Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-04-2016, 19:09   #2981
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Styropian w kombii zajmuje 100 litrów (1mx1mx10 cm). Po dodaniu do katalogu wychodzi 600 litrów! Można wykorzystać miejsce pod pokrywą, ale również pokrywę można złożyć i robi się znacznie głębiej - jeśli potrzeba. Jeśli wozi się większą ilośc bagażu okazjonalnie (jak ja) to jest to o co dokładnie chodzi. Na codzień praktyczność - płaska powierzchnia, brak progu do załadunku, miejsce na roletę. Płaska powierzchnia po złożeniu siedzeń. Dodatkowo, moim zdaniem, lepsze wykończenie bagażnika w kombii niż w HB.

Ja kupiłem kombii z jeszcze innego powodu. Rosła osoba na tylnym siedzeniu ma odczuwalnie więcej miejsca na głowę. W HB jest klaustrofobicznie, a fryzura szoruje po podsufitce juz jak się ma 180-182 cm

Widoczność do tyłu też jest lepsza w kombii.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 26-04-2016 o 19:12
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 19:51   #2982
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Rothmans Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy wystarczy, że opel nazwał ledy matrycowymi i już są lepsze od fordowskich ?
Potrafi ktoś to porównać i uzasadnić?

Fordowskie zmieniają kształt wiązki, ale nie mają wygaszania sekwencyjnego, wszystkie LEDy świecą cały czas. Zmienia sie tylko zasięg i skupienie. W Oplu jest w każdym reflektorze oprócz wiązki zasadniczej jest 7 ledów świecących powyżej profilu świateł mijania czyli jak długie i każdy led odpowiada za segment "horyzontu" i jest pojedynczo lub grupowo wygaszany żeby nie oślepiać innych aut... Efekt taki, ze jak z przeciwka jedzie auto to nie wyłączają się długie tylko robi się wcięcie w miejscu auta z przeciwka a reszta, pobocze itd są nadal oświetlone. To wcięcie podąża za autem, czy to jest auto z przeciwka czy auto przed nami, wcięć może być kilka i rożnych rozmiarów. Takie cudeńko, wg mnie genialne. Kolejny krok od adaptacyjnych ledów w formie znanej z forda. Te z Forda tez są świetne, ja bym się nawet z adaptacyjnych ksenonów cieszył bardzo.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 20:14   #2983
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Matrycowe LEDy to genialna sprawa - przynajmniej na filmikach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wiem jak to działa podczas normalnego użytkowania, bo w sumie przedtem prócz Audi nikt chyba tego nie oferował. Zastanawia mnie czy Opel był w stanie dopracować te światła na tyle żeby konkurowały z tym co prezentuje Audi.
Stary 26-04-2016, 20:17   #2984
Voldemord

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 1.5 EB 160KM AT
Rocznik: 03.2016

Cytat:
Napisał goodi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O nie nie nie! White Platinum only. Z przyciemnianymi szybami ofkorz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grunt, że nie czarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może być White Platinium Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Voldemord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 20:51   #2985
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Czarny jest piękny! Wczoraj umyłem, to wiem! :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 21:05   #2986
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Tak czytam co koledzy piszą i mam wrażenie, że czasem szukamy dziury w całymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Faktycznie MKV jest z tyłu ciaśniejszy od MKIV, Bagażnik także jest mniejszy. Czy ktoś decydując się na MKV na prawdę o tym nie wiedział? Wiadomo, że Superb jest przepastne. Superb ma także w opcji 3 strefową klimę. Pasek ma 3 strefowa klimę w standardzie. Z jakiegoś powodu każdy z nas jednak wybrał MKVGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ci, którzy z różnych powodów nie mają lub nie będą mieli MKV, wytykają mu różne minusy aby usprawiedliwić przed sobą wybór, lub konieczność posiadania innego auta. I to jest w pewien sposób naturalneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja kiedyś kupując MKIV wmawiałem sobie, że 1.8 TDCI mi wystarczy. Faktycznie wystarczył ale w głębi duszy bardzo bym chciał 2.2 TDCI ale budżet nie pozwolił. Poza tym wtedy przesiadałem się z Renault Thalia więc przeskok był ogromny i praktycznie "goły" MKIV cieszył mnie niesamowicie. Pewnie teraz przechodząc z takiej Thalii do MKV Ambiente również miałbym efekt "wow". I tu chciałem nawiązać do czegoś innego.....gdybym z Thalii przechodził do Focusa, było by pewnie super jednak przykładowo przechodząc z MKIV do Focusa nawet Titanium to jednak ja mam poczucie że jestem segment niżej. Tak jak napisał chyba Siebek, w Foce jest po prostu ciaśniej i moim zdaniem wyraźnie ciaśniej. Jakość materiałów w Focusie chyba faktycznie nie odbiega specjalnie od Mondeo, jednak ilość miejsca to zdecydowanie 1:0 dla większego forda. Co do narzekania na wspomnianą wyżej mniejszą ilość miejsca w MKV w stosunku do MKIV......no Panowie, gdyby każda generacja miała być większa to za 20 lat kolejna generacja Fiesty musiała by osiągnąć wymiary dzisiejszego Mondka a sam Mondek.........rozmiary dawnego Chevroleta Caprice? Ile tak na prawdę ten MKIV miał więcej tego bagażnika, bo już nie pamiętam? 50L? Może faktycznie był ustawniejszy, nie zaprzeczam. Ale jeśli ktoś potrzebuje prawie ciężarówki to może po prostu MKV nie jest dobrym wyborem? Co gorsza, żadna zwykła osobówka nie będzie zadowalała, więc może Transit Turneo?

Co do bicia na głowę wyposażeniem przez Astrę V......no ok, te światła matrycowe jeśli działają tak jak zostało to tu opisane, to faktycznie mają przewagę nad ledami Forda, ale już masaż to u mnie jak najbardziej jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc taka astra o ziemię mną nie rzuci.

Ostatnio edytowane przez qlszef ; 26-04-2016 o 21:07
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 21:45   #2987
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Technologia Opla Intellilux to chyba to samo co było w Audi. Lampa jako cała może mieć regulowaną wysokość ale segmenty nie przekręcają się w zakrętach. Audi nawet o tym wspomina, że nie ma mechanizmu mechanicznego. Widać to też na filmie Opla, gdzie kręcenie kierownicą nie przesuwa wiązki a tylko wygasza i zapala elementy.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

W światłach Forda efekty zmiany kierunku świecenia całego snopa światła jest znacznie wyraźniejszy i w zakrętach moim zdaniem działa to lepiej. Coś za coś
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 22:40   #2988
Voldemord

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 1.5 EB 160KM AT
Rocznik: 03.2016

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czarny jest piękny! Wczoraj umyłem, to wiem! :-D
Ale czarne dużo palą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Voldemord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 22:49   #2989
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Tylko kombi! :-P
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2016, 22:58   #2990
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Pewnie za jedne i drugie światła odpowiada firma hella, ewentualnie valeo. Zespół led matrycowych nie skręca, bo to jest dopełnienie jak długie, skręca zespół soczewkowy świateł krótkich. Jakby ledy "długich" nie świeciły to byłoby lepiej widać jak skręcają te mijania. W fordowskich jak jedziesz na długich to snop długich tez skręca? Nie bronię Opla, bo z tą astrą było więcej rozczarowań niż sensacji, ale światła mi się podobają bardzo.

Qlszef, to prawda ze jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma, jest budżet i kilka opcji do wyboru, każda ma swoje plusy i minusy, polemika nie kręci sie wokół tego na co nas nie stać i nigdy nie będziemy mieli, tylko na racjonalizowaniu pewnych wyborów. Zostałem niejako zmuszony do focusa bo trafiłem auto po kimś, gdybym wybierał to uparty byłem na mondka. Teraz jak poznałem i nieco przywykłem do focusa to myśle nad tym, czy jestem skłonny przy nim zostać mając w zamian tonę dodatków, czy zrealizować pierwotny plan i mieć większe piękniejsze cichsze auto bez wodotrysków. O ile mam w nosie czy antenka jest płetwa rekina czy dziub rybitwy, o tyle automat czy światła to funkcje bezpośrednio poprawiające komfort.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania