego, dłuższego rozłączenia akumulatora. Trzeba wymienić wadliwe kości ram, są trudno dostępne.
Naprawiają:
Skanbis
Komtel
Bestronic
Naprawiałem w Bestronic, koszt 400pln + przesyłki.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , c-max , radio

Zasady postowania