Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-07-2008, 09:21   #281
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.

a kto Ci powiedział że stechiometryczna mieszanka dla LPG to te same proporcje co dla PB ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A z tym hamowaniem silnikiem to już w skrajność popadasz, wtedy silnik jakby nie wykonuje pracy, jest wręcz napędzany kołami a nie on te koła napędza.

skręcanie reduktora to nic innego jak regulacja jego czułości oraz wydatku, należy ustawić adekwatnie to zapotrzebowania silnika i wskazań przyrządów. Skręcenie za bardzo da nam mocne zubożenie mieszanki w wyższych partiach rpm, natomiast nadmierne rozkręcenie spowoduje zalewanie silnika gazem ( jesli masz katalizator to uważaj )

Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2008, 11:45   #282
gondoljerzy
ford::average

Cytat:
Napisał kaszpir007
Ciągle jednak nie wiem i nikt mi nie odpowiedział jaki wpływ na spalanie i moc silnika ma skręcenie reduktora. Czy założmy mam reduktor do 140KM i go skrecę do 3/10 to "tracę" jego 70% efektywnej mocy a co za tym idzie ograniczam osiągi mojego silnika ?
Czy skręcając reduktor powoduje że dostarcza on mniej gazu do samego BLOSa a co za tym idzie zmniejszy się spalanie ?
Nikt nie odpowiedział bo nie da się tak jednoznacznie odpowiedzieć. Już wcześniej pisałem że na skład mieszanki ma wpływ charakterystyka parownika i charakterystyka Blosa. Struna słusznie zauważył że do tego dochodzi jeszcze charakterystyka dolotu i ma rację. Dolot zależnie od konstrukcji może wnieść większe lub mniejsze podciśnienie. Chociaż można wyeliminować wpływ dolotu robiąc kompensację parownika.
Wracając do parownika to regulując napięcie sprężynki w końcowym stopniu rozprężania gazu nie zmniejszasz wydajności parownika, tylko jego wstępne ciśnienie wyjściowe i w efekcie także jego podatność na podciśnienie. Załóżmy że parownik ma jakąś określoną maks wydajność. W mikserze (blosie) wytwarza się podciśnienie zasysające gaz. Przy odkręconej sprężynce parownik będzie miał ciśnienie wyjściowe np +0,1bara i osiągnie maks wydajność przy -0,1 bara (podciśnienie), a przy zakręconej sprężynce będzie miał ciśnienie wstępne np -0,05bara i dla maks wydajności trzeba go będzie potraktować podciśnieniem -0,25 bara. Te wartości są zmyślone, ale chodzi o zobrazowanie działania parownika. Im mniejsza różnica pomiędzy początkowym ciśnieniem, a ciśnieniem maks wydajności tym bardziej ,,płaska charakterystyka" i właśnie taka jest potrzebna dla Bosa. Może się zdarzyć, że zakręcając parownik obniżysz jego ciśnienia na tyle że blos nie da rady wyssać z niego odpowiedniej dawki gazu. Jednak to się powinno dać zauważyć na odczytach z sondy gdy będziesz przyspieszał z pedałem podłodze, bo mieszanka się wtedy zuboży.
gondoljerzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2008, 12:34   #283
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

otóż to, ogólnie trzeba tak dobrać nastawy reduktora żeby podciśnienie z BLOS-a nie zalewało silnika gazem a żeby dostarczało tyle paliwa ile jest potrzebne. Nadmierne rozkręcenie reduktora powoduje zbyt łatwe i nadmierne wysysanie gazu oraz to, że drobny ruch śrubą BLOS-a powoduje ogromne zmiany w składzie mieszanki, tym samym skutecznie uniemożliwiając jakiekolwiek sensowne strojenie.

Ogólnie wydatek ma być taki, żeby nie brakło gazu na max obrotach i nic ponadto. Ustawienie większego wydatku tylko pogorszy warunki regulacji.
Stary 31-07-2008, 13:11   #284
dresat
Zablokowany

Model: Ford fiesta + Elpigaz Leonardo XL
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1995

Struna, Czytając cały wątek i Twoje, analityczne wypowiedzi, odnoszę wrażenie, że powinna powstać praca zbiorowa pt "Ewangelia wg św Blosa"...Niektórzy z Kolegów z jakąż pasją i zacięciem podchodzą do każdego naciśnięcia pedału gazu, przekładając "ilość" tego naciśnięcia na bogatość, względnie nagłe zubażanie mieszanki gaz-powietrze, zupełnie, jakby doktoraty przygotowywali. Całość pochwalić należy, bo jest nadzieja, że w tym zagubionym w waśniach kraiku jeszcze komuś chce się myśleć... :fcp18
dresat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2008, 19:09   #285
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004

Cytat:
Napisał kaszpir007
Przecież także na beznynie często jedzie się na lekko zubożonej mieszance , a podczas hamowania silnikiem ... jedziemy na MAX ubogiej mieszance (całkowity brak paliwa - zamknięta przepustnica).
Więc tym tokiem rozumowania jeżdząc na benzynie i hamując silnikiem niszczymy silnik i wypalamy zawory Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapomniałeś zauważyć, że jak nie ma paliwa (odcięcie przy hamowaniu silnikiem) to się ono nie spala. A więc i nie wytwarza się wysoka temperatura. A to wypalanie zaworów przy ubogiej mieszance wynika stąd, że ma ona sporo wyższą temperaturę spalania od stechiometrycznej.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2008, 22:51   #286
kaszpir007

Ehhh ...

Wczoraj regulowałem i myślałem że już jest ok, ale po przejechaniu około 8-10km zauważyłem że mieszanka się lekko jeszcze zubożyła (pierwsza dioda czerowna za żółtą diodą na AFR) , a na takie zubożenie nie moge pozwolić ...

Zacząłem regulować (ponad 2 godziny i patrzeć na AFR)
Regulowałem i reduktorem i Blosem i jak wyregulowałem na postoju (3500obr) to podczas jazdy mialem bardzo bogatą mieszankę ...

Trochę tego nie rozumiem , bo jak skręcałem reduktor to pieknie było widać że na AFR (na jałowym) mieszanka ubożeje , ale jak wcisnę mocni pedał gazu to mimo skręcenia na max reduktora mieszanka jest baaaardzo bogata.
Szczerze mówiąc nie widze różnicy przy mocnym wciśnieciu pedału gazu przy na max skręconym i na max rozkręconym reduktorze ...
Na jałowych widać ładnie jak zwiększa się dawka gazu ...

ustawiłem na razie na 4/10 mocy reduktora. Niestety nie moge ustawić mieszanki optymalnej na biegu jałowym (albo bogata , albo bardzo uboga lub oscylacja pomiędzy baaardzo ubogą a bogatą)

Nie ma problemu z wzbogacaniem mieszanki. Reduktor wzbogaca pięknie aż do odcięcia czyli chyba 6000obr ...
Skręcając reduktor też nie widzę efektu.

Nie jest tak różowo jak niektórzy piszą. U mnie czym wyższe obroty tym mieszanka wzbogaca się.
Nie jest liniowa w pełnym zakresie.

Wiem że gazownik kręcił u mnie tylko tą jedną srubką na reduktorze. Kontaktowałem się z Elpigazem i powiedzono mi ta śrubka jest do regulacji ...

Co jest przyczyną że np. na postoju ustawiam mieszankę na 3500obr i jest ona optymalna ale podczas jazdy jest już bardzo bogata ????

Boje się że skonczy się na tym że pojadę znów do gazownika , każę ustawić na analizatorze i wywale AFRa aby nie denerował mnie ...

Niestety nikt w Toruniu nie potrafi dobrze wyregulować BLOSa.
Skonczy się zapewne na regulacji samego BLOSa na analizatorze na tylko 3500obr i jałowych i to wszystko , a patrząc u mnie na AFR (jeśli prawdę pokazuje) to BLOS liniowo u mnie nie chodzi , no chyba że chodzi o taką liniowośc że czym mocniejsze wcisniecie pedału gazu tym bogatsza mieszanka ...
kaszpir007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2008, 23:04   #287
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004

Stary! A jak ty obliczasz to spalanie? Bo zaczęło się od tego, że miałeś za duże. No ale jeśli ty codziennie odpalasz auto i "regulujesz" przez 2 godziny blosa, to i nie dziwota, że potem spalanie wychodzi duże. Przez 2 godziny to ze 2litry gazu spalisz albo i więcej jak na wyższych obrotach. Jeśli przy tym dziennie przejeżdżasz (strzelam) 50km, to spalanie ci wychodzi o 4 litry większe niż jest w rzeczywistości gdybyś nie dłubał przy tym za bardzo.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2008, 23:13   #288
kaszpir007

Jak testowałem to nie regulowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jednak po regulacji na analizaotorze trochę mi się nie podobało , bo na jałowych była bardzo bogata mieszanka a po max rozgrzaniu silnika mieszanka przy stałej prędkosci i przy lekko wciśniętym pedale gazu mieszanka się zubażała aż za bardzo (czerowna dioda).

Więc starałem/staram się lepiej wyregulować , ale niestety kiepsko mi to idzie ...

Teraz wyniki będą napewno mało ciekawe bo reguluję i nie biorę ich pod uwagę. Jak ustawię ot wtdy zatankuje do pełna , przejadę z 200km i znów zatankuję do pełna aby wiedziec jaki wynik wyszedł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tyle że wygląda na to że nie będe "mógł" jeździć na 2000obr (zmiana biegów na 2500obr).
Sądzę że jak zwiększe obroty podczs jazdy np. 2500obr i zmiana biegów na 3000obr to mieszanka powinna być trochę lepsza i bardziej "bezpieczna".
Tyle że może się to już mocno odbić na ilości spalanego lpg ...
kaszpir007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2008, 09:39   #289
gondoljerzy

Cytat:
Napisał kaszpir007
Ehhh ...
Wczoraj regulowałem i myślałem że już jest ok, ale po przejechaniu około 8-10km zauważyłem że mieszanka się lekko jeszcze zubożyła (pierwsza dioda czerowna za żółtą diodą na AFR) , a na takie zubożenie nie moge pozwolić ...
Przy jakiej prędkości miałeś takie odczyty? U mnie przy piłowanej wcześniej szczelinie blosa przestałem się przejmować liniowością i przy stałej prędkości na V do 80km/h mam odczyt na 1 i 2 czerwonych diodach. A że to jest spacerowa jazda to się tym nie przejmuję i tobie tez tak radzę.

Cytat:
Trochę tego nie rozumiem , bo jak skręcałem reduktor to pieknie było widać że na AFR (na jałowym) mieszanka ubożeje , ale jak wcisnę mocni pedał gazu to mimo skręcenia na max reduktora mieszanka jest baaaardzo bogata.
Szczerze mówiąc nie widze różnicy przy mocnym wciśnieciu pedału gazu przy na max skręconym i na max rozkręconym reduktorze ...
Najwyraźniej masz czuły reduktor i podciśnienie z blosa przełamuje jego opór bez względu na regulację. Inna opcja to że Twój samochód ma restrykcyjny dolot, który pod obciążeniem wnosi dodatkowe podciśnienie i zwiększa zasysanie gazu. Można by się pokusić o podłączenie kompensacji parownika.
Moje doświadczenia z parownikami są odwrotne (Lovato, Zavoli, BRC), u mnie odkręcony parownik za bardzo polewa gazem i zaczynają się problemy z zapalaniem, a zakręcony traci górę obrotów i nie nadąża z wydajnością. Z tych dwu opcji to wolę częściowo zakręcić. Taki złoty środek. BRC mam 140kW aktualnie i on działa najlepiej , ale też to ma. Może kiedyś pokombinuję z twardością sprężynki.

Cytat:
Co jest przyczyną że np. na postoju ustawiam mieszankę na 3500obr i jest ona optymalna ale podczas jazdy jest już bardzo bogata ?
Inne obciążenie i inny przepływ powietrza przez blosa.

Cytat:
...a patrząc u mnie na AFR (jeśli prawdę pokazuje) to BLOS liniowo u mnie nie chodzi , no chyba że chodzi o taką liniowośc że czym mocniejsze wcisniecie pedału gazu tym bogatsza mieszanka ...
Już kilka osób opisywało że ma podobnie, tylko nie każdy uważa takie zachowanie blosa za niewłaściwe. Zauważ że pomimo odczytów silnik pracuje równo i gładko w całym zakresie obrotów. Może problemem jest Twoja nadinterpretacja odczytów z sondy? Może zwyczajnie za bardzo się przejmujesz?
gondoljerzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2008, 10:15   #290
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

koleś szuka dziury w całym poprostu, snuje filozofie zamiast poprzeć nieco swoje wydumki teorią i wiedzą - ot co.

Co do reduktora to ja polecem OMVL R90 - duży, wydajny reduktor, dobrze się spisuje nawet w silnikach o sporej mocy.
Odpowiedz

Zasady postowania